Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Het Laatste Hoofdstuk

Het Laatste
Hoofdstuk

Monuta geeft met AI eerste indruk van uitvaart

Het Laatste Hoofdstuk in samenwerking met schrijver Ronald Giphart gelanceerd

Apeldoorn, 22 juni 2023

Vanaf vandaag is het bij Monuta mogelijk om met hulp van verschillende AI-technieken een beeld te krijgen van je eigen uitvaart. Onder de noemer Het Laatste Hoofdstuk helpt Monuta mensen nadenken over hoe hun persoonlijke afscheid eruit zou kunnen zien. Het doel is om mensen hiermee aan het denken te zetten over hun persoonlijke afscheidswensen en deze bespreekbaar te maken met hun dierbaren. In een chatgesprek met het digitaal evenbeeld van schrijver Ronald Giphart vertel je over jouw ideeën en voorkeuren. AI maakt vervolgens een impressie van jouw persoonlijke laatste hoofdstuk met beeld en tekst. Iedereen kan vanaf nu online zijn laatste hoofdstuk maken

Open over afscheid 
Het leven is als een boek. We doen er alles aan om iedere bladzijde zo mooi mogelijk te schrijven. Maar nadenken en praten over net dat laatste hoofdstuk, ons afscheid, doen we niet zo snel. 42% van de mensen* heeft nog nooit over afscheidswensen gepraat met dierbaren. Monuta wil dat doorbreken. Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta, legt uit: “Een afscheid dat past bij jou als persoon, zorgt bij je dierbaren voor een goed gevoel bij jouw afscheid. Dat helpt hen verder. Maar we begrijpen ook dat het lastig kan zijn om te bepalen wat je eigenlijk wilt en om erover te praten. Wij helpen je nu met hulp van de nieuwste technieken op weg. Met Het Laatste Hoofdstuk gebruiken we AI om iets bespreekbaar te maken waar je niet zomaar over praat. En natuurlijk kun je bij ons ook altijd je wensen doorgeven of ze bespreken met een uitvaartverzorger. Zij zetten elke dag alles op alles om voor iedereen dat persoonlijke afscheid te realiseren.”  

Afbeelding
Maak jouw laatste hoofdstuk

AI-technologie 
Ieders laatste hoofdstuk wordt gemaakt met de techniek van ChatGPT en Kandinsky. In een chatgesprek met Ronald GiphA.I.rt, het digitale evenbeeld van de schrijver, geven mensen antwoord op vragen als: Waar vindt jouw afscheid plaats? En is dat klein en intiem of met veel mensen? Ook persoonlijke voorkeuren voor aankleding, kleur en unieke elementen komen aan bod. Ronald GiphA.I.rt communiceert zoveel mogelijk in de stijl van de schrijver. Vervolgens genereert AI een unieke kunstzinnige impressie in tekst en beeld van jouw mogelijke persoonlijke uitvaart. Deze kun je online delen en gebruiken om het gesprek met dierbaren aan te gaan over jouw uitvaartwensen. 

Ronald Giphart was direct enthousiast over Het Laatste Hoofdstuk. “Ik ben op een leeftijd waarop het op zijn minst verstandig is om af en toe eens over mijn uitvaart na te denken. Dat doe ik dus ook wel eens. Het lijkt me bijvoorbeeld vreselijk als mensen zouden moeten gaan speechen en daarom ben ik begonnen met het maken van een playlist. Muziek is altijd goed.” Ronald helpt iedereen dan ook graag op weg met het maken van een eigen laatste hoofdstuk. 

Over Monuta 
Monuta is dé afscheidsspecialist. Opgericht in 1923 zet zij zich al 100 jaar in voor dezelfde missie: voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Zij gelooft in openheid en eerlijkheid over afscheid. Over mogelijkheden, kosten én over wat je zelf eigenlijk wilt voor je eigen afscheid. Jaarlijks verzorgt Monuta ruim 14.000 persoonlijke uitvaarten en in totaal biedt zij meer dan 1,5 miljoen mensen financiële zekerheid met haar uitvaartverzekering. Ruim 120 opgeleide Register Uitvaartverzorgers staan mensen in het hele land bij. Monuta heeft 3 eigen begraafplaatsen en 7 crematoria en is partner in nog eens 6 andere. 

*Onderzoek Monuta – Open over afscheid, 2021.