Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Toespraak begrafenis

Toespraak bij
begrafenis

Leg uw wensen vast

Heeft u weleens nagedacht over uw uitvaartwensen? Leg vrijblijvend uw wensen rondom een toespraak vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Wilt u een toespraak op de uitvaart van een overleden dierbare houden? Wij zien steeds vaker dat de familie zelf een plechtigheid invult door in een toespraak een levensverhaal van een overledene of gedichten voor te dragen. Wij helpen u graag op weg met de informatie die u nodig heeft bij het voorbereiden van een toespraak voor een uitvaart.

Tips en aandachtspunten
begrafenis speech

  • Zorg voor een kort en bondig verhaal. Zijn er meerdere sprekers, zorg er dan voor dat dingen niet dubbel worden verteld, zoals een levensverhaal.
  • Geef het zo snel mogelijk aan als u wilt spreken bij een uitvaart. De uitvaartverzorger kan op die manier de tijd reserveren voor een toespraak.
  • Vraag altijd toestemming aan de familie als u een toespraak op de crematie of begrafenis wilt houden.
  • Lees de toespraak al voor de begrafenis hardop voor, dan weet u of de zinnen goed lopen.
  • Als u een levensverhaal wilt vertellen, doe dit dan in chronologische volgorde: begin bij het begin en werk naar het einde toe. Sommige dingen kunt u uitlichten. Verwerk deze punten op een boeiende manier in het verhaal, maar noem niet allerlei data op die belangrijk zijn geweest in iemands leven. Dan wordt de toespraak een opsomming en bestaat er een kans dat de interesse wegzakt.
Afbeelding
Mogelijkheden bij een uitvaart

Toespraak begrafenis
of crematie

Hoeveel toespraken op een uitvaart worden gehouden verschilt per keer. Soms is er iemand van het Humanistisch Verbond, een geestelijke of een ritueelbegeleider (zonder religieuze achtergrond) die spreekt bij uitvaarten. Vaak vult deze persoon de dienst in en draagt er eventueel nog iemand van de familie een stuk voor. Er kunnen ook verschillende toespraken worden gehouden op een begrafenis. Gemiddeld zijn er dan 3 of 4 sprekers die iets vertellen. Met dit aantal houden mensen hun aandacht erbij.

Als u een toespraak op een begrafenis of crematie wilt houden, overleg dan met de uitvaartverzorger en de familie hoelang deze mag duren. Gemiddeld duurt een toespraak op een begrafenis 4 minuten. Dit lijkt kort, maar is in de praktijk vaak al een hele tijd.

Hulp bij de voorbereiding van een uitvaart speech

Monuta kan u op verschillende manieren van dienst zijn als u een toespraak wilt regelen of houden op een begrafenis. Wij kunnen bijvoorbeeld een spreker voor u regelen. Vraag aan de uitvaartverzorger wat het beste bij de uitvaart past als u zelf geen idee heeft. 

Veelgestelde vragen over een toespraak op een begrafenis

Toespraak begrafenis

Wat zeg je op een begrafenis?

U kunt zelf invulling geven aan de toespraak op een begrafenis. Er wordt steeds vaker voor gekozen om het levensverhaal van de overledene te vertellen. Ook worden er gedichten voorgedragen.

Zorg voor een kort en bondig verhaal. Gemiddeld duurt een toespraak 4 minuten. Dit lijkt kort, maar is in de praktijk vaak al een hele tijd. Zijn er meerdere sprekers, zorg er dan voor dat dingen niet dubbel worden verteld, zoals een levensverhaal.

Als u een levensverhaal wilt vertellen, doe dit dan in chronologische volgorde. Sommige dingen kunt u uitlichten. Verwerk dit op een boeiende manier in het verhaal, maar noem niet allerlei data op die belangrijk zijn geweest in iemands leven. Dan wordt de toespraak een opsomming en bestaat er een kans dat de interesse wegzakt.

Hoe begin je aan een speech?

Tijdens een toespraak op begrafenis of crematie schets je een beeld van de overleden dierbare. U kunt hierbij nadenken over hoe u naar de dierbare keek. Wat heeft deze persoon voor u betekent? Wat gaat u missen? Wat typeerde deze persoon? Als u dit soort vragen beantwoordt, komt u tot de kern van uw verhaal.

Wat zijn mooie gedichten voor een toespraak?

Er zijn online veel gedichten te vinden die passen bij afscheid nemen. Welk gedicht past bij uw toespraak is afhankelijk van het afscheid. U kunt een gedicht uitkiezen dat past bij de overleden dierbare, maar ook u zelf aanspreekt. Op deze pagina staan een aantal voorbeelden van mooie gedichten voor een toespraak.

Keurmerk uitvaartzorg