In de dagen voor de uitvaart moet er veel worden geregeld. Toch staan deze dagen vooral in het teken van afscheid nemen van jouw dierbare. Voor de opbaring zijn er verschillende mogelijkheden. Jouw Monuta uitvaartverzorger denkt met jou mee en helpt je te kiezen voor de optie die het beste bij jou past.
Wat is opbaren?
Na de laatste verzorging wordt een overledene opgebaard. Opbaren betekent dan ook letterlijk ‘het op een baar leggen’ van de overledene. Nabestaande vinden het vaak prettig om bij de laatste verzorging en het opbaren te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de uitvaartverzorger te helpen bij de verzorging.
Met opbaren van een overledene wordt bedoeld dat de overledene in bed, in een kist of op bijvoorbeeld een opbaarplak wordt gelegd. Het opbaren zorgt ervoor dat de nabestaanden nog afscheid kunnen nemen van de overledene. Het opbaren is daarom een belangrijk onderdeel van het afscheid en helpt bij de rouwverwerking.
Opbaren en laatste verzorging
Voordat de dierbare opgebaard wordt ontvangt hij of zij de laatste verzorging. Met de laatste verzorging wordt het wassen en aankleden van de overledene bedoeld. Het kan fijn zijn voor nabestaanden om bij de laatste verzorging aanwezig te zijn. Je kunt er zelf voor kiezen of je ook wilt meehelpen. Dit hoeft uiteraard niet. Onze uitvaartverzorger geeft jou alle ruimte en ondersteunt je hierbij. Je kunt bijvoorbeeld helpen met het wassen van jouw dierbare of het aankleden. Als je niet wilt helpen kan het ook alleen aanwezig zijn al troost bieden.

Mogelijkheden voor opbaren
Er zijn verschillende mogelijkheden voor opbaring. Je kunt kiezen voor een opbaring in een uitvaartcentrum, thuis, verzorgingstehuis in een kerk of op een andere locatie. Thuis opbaren kan fijn zijn in een vertrouwde omgeving, maar niet iedereen heeft de ruimte thuis. Onze uitvaartverzorger denkt graag met je mee over de verschillende mogelijkheden. Weet jij al wat jouw wensen zijn? Je kunt deze direct opslaan in Monuta Uitvaartwensen.

Thuis opbaren
Steeds meer nabestaanden kiezen er voor om hun dierbare thuis op te baren. De vertrouwde omgeving en het gevoel dat de overledene nog een paar dagen dicht bij jou is, kunnen heel prettig en intiem zijn. Je kunt op jouw eigen manier en in jouw eigen tempo afscheid nemen. Daarnaast is het fijn dat je bij thuis opbaren geen rekening hoeft te houden met openingstijden van een uitvaartcentrum. Bij thuisopbaring kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw dierbare op te baren in bed of in een kist. Als je kiest voor thuisopbaring dan komt de Monuta uitvaartverzorger elke dag bij jou langs om te kijken of alles goed gaat.
Opbaring op bed
Als je kiest voor opbaring op bed dan is het belangrijk dat de overledene koel blijft. Hiervoor bestaat een speciale bedkoeling. De koeling wordt direct onder een laken geplaatst zodat deze niet zichtbaar is. De overledene kan dan tot de dag van de uitvaart opgebaard blijven.
Opbaring in een kist
Je kunt er ook voor kiezen de overledene in een kist op te baren. Je kunt dan zelf kiezen in welke kamer je de kist wilt neerzetten. Onder de kist wordt een koeling geplaatst. Bij opbaring in een kist heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een open of gesloten kist. Als je kiest voor een gesloten kist kun je bijvoorbeeld een mooie foto naast de kist zetten.

Voorbeeld van thuis opbaren
Opbaren in een uitvaartcentrum
Niet iedereen heeft thuis een geschikte ruimte of vindt het prettig om de overledene thuis op te baren. Daarom zijn er ook veel mensen die kiezen voor een opbaring in het uitvaartcentrum. Onze uitvaartcentra beschikken vaak over een 24-uurskamer. Je ontvangt dan een sleutel van deze kamer waarmee u op elk gewenst moment jouw dierbare kunt bezoeken, zo vaak en zo lang als u wilt. Je mag er ook foto's of andere persoonlijke spullen neerzetten. Als er geen 24-uurskamer is, kan jouw dierbare opgebaard worden in een gewone rouwkamer. Hier kun je jouw dierbare op afspraak bezoeken. Er is dan een gastdame aanwezig bij wie je met vragen terecht kunt en die een luisterend oor kan bieden als je daar behoefte aan hebt.

Opbaren in een afscheidshuis
Er is ook een bijzonder alternatief: het Afscheidshuis. Een kleinschalige locatie dichtbij de plek waar je woont. Het is er intiem en er heerst een huiselijke sfeer. Hier kun je in alle rust afscheid nemen en als nabestaanden ontspannen samenkomen. Zo voelt het een beetje als thuis. Je kunt bij jouw dierbare zitten, luisteren naar muziek of met een kopje koffie praten met andere nabestaanden. Persoonlijk, intiem en dichtbij.

Opbaren zonder kist
Naast het opbaren op bed zijn er ook andere mogelijkheden voor het opbaren zonder kist. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk te kiezen voor een opbaarplank. Op een opbaarplank of draagbaar wordt een overledene in een lijkwade gewikkeld. Een lijkwade is een grote wikkeldoek gemaakt van natuurlijke materialen. Dit is een mooie optie als je bijvoorbeeld een afgesloten kist een onprettig idee vindt.
_824x490.webp)
Hoeveel dagen opbaren
Zodra iemand is overleden moet deze uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Dit is zo vastgelegd in de wet op de lijkbezorging. Hoeveel dagen iemand opgebaard wordt is dus afhankelijk van het moment van overlijden.
'Voor het eerst alleen' een blog over opbaren
Veelgestelde vragen over opbaren
Hoe gaat opbaren?
Hoeveel dagen mag je opgebaard liggen?
Kan ik helpen met de laatste verzorging en opbaring?
Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?
Meer informatie over opbaren?
