De groene uitvaart

De Groene Uitvaart

Voor steeds meer Nederlanders is duurzaamheid een belangrijk thema. Bij een uitvaart zijn hiervoor allerlei mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld de rouwstoet, drukwerk, grafstenen en uitvaartkisten. Duurzaamheid kunt u ook heel tastbaar maken, bijvoorbeeld met het planten van een boom om een nieuw bos te laten ontstaan. Of met een donatie voor het beheer van de natuur voor toekomstige generaties.

Tips voor een groene uitvaart

Begraven of cremeren 

Begraven heeft de grootste impact op het milieu, gevolgd door cremeren. Dit is echter wel afhankelijk van de specifieke keuzes die u maakt. Zo is het voor het milieu beter om te kiezen voor een natuurbegraafplaats dan een reguliere begraafplaats. Monuta informeert u graag over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van de natuurbegraafplaatsen in Nederland. Wij kunnen u vertellen over de verschillen en unieke kenmerken van elke natuurbegraafplaats. Cremeren heeft eveneens impact op de omgeving, omdat het verbrandingsproces veel energie vergt. Crematoria zoeken daarom naar mogelijkheden om hun werkzaamheden te verduurzamen.

Bijvoorbeeld digitaal rouwdrukwerk

Bij het uitzoeken van rouwdrukwerk kunt u kiezen voor 100% gerecycled papier, ongebleekt en afkomstig van bomen uit bossen die duurzaam beheerd worden. Monuta gebruikt uitsluitend papier met het FSC-keurmerk. U kunt ook kiezen voor een digitale rouwkaart, eventueel in combinatie met een digitaal condoleanceregister.

Groene uitvaart kisten

U heeft nu veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger. Toch kiezen veel mensen nog voor een traditionele houten of spaanplaten kist. De productie hiervan is niet erg goed voor het milieu. Bij het kappen van bomen, het drogen van hout en het vervoer over grote afstanden komen veel milieubelastende stoffen vrij. U kunt ook kiezen voor een groene uitvaartkist. Bijvoorbeeld een kist met FSC-keurmerk, gemaakt van hout afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke kist plant Staatsbosbeheer een boom terug in een Nederlands bos. De nabestaanden ontvangen daarvan een certificaat als bewijs. Daarnaast krijgt Staatsbosbeheer voor elke geleverde groene uitvaartkist een bedrag van € 50 voor het beheer van de natuur. Of ga voor een van de vele alternatieven, zoals een lijkwade, draagbaar of kartonnen kist.  

Bloemen van dit seizoen

Voor veel mensen spelen bloemen rondom een overlijden een belangrijke rol. Ze zijn een symbool voor liefde, troost en medeleven. Veel bloemen zijn seizoensgebonden en daarom niet altijd leverbaar in Nederland. En het is erg belastend voor het milieu om ze te importeren. Pluk daarom bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin. Of kies voor een van de vele Nederlandse seizoensbloemen.

Kleding van natuurlijke materialen

Voor zowel de kleding van nabestaanden als van de overledene geldt dat natuurlijke producten een duurzamere keuze zijn. Hierbij valt te denken aan linnen, wol of hennep. Stoffen van synthetische materialen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar vergaan ook minder goed. Daarom is het belangrijk om geen grafgiften mee te geven in de uitvaartkist van kunststof materialen.

Catering van biologische producten

Vroeger koos men voor het traditionele kopje koffie of thee met cake. Uitvaartcentra serveren bijvoorbeeld ook soep, broodjes, borrelhapjes en eventueel licht alcoholische dranken. Gaat u voor duurzaam, dan kunt u biologische producten aanbieden. Denk aan chocolade van Tony Chocolonely, koffie met het Max Havelaar fairtradekeurmerk en kraanwater in plaats van water uit flesjes.

Rouwvervoer: fiets of koets

Het vervoer van de nabestaanden en belangstellenden is bij een uitvaart de grootste aanslag op het milieu. Daarom zijn er steeds meer alternatieven voor de traditionele rouwauto. U kunt denken aan een uitvaartbus voor zowel de overledene als de nabestaanden. Voor het vervoer op korte afstand zijn de loopkoets en de uitvaartfiets zeer geschikt. Ook kunt u kiezen voor een crematorium of begraafplaats in de buurt, zodat belangstellenden te voet of op de fiets naar de uitvaart kunnen komen.

Geen natuurstenen grafmonumenten

Na de begrafenis markeren we de laatste rustplek van de overledene met een grafmonument van natuursteen. Het winnen van natuursteen buiten Europa is echter in opspraak geraakt. De arbeidsomstandigheden blijken namelijk zeer slecht te zijn. Er zijn duurzame alternatieven beschikbaar, zoals een natuurlijke markering in de vorm van een boompje of bloemen. Ook kunt u kiezen voor een monument van duurzaam geproduceerd hout.

Hergebruik van grafsteen

Wilt u toch graag een monument van natuursteen laten plaatsen, dan is het mogelijk om een bestaand monument te hergebruiken. Professionals slijpen dan een dun laagje van de steen af. Daarna kunnen zij er een nieuwe tekst opzetten. Ook kan een staande steen met de tekst naar beneden op het graf worden gelegd.

Duurzame opties voor asbestemming

Wilt u de urn begraven in de grond, dan is een ‘eco-urn’ van plantaardig materiaal een goede optie. Deze urnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals plantenextracten, zout en hars. Nadat de urn in de aarde is geplaatst, begint het afbraakproces. Dit duurt ongeveer twee tot drie jaar. Daarnaast zijn er twee strooi-urnen van FSC-hout verkrijgbaar. Deze urnen zijn door DZU Uitvaartkisten gemaakt van dennen of beuken hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Op www.uitvaartwinkel.nl vindt u meer inspiratie op het gebied van asbestemming.

Meer weten over een groene uitvaart?

Met bovenstaande tips willen we u inspiratie geven voor milieuvriendelijke uitvaartmogelijkheden. Het kan rust geven om uw uitvaartwensen te bespreken met uw naasten. Zo weten zij precies wat u graag zou willen. U kunt uw duurzame uitvaartwensen vastleggen in ons uitvaartwensenformulier. Ook kunt u een afspraak maken met een van onze uitvaartverzorgers om de mogelijkheden door te nemen. Samen kunnen wij een groene uitvaart mogelijk maken. Neemt u gerust vrijblijvend contact op via het gratis telefoonnummer 0800-0230550.

Vind een uitvaartverzorger in uw buurt