Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Blog ecologische kist

Een biologisch afbreekbare kist:
nóg meer rust

“Ik zie in de ogen van mevrouw van den Brenk dat ze veel verdriet heeft. Na het onverwachte overlijden van haar man staat haar complete veilige wereld in één keer op zijn kop. Op dit moment weet ze nog maar één ding zeker: ze wil haar kinderen niet tot last zijn.” Uitvaartverzorger Diederick Truin vertelt meer over de mogelijkheden van natuurbegraven

Ik hoor het vaker: ‘Ik wil de familie niet tot last zijn.’ Om die reden kiezen mensen vaak voor een natuurbegraafplaats. Dat betekent dat de kinderen geen graf hoeven te onderhouden de komende 20 tot 30 jaar. Ze hoeven geen keuzes te maken over grafrechten of over het soort grafbedekking. Ook hebben ze geen kosten en zorgen voor het onderhoud in de toekomst. 

Een ecokist voor nóg minder zorgen 

Maar in dit geval gaat het gezin graag nog een stap verder. De kinderen maken zich absoluut geen zorgen over het feit dat de ouders hen tot last zouden zijn met het onderhoud van het graf. Waar zij zich wél zorgen over maken is de last die dit betekent voor het milieu. Dit gezin kiest daarom niet alleen graag voor een natuurbegraafplaats, maar ook voor een ecologische of biologisch afbreekbare grafkist.  

Biologisch afbreekbare grafkist

Een paar weken later komen we bij elkaar op de natuurbegraafplaats. Het gezin koos uiteindelijk voor een kist gemaakt van bioplastic dat 100% biologisch afbreekbaar is. We rijden de ecokist met elkaar naar het plekje dat het gezin heeft uitgezocht voor hun man en vader. De zon verwarmt de grond. Het geluid van de natuur om ons heen, lijkt het moment te verzachten. Eén ding is zeker: hier zoekt mevrouw van den Brenk haar man straks vol liefde op.  

Leg uw wensen vast

Heeft uw weleens nagedacht over uw uitvaartwensen? En is een duurzaamheid voor u ook belangrijk? Er is veel mogelijk rondom een duurzame uitvaart.  Onze uitvaartverzorgers vertellen u graag meer over de mogelijkheden of u kunt direct uw wensen vastleggen in Monuta Uitvaartwensen. 

Ecologische kisten:
3 tips

Wat zijn nou eigenlijk precies de mogelijkheden voor een ecologische grafkist?  “Ik hoor het steeds vaker. Mensen willen graag een ecologische grafkist. Of een biologisch afbreekbare grafkist. Ik vroeg me daarom af: wat zijn de mogelijkheden?” Diederick Truin deelt een aantal tips.  

  • Kist van paddenstoelen 

De ‘Loop Living Cocoon’ is de eerste levende kist ter wereld. “De kist is gegroeid van paddenstoelen of ‘mycelium’. In de grond worden deze paddenstoelen binnen 45 dagen afgebroken. Zo voedt de kist de aarde en wordt deze in korte tijd weer helemaal 1 met de natuur.” 

Leest meer op www.loop-of-life.com 

  • Ecokist van Hollands hout

U kunt ook kiezen voor een groene uitvaartkist met FSC-keurmerk gemaakt van hout afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke kist plant Staatsbosbeheer een boom terug in een Nederlands bos. De nabestaanden ontvangen daarvan een certificaat als bewijs. Daarnaast krijgt Staatsbosbeheer voor elke geleverde groene uitvaartkist een bedrag van 50 euro voor het beheer van de natuur.

Lees meer op https://www.hollands-hout.com/

  • Ecologische grafkist van populierenhout

Een kist van populierenhout is milieuvriendelijker dan een kist van spaanplaat of eikenhout bijvoorbeeld. “Bij het verbranden van populierenhout komen minder giftige stoffen vrij dan bij het verbranden van spaanplaat, waarin veel lijm zit. In plaats van schroeven, kunnen de kisten nu ook gesloten worden met houten ronde staafjes of ‘deuvels’. Deze ecologische grafkist is veruit de meest populaire keuze voor natuurbegraafplaatsen.”