Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Natuurbegraven - Monuta begraven in de natuur

Natuurbegraven

Meer informatie natuurbegraven

Wilt u meer weten over een duurzame en milieuvriendelijke uitvaart? Neemt u dan gerust contact met ons op. Het is ook mogelijk uw wensen direct op te slaan in Monuta Uitvaartwensen. 

Steeds meer mensen kiezen voor begraven in de natuur als laatste rustplaats. Als u op een natuurbegraafplaats loopt ervaart u de rust van de natuur. U heeft vaak niet eens door dat u over een begraafplaats loopt. Want natuurgraven gaan langzaam op in de natuur. U ziet mensen een wandeling maken, op een bankje zitten of picknicken op het graf van hun dierbare. 

Begraven in
de natuur

Als u iets wilt bijdragen aan de natuur, kunt u denken aan natuurlijk begraven. Natuurbegraafplaatsen maken kosten om het gebied te onderhouden. Door een natuurgraf te kopen, draagt u dus bij aan het in stand houden van een natuurgebied. Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, u hoeft geen grafmonument te kopen en te onderhouden. Ook belast u nabestaanden niet met het verlengen van de grafrechten. Want vaak is er eeuwig grafrecht bij natuurbegraven. Dit betekent dat u voor eeuwig recht hebt op een specifieke plek. Dit zorgt ervoor dat het natuurgraf voor altijd één blijft met de natuur. U kunt uw wensen voor natuurbegraven opslaan in Monuta Uitvaartwensen. Zo weten uw nabestaanden later wat uw wensen zijn.

Uitvaartwensen vastleggen

Natuurlijk
begraven

Het kopen van een natuurgraf kunt u doen na het overlijden van uw dierbare, maar het is vaak ook mogelijk om bij leven al een laatste rustplaats uit te zoeken en te kopen. U kunt een afspraak maken met de natuurbegraafplaats van uw voorkeur. U krijgt tijdens deze afspraak een rondleiding, uitleg en kunt eventueel zelf een plek uitkiezen. Uw dierbaren kunnen uw graf altijd terugvinden via GPS coördinaten.

Afbeelding
Begraven in de natuur - Monuta

Eeuwige grafrust bij
natuurbegraven

Bij een aantal natuurbegraafplaatsen kunt u kiezen voor eeuwige grafrust. Bij grafrechten korter dan eeuwige grafrust gaan de grafrechten vaak pas in na de begrafenis. Uw geloofsovertuiging kan een reden zijn voor eeuwige grafrust. Maar ook als u uw nabestaanden niet wilt belasten met het verlengen van grafrechten is eeuwige grafrust prettig. De natuurbegraafplaatsen hebben meestal maatregelen genomen om te garanderen dat de verkochte eeuwige grafrechten worden nagekomen. Soms wordt het grafrecht zelfs vastgelegd bij een notaris en wordt er een reservering gedaan om ervoor te zorgen dat de begraafplaats voor langere tijd een natuurbegraafplaats blijft. Een natuurbegraafplaats met eeuwige grafrechten heeft meestal ook een plan waarin staat wat er moet gebeuren als de begraafplaats vol is.

Aan de andere kant maakt de huidige wet op de lijkbezorging het echter mogelijk om begraafplaatsen toch te sluiten en ook om eeuwige graven te kunnen ruimen. De rechthebbende van het grafrecht kan dit vaak voorkomen, maar moet dit dan wel goed regelen. U kunt u hierover laten voorlichten door de natuurbegraafplaats of door bijvoorbeeld Grafzorg Nederland.

Afbeelding
Begraven in de natuur

Kosten
natuurbegraven

Een laatste rustplaats in de natuur kost gemiddeld zo’n € 5.250. Deze kosten zijn inclusief de kosten voor het onderhoud en beheer van de natuurbegraafplaats. Je betaald deze kosten eenmalig omdat je daarna recht hebt op eeuwige grafrust. De prijs van een natuurbegraafplaats is daardoor iets duurder dan die van een gewone begraafplaats. Het voordeel is dat je geen kosten hebt voor een grafmonument en jaarlijks onderhoud, zoals bij een reguliere begraafplaats. Wel komen er bij de uitvaart nog de kosten voor het openen en sluiten van het graf bij, deze kosten liggen tussen de € 550 en € 800.

Vergoeding uit verzekering

Wilt u weten of de kosten van een grafrecht op een natuurbegraafplaats worden gedekt door uw Monuta uitvaartverzekering? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur bij wie u de verzekering destijds hebt afgesloten, of neem contact op met ons klant contactcentrum via telefoonnummer 0800 – 022 22 92 (gratis). Aan de hand van het polisnummer kunnen zij het voor u uitzoeken.

Blog over
natuurbegraven

Uitvaartverzorger Diederick vertelt over het bijzondere afscheid van Meneer van den Brenk. Zijn familie heeft de wens om zijn afscheid duurzaam te maken door na te denken over milieuvriendelijke keuzes. Zij kiezen daarom voor een ecologische grafkist en een natuurbegraafplaats in de buurt. Lees meer over dit bijzondere verhaal. 

Lees blog

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Veelgestelde vragen natuurbegraven

Is natuurbegraven duurzaam?

Ja, natuurbegraven is duurzaam. Het is milieuvriendelijk omdat het graf opgaat in de natuur. Daarnaast wordt er bij natuurbegraven alleen gekozen voor materialen die de natuur niet belasten. Elk materiaal dat gekozen wordt, zoals bijvoorbeeld de kist of een grafmarkering, moet duurzaam zijn.

Wat zijn de kosten van natuurbegraven?

Natuurbegraven kost gemiddeld zo'n € 5.250. Deze kosten zijn inclusief de kosten voor het onderhoud en beheer van de natuurbegraafplaats. Je betaald deze kosten eenmalig omdat je daarna recht hebt op eeuwige grafrust.

Keurmerk uitvaartzorg