Natuurbegraven

Natuurbegraven

Steeds meer mensen kiezen voor begraven in de natuur als laatste rustplaats. Als u op een natuurbegraafplaats loopt ervaart u de rust van de natuur. U heeft vaak niet eens door dat u over een begraafplaats loopt. Want natuurgraven gaan langzaam op in de natuur. U ziet mensen een wandeling maken, op een bankje zitten of picknicken op het graf van hun dierbare. 

Voordelen natuurbegraven

Als u iets wilt bijdragen aan de natuur, kunt u denken aan natuurlijk begraven. Natuurbegraafplaatsen maken kosten om het gebied te onderhouden. Door een natuurgraf te kopen, draagt u dus bij aan het in stand houden van een natuurgebied. Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, u hoeft geen grafmonument te kopen en te onderhouden. Ook belast u nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten. Want vaak is er eeuwig grafrecht bij natuurbegraven.

Natuurbegraven vastleggen voor of na een overlijden

Het kopen van een natuurgraf kunt u doen na het overlijden van uw dierbare, maar het is vaak ook mogelijk om bij leven al een laatste rustplaats uit te zoeken en te kopen. U kunt een afspraak maken met de natuurbegraafplaats van uw voorkeur. U krijgt tijdens deze afspraak een rondleiding, uitleg en kunt eventueel zelf een plek uitkiezen. Uw dierbaren kunnen uw graf altijd terugvinden via GPS coördinaten.

Eeuwige grafrust bij natuurlijk begraven

Bij een aantal natuurbegraafplaatsen kunt u kiezen voor eeuwige grafrust. Bij grafrechten korter dan eeuwige grafrust gaan de grafrechten vaak pas in na de begrafenis. Uw geloofsovertuiging kan een reden zijn voor eeuwige grafrust. Maar ook als u uw nabestaanden niet wilt belasten met het verlengen van grafrechten is eeuwige grafrust prettig. De natuurbegraafplaatsen hebben meestal maatregelen genomen om te garanderen dat de verkochte eeuwige grafrechten worden nagekomen. Soms wordt het grafrecht zelfs vastgelegd bij een notaris en wordt er een reservering gedaan om ervoor te zorgen dat de begraafplaats voor langere tijd een natuurbegraafplaats blijft. Een natuurbegraafplaats met eeuwige grafrechten heeft meestal ook een plan waarin staat wat er moet gebeuren als de begraafplaats vol is.

Aan de andere kant maakt de huidige wet op de lijkbezorging het echter mogelijk om begraafplaatsen toch te sluiten en ook om eeuwige graven te kunnen ruimen. De rechthebbende van het grafrecht kan dit vaak voorkomen, maar moet dit dan wel goed regelen. U kunt u hierover laten voorlichten door Monuta of door bijvoorbeeld Grafzorg Nederland.

Meer informatie over natuurbegraven?

Wilt u meer weten over natuurbegraven en natuurbegraafplaatsen? Neemt u dan gerust contact met ons op via het vragenformulier of vraag direct onze brochure met meer informatie aan. 

Ik wil een brochure aanvragen

Ik wil een vraag stellen