Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Grafkist

Grafkisten

Uw wens voor een uitvaartkist vastleggen

U kunt uw keuze voor een grafkist vastleggen. Zo weten nabestaanden wat uw wens was.

Op het gebied van grafkisten is veel mogelijk. Kiest u voor een kist van gefineerd spaanplaat of wilt u liever een massief houten kist?  Voor een begrafenis valt vaak de keuze op een massief houten uitvaartkist. Bij een crematie wordt vaak gekozen voor een eenvoudige kist met een fineerlaag van echt hout of een afwerking met folie.

Milieuvriendelijke grafkist

Steeds vaker kiest men bij een begrafenis voor milieuvriendelijke grafkisten. 'Groene uitvaartkisten' worden gemaakt van FSC-hout uit bossen waar het herplanten van bomen verplicht is. De kisten zijn ongelakt en de bekleding van deze kisten is van katoen.

Wade of wikkelkleed

De wade of wikkelkleed is een alternatief voor een kist. Mensen kiezen hiervoor als ze een grafkist een beklemmend idee vinden. Ook kan een opbaarplank worden gekozen. Deze gebruikt men vaak in combinatie met een wade.

Zelfgemaakte uitvaartkist

U kunt een eigen grafkist maken. De kist kan worden bedekt met bloemen. Ook kunt u ervoor kiezen de kist te beschilderen of beplakken met schelpen, een favoriete stof of met mozaïek. Dit kan de uitvaart persoonlijker maken. U kunt het zelf doen, maar ook samen met familie of vrienden. Zolang een kist of omhulsel niet is gemaakt van kunststof of metaal, is er veel mogelijk. Uitgezonderd van deze regel zijn de handvatten, ornamenten en verbindingselementen als spijkers en schroeven.

De eisen waaraan een standaard kist moet voldoen zijn:

 • Binnenmaat: de eigen lichaamslengte plus 15 cm en 55 en 40 cm voor de breedte respectievelijk hoogte
 • Buitenmaat: 75 x 55 x 205 cm
 • Materialen als kunststof, glas, karton of zink zijn niet toegestaan
 • Metalen grepen moeten van buitenaf te verwijderen zijn
 • Gladde bodem
 • Vraag de exacte regels na bij de desbetreffende begraafplaats/crematorium
Afbeelding
grafkist

Meest gekozen grafkisten

Wij zien dat de houten grafkist nog steeds het meest wordt gebruikt. Maar de materialen verschillen wel steeds meer. Er zijn bijvoorbeeld kisten van steigerhout, riet en wol. De meest gekochte kist is de spaanplaten grafkist met eiken fineerlaag. Een top 10 van meest gekozen grafkisten:

 • Spaanplaat met eikenfineer
 • Staatsbosbeheer ‘de Beuk'
 • Spaanplaat met printfolie, wit gelakt
 • Staatsbosbeheer ‘de Den'
 • Spaanplaat met berkenafwerking
 • Massief naaldhout
 • Spaanplaat met mahoniefineer
 • Massief eiken gelakt
 • Kist van massief ongelakt hout
 • Zelf maken, van bijvoorbeeld steigerhout

Meer informatie
over grafkisten

Bekijk de brochure waarin alle kisten staan waaruit u kunt kiezen bij Monuta.

Veelgestelde vragen over uitvaartkisten

Grafkist

Is een uitvaartkist verplicht?

Begraven of cremeren in een kist is niet noodzakelijk. U kunt ook kiezen voor een wade. Vanwege het milieu zijn alleen waden van natuurlijke grondstoffen, zoals katoen, toegestaan. Als u iemand wilt begraven of cremeren zonder kist, dan gelden er wel bepaalde regels bij begraafplaatsen en crematoria. Zo moet de overledene op een draagplank liggen en worden ingewikkeld of afgedekt. Sommige draagplanken hebben een bijpassend deksel.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is vaak ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. U hoeft dan niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.

Moet een kist altijd van hout zijn of zijn er alternatieven?

Naast de traditionele eikenhouten kisten zijn er kisten van populieren- en ayoushout. Tegenwoordig worden er ook kisten gemaakt van houten plaatmateriaal, zowel met als zonder fineerlaag. Een alternatief voor een houten kist, is een kist die is gevlochten van riet.

Keurmerk uitvaartzorg