Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Vrouw naast kist

Opbaren en
liefdevolle verzorging

Meer informatie over opbaren?

Wilt u meer informatie over opbaren? Onze uitvaartverzorger bij u in de buurt helpt u graag verder. Het is ook mogelijk uw wensen direct vrijblijvend vast te leggen in Monuta Uitvaartwensen. 

In de dagen voor de uitvaart moet er veel worden geregeld. Toch staan deze dagen vooral in het teken van afscheid nemen van uw dierbare. Voor de opbaring zijn er verschillende mogelijkheden. Uw Monuta uitvaartverzorger denkt met u mee en helpt u te kiezen voor de optie die het beste bij u past.

Wat is
opbaren?

Na de laatste verzorging wordt een overledene opgebaard. Opbaren betekent dan ook letterlijk ‘het op een baar leggen’ van de overledene. Nabestaande vinden het vaak prettig om bij de laatste verzorging en het opbaren te zijn. U kunt er ook voor kiezen om de uitvaartverzorger te helpen bij de verzorging. 

Met opbaren van een overledene wordt bedoeld dat de overledene in bed, in een kist of op bijvoorbeeld een opbaarplak wordt gelegd. Het opbaren zorgt ervoor dat de nabestaanden nog afscheid kunnen nemen van de overledene. Het opbaren is daarom een belangrijk onderdeel van het afscheid en helpt bij de rouwverwerking. 

Opbaren en
laatste verzorging

Voordat de dierbare opgebaard wordt ontvangt hij of zij de laatste verzorging. Met de laatste verzorging wordt het wassen en aankleden van de overledene bedoeld. Het kan fijn zijn voor nabestaanden om bij de laatste verzorging aanwezig te zijn. U kunt er zelf voor kiezen of u ook wilt meehelpen. Dit hoeft uiteraard niet. Onze uitvaartverzorger geeft u alle ruimte en ondersteunt u hierbij. U kunt bijvoorbeeld helpen met het wassen van uw dierbare of het aankleden. Als u niet wilt helpen kan het ook alleen aanwezig zijn al troost bieden.

Afbeelding
Laatste verzorging

Mogelijkheden voor
opbaren

Er zijn verschillende mogelijkheden voor opbaring. U kunt kiezen voor een opbaring in een uitvaartcentrum, thuis, verzorgingstehuis in een kerk of op een andere locatie. Thuis opbaren kan fijn zijn in een vertrouwde omgeving, maar niet iedereen heeft de ruimte thuis. Onze uitvaartverzorger denkt graag met u mee over de verschillende mogelijkheden. Weet u al wat uw wensen zijn? U kunt deze direct opslaan in Monuta Uitvaartwensen.

Afbeelding
Opbaren mogelijkheden

Thuis
opbaren

Steeds meer nabestaanden kiezen er voor om hun dierbare thuis op te baren. De vertrouwde omgeving en het gevoel dat de overledene nog een paar dagen dicht bij u is, kunnen heel prettig en intiem zijn. U kunt op uw eigen manier en in uw eigen tempo afscheid nemen. Daarnaast is het fijn dat u bij thuis opbaren geen rekening hoeft te houden met openingstijden van een uitvaartcentrum. Bij thuisopbaring kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw dierbare op te baren in bed of in een kist. Als u kiest voor thuisopbaring dan komt de Monuta uitvaartverzorger elke dag bij u langs om te kijken of alles goed gaat. 

Opbaring op bed

Als u kiest voor opbaring op bed dan is het belangrijk dat de overledene koel blijft. Hiervoor bestaat een speciale bedkoeling. De koeling wordt direct onder een laken geplaatst zodat deze niet zichtbaar is. De overledene kan dan tot de dag van de uitvaart opgebaard blijven. 

Opbaring in een kist

U kunt er ook voor kiezen de overledene in een kist op te baren. U kunt dan zelf kiezen in welke kamer u de kist wilt neerzetten. Onder de kist wordt een koeling geplaatst. Bij opbaring in een kist heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een open of gesloten kist. Als u kiest voor een gesloten kist kunt u bijvoorbeeld een mooie foto naast de kist zetten. 

Afbeelding
Thuis opbaren
Voorbeeld van thuis opbaren

Opbaren in een
uitvaartcentrum

Niet iedereen heeft thuis een geschikte ruimte of vindt het prettig om de overledene thuis op te baren. Daarom zijn er ook veel mensen die kiezen voor een opbaring in het uitvaartcentrum. Onze uitvaartcentra beschikken vaak over een 24-uurskamer. U ontvangt dan een sleutel van deze kamer waarmee u op elk gewenst moment uw dierbare kunt bezoeken, zo vaak en zo lang als u wilt. U mag er ook foto's of andere persoonlijke spullen neerzetten. Als er geen 24-uurskamer is, kan uw dierbare opgebaard worden in een gewone rouwkamer. Hier kunt u uw dierbare op afspraak bezoeken. Er is dan een gastdame aanwezig bij wie u met vragen terecht kunt en die een luisterend oor kan bieden als u daar behoefte aan heeft.

Afbeelding
Opbaren uitvaartcentrum

Opbaren in een
afscheidshuis

Er is ook een bijzonder alternatief: het Afscheidshuis. Een kleinschalige locatie dichtbij de plek waar u woont. Het is er intiem en er heerst een huiselijke sfeer. Hier kunt u in alle rust afscheid nemen en als nabestaanden ontspannen samenkomen. Zo voelt het een beetje als thuis. U kunt bij uw dierbare zitten, luisteren naar muziek of met een kopje koffie praten met andere nabestaanden. Persoonlijk, intiem en dichtbij. 

Afbeelding
Afscheidshuis opbaren

Opbaren zonder
kist

Naast het opbaren op bed zijn er ook andere mogelijkheden voor het opbaren zonder kist. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk te kiezen voor een opbaarplank. Op een opbaarplank of draagbaar wordt een overledene in een lijkwade gewikkeld. Een lijkwade is een grote wikkeldoek gemaakt van natuurlijke materialen. Dit is een mooie optie als u bijvoorbeeld een afgesloten kist een onprettig idee vindt.

Afbeelding
Opbaarplank - opbaren zonder kist Monuta

Hoeveel dagen
opbaren?

Zodra iemand is overleden moet deze uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Dit is zo vastgelegd in de wet op de lijkbezorging.  Hoeveel dagen iemand opgebaard wordt is dus afhankelijk van het moment van overlijden. 

'Voor het eerst alleen'
een blog over opbaren

De vrouw van meneer de Groot is overleden. Meneer de Groot is 98 jaar oud en heeft 76 jaar lief en leed met zijn vrouw gedeeld. Nu is hij voor het eerst alleen.  Uitvaartverzorger Sandra van Monuta gaat bij meneer de Groot langs om samen met hem en zijn familie een mooi afscheid te regelen.  Meneer de Groot heeft 76 jaar lang nog nooit een nacht zonder zijn vrouw geslapen. Daarom besluiten zij haar thuis op te baren in bed. Lees het hele verhaal in ons  blog. 

Lees het blog

Veelgestelde vragen over opbaren

Opbaren

Hoe gaat opbaren?

Na de laatste verzorging wordt een overledene opgebaard. De uitvaartverzorger verzorgt de overledene en kleed deze aan met de kleding die u uitgekozen heeft. Daarna wordt de overledene opgebaard. Met opbaren van een overledene wordt bedoeld dat de overledene in bed, in een kist of op bijvoorbeeld een opbaarplak wordt gelegd. Het opbaren zorgt ervoor dat de nabestaanden nog afscheid kunnen nemen van de overledene. Het opbaren is daarom een belangrijk onderdeel van het afscheid en helpt bij de rouwverwerking. 

Hoeveel dagen mag je opgebaard liggen?

De duur van de opbaring hangt af van de dag van overlijden. Een overledene moet volgens de wet uiterlijk op de zesde dag na overlijden begraven of gecremeerd worden.

Kan ik helpen met de laatste verzorging en opbaring?

Nabestaanden vinden het vaak prettig om bij de laatste verzorging aanwezig te zijn. U kunt er zelf voor kiezen of u ook wilt meehelpen. Dit hoeft uiteraard niet. Onze uitvaartverzorger geeft u alle ruimte en ondersteunt u hierbij. U kunt bijvoorbeeld helpen met het wassen van uw dierbare of het aankleden. Als u niet wilt helpen kan het ook alleen aanwezig zijn al troost bieden.

Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?

Ja, dat is geen probleem. De arts verwijdert de betreffende organen op zo'n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Ook overledenen met een donorcodicil kunnen dus na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de normale manier worden begraven of gecremeerd.

Keurmerk uitvaartzorg