Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Voor het eerst alleen

Voor het
eerst alleen

De vrouw van meneer de Groot is overleden. Meneer de Groot is 98 jaar oud en heeft 76 jaar lief en leed met zijn vrouw gedeeld. Nu is hij voor het eerst alleen. 

Uitvaartverzorger Sandra Tom van Monuta gaat bij meneer de Groot langs om samen met hem en zijn familie een mooi afscheid te regelen. In de huiskamer zitten zijn kinderen met partners en kleinkinderen. Het eerste wat meneer zegt is: “Ik heb 76 jaar lang nog nooit een nacht zonder mijn vrouw geslapen. Ze gaat de deur niet uit tot de dag van de begrafenis.”

Thuis
opbaren

Meneer de Groot laat het regelen van het afscheid aan zijn kinderen over. Hij vindt alles prima, zolang hij deze laatste dagen nog maar bij zijn vrouw kan blijven. Sandra besluit samen met de familie om mevrouw de Groot tot aan de uitvaart thuis te houden. Sandra: “We baren mevrouw de Groot thuis op, in het grote bed zodat zij nog enkele nachten samen kunnen slapen. Natuurlijk is het belangrijk dat we het lichaam koel houden en plaatsen daarom een koelplaat. Dit betekent dat het wel erg koude nachten worden voor deze oude man. Gelukkig mogen we de bedden een héél klein stukje uit elkaar trekken.” 

Mooie
verhalen

Sandra gaat de rest van de week elke dag even bij de familie langs. Meneer de Groot vertelt honderduit over wat ze allemaal meegemaakt hebben in hun leven samen. Er komen veel grote verhalen en kleine anekdotes voorbij. Het is hartverscheurend om te zien hoe oprecht en groot zijn liefde voor zijn vrouw is.

De kinderen van meneer de Groot maken zich wel zorgen om hun vader en vragen zich af of het wel goed is dat hun vader in een koele kamer naast zijn vrouw blijven slapen. Maar dit is zijn enige wens en hij blijft dan ook vastbesloten naast zijn vrouw slapen.

Nu kan ik accepteren dat mijn allerliefste Geertrude is overleden
Meneer de Groot

Ontroerend
moment

Zo slaapt meneer De Groot alle dagen dat het nog kan naast zijn geliefde vrouw. Op de dag van de uitvaart rijdt hij de kist zelf over de drempel van zijn woning naar buiten. Net zoals hij haar 76 jaar geleden over de drempel naar binnen droeg. Een ontroerend moment. Eenmaal buiten droogt hij zijn tranen. “Nu kan ik accepteren dat mijn allerliefste Geertrude is overleden”, zegt hij. Hij heeft tot het einde voor zijn vrouw gezorgd. En hij zal tot zijn dood van haar blijven houden.

Leg uw
wensen vast

Heeft u al eens nagedacht over uw uitvaartwensen? Bij Monuta legt u eenvoudig en kosteloos uw wensen vast in Monuta Uitvaartwensen. Het is ook mogelijk uw wensen te bespreken met een uitvaartverzorger bij u in de buurt.