Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Grafkist - uitvaartkist Monuta

Grafkisten

Uw wens voor een uitvaartkist vastleggen

U kunt uw keuze voor een grafkist vastleggen. Zo weten nabestaanden wat uw wens was.

Een uitvaartkist (ook wel grafkist of doodskist genoemd) is  een kist waarin een overledene wordt begraven of gecremeerd.  Meestal is een uitvaartkist gemaakt van hout, spaanplaat of ecoboard. Tegenwoordig zijn er ook veel alternatieven van bijvoorbeeld riet of wilgentenen.  

Mogelijkheden
uitvaartkisten

Op het gebied van grafkisten is veel mogelijk. Kiest u voor een kist van gefineerd spaanplaat of wilt u liever een massief houten kist?  Of kiest u toch liever voor een duurzaam alternatief van ecoboard of wilgentenen. Voor een begrafenis valt vaak de keuze op een massief houten uitvaartkist. Bij een crematie wordt vaak gekozen voor een eenvoudige kist met een fineerlaag van echt hout of een afwerking met folie. 


Uitvaartkist begrafenis

Uitvaartkisten zijn er in allerlei kleuren en gemaakt van verschillende materialen. Het is ook mogelijk om zelf een kist te maken of deze te laten beschilderen.  Kisten gemaakt van metaal zijn in Nederland niet toegestaan.  Op deze pagina vertellen wij u meer over de verschillende mogelijkheden.

Meest gekozen
grafkisten

Wij zien dat de houten grafkist nog steeds het meest wordt gebruikt. Maar de materialen verschillen wel steeds meer. Er zijn bijvoorbeeld kisten van steigerhout, riet en wol. De meest gekochte kist is de spaanplaten grafkist met eikenfineer. Een top 10 van meest gekozen grafkisten:

 • Spaanplaat met eikenfineer
 • Staatsbosbeheer ‘de Beuk'
 • Spaanplaat met printfolie, wit gelakt
 • Staatsbosbeheer ‘de Den'
 • Spaanplaat met berkenafwerking
 • Massief naaldhout
 • Spaanplaat met mahoniefineer
 • Massief eiken gelakt
 • Kist van massief ongelakt hout
 • Zelf maken, van bijvoorbeeld steigerhout

Zelfgemaakte
uitvaartkist

U kunt een eigen grafkist maken. De kist kan worden bedekt met bloemen. Ook kunt u ervoor kiezen de kist te beschilderen of beplakken met schelpen, een favoriete stof of met mozaïek. Dit kan de uitvaart persoonlijker maken. U kunt het zelf doen, maar ook samen met familie of vrienden. Zolang een kist of omhulsel niet is gemaakt van kunststof of metaal, is er veel mogelijk. Uitgezonderd van deze regel zijn de handvatten, ornamenten en verbindingselementen als spijkers en schroeven.

De eisen waaraan een standaard kist moet voldoen zijn:

 • Binnenmaat: de eigen lichaamslengte plus 15 cm en 55 en 40 cm voor de breedte respectievelijk hoogte
 • Buitenmaat: 75 x 55 x 205 cm
 • Materialen als kunststof, glas, karton of zink zijn niet toegestaan
 • Metalen grepen moeten van buitenaf te verwijderen zijn
 • Gladde bodem
 • Vraag de exacte regels na bij de desbetreffende begraafplaats/crematorium
Afbeelding
Grafkist - zelfgemaakte uitvaartkist Monuta

Milieuvriendelijke
grafkist

Steeds vaker kiest men bij een begrafenis voor milieuvriendelijke grafkisten. 'Groene uitvaartkisten' worden gemaakt van FSC-hout uit bossen waar het herplanten van bomen verplicht is. De kisten zijn ongelakt en de bekleding van deze kisten is van katoen. Alle materialen zijn biologisch afbreekbaar zodat deze goed opgaan in de natuur. 

Afbeelding
Milieuvriendelijke grafkist - doodskist Monuta

Levende
doodskist

Monuta is leverancier van de unieke Loop Living Cocoon™. De eerste levende grafkist gemaakt van mycelium: het ondergrondse wortelnetwerk van paddestoelen. De levende grafkist is volledig bio-afbreekbaar en zet organisch materiaal om in waardevolle voedingsstoffen voor nieuwe natuur. In de kist ligt een zacht bed van mos en de kist wordt gesloten met behulp van jute lint.

Afbeelding
Levende grafkist

Foto van Loop Living Cocoon

Grafkist van
rotan

Een alternatief voor een houten uitvaartkist is een mand van gevlochten rotan. Een rotan mand heeft een natuurlijke uitstraling en is biologisch afbreekbaar. Deze is daardoor ook heel geschikt voor natuurbegraven. De gevlochten manden zijn van binnen voorzien van een katoenen wade.

Afbeelding
Wilgentenen grafkist - Doodskist Monuta

Voorbeeld rotan grafkist

Wade of
opbaarplank

De wade of wikkelkleed is een alternatief voor een grafkist. Mensen kiezen hier bijvoorbeeld voor als ze een grafkist een beklemmend idee vinden. Ook kan een opbaarplank worden gekozen. Deze gebruikt men vaak in combinatie met een wade. 

Afbeelding
Opbaarplank - grafkist Monuta

Foto van een opbaarplank

Afbeelding
Levende baar

Levende
baar

Tijdens de uitvaart  kun je vervoerd worden op een duurzame baar. Monuta is leverancier van het Loop ForestBed™. Het Loop ForestBed™ is 100% natuurlijk en gemaakt van lokale paddenstoelen en geupcyclede hennepvezels.  Het geheel is 100% biologisch afbreekbaar. De ervaring met het gebruik van deze drager of baar voor een begrafenis is vergelijkbaar met die van conventionele dragers.  

Meer informatie
over grafkisten

Er zijn verschillende uitvaartkisten waaruit u kunt kiezen. In onderstaande brochure vindt u alle kisten waaruit u kunt kiezen bij Monuta. 

Bekijk de uitvaartkist brochure

Veelgestelde vragen over uitvaartkisten

Grafkist

Is een uitvaartkist verplicht?

Begraven of cremeren in een kist is niet noodzakelijk. U kunt ook kiezen voor een wade. Vanwege het milieu zijn alleen waden van natuurlijke grondstoffen, zoals katoen, toegestaan. Als u iemand wilt begraven of cremeren zonder kist, dan gelden er wel bepaalde regels bij begraafplaatsen en crematoria. Zo moet de overledene op een draagplank liggen en worden ingewikkeld of afgedekt. Sommige draagplanken hebben een bijpassend deksel.

Wat kost een grafkist?

De kosten van een uitvaartkist kunnen sterk verschillen en hangen af van uw persoonlijke wensen. Kiest u voor een simpele basiskist dan zijn de kosten een stuk lager dan bij een hardhouten luxe kist. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden en kosten. 

Mogen wij zelf de doodskist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is vaak ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. U hoeft dan niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.

Wat is een levende doodskist?

Een levende doodskist is een kist gemaakt van mycelium. Mycelium is het ondergrondse wortelnetwerk van paddestoelen. . De levende grafkist is volledig bio-afbreekbaar en zet organisch materiaal om in waardevolle voedingsstoffen voor nieuwe natuur. In de kist ligt een zacht bed van mos en de kist wordt gesloten met behulp van jute lint.

Moet een kist altijd van hout zijn of zijn er alternatieven?

Naast de traditionele eikenhouten kisten zijn er kisten van populieren- en ayoushout. Tegenwoordig worden er ook kisten gemaakt van houten plaatmateriaal, zowel met als zonder fineerlaag. Een alternatief voor een houten kist, is een kist die is gevlochten van riet.

Keurmerk uitvaartzorg