Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Rouwkaart

Rouwkaart

Wensen vastleggen

Leg vrijblijvend uw wensen voor een rouwkaart vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Een rouwkaart is een schriftelijke kennisgeving die naar familie, vrienden, kennissen en eventuele zakelijke relaties van een overledene wordt gestuurd om hen van een overlijden op de hoogte te brengen. Vroeger hadden rouwkaarten vaak alleen een grijs of zwart kader. Daar kunt u natuurlijk nog altijd voor kiezen, maar tegenwoordig zien we steeds vaker gekleurde afbeeldingen terug op rouwkaarten.

Rouwkaarten versturen

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden de rouwkaart te versturen. De uitvaartverzorger helpt u hiermee. Samen met hem of haar stelt u de rouwkaart tekst op. Monuta heeft ook speciale rouwzegels, waardoor rouwpost snel herkend wordt door het postkantoor. Daarnaast heeft PostNL een Rouw Verzend Set ontwikkeld, met deze set wordt de rouwkaart handmatig en apart van andere post verwerkt.

Heeft u vragen? Neem dan direct contact op met een uitvaartverzorger bij u in de buurt. 

Zoek

Wat zet je op
een rouwkaart?

De tekst voor een rouwkaart bevat een aantal vaste elementen. Zo staan op een rouwkaart standaard:

  • De naam van de overledene.
  • Geboorte- en overlijdensdatum of hoe oud iemand is geworden.
  • De gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden, tenzij een uitvaart in besloten kring plaatsvindt. In het laatste geval staat er op een rouwkaart vermeld: "De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden" of "De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden".
  • Een correspondentieadres, waar mensen hun blijk van medeleven naar toe kunnen sturen.
  • De namen van het gezin of directe familieleden die de kaart hebben opgesteld.

Voorbeeld tekst rouwkaart

Vaak wordt er ook een gedichtje bovenaan de rouwkaart gezet en een aanhef waarin wordt aangekondigd dat iemand is overleden. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n aanhef tekst:

Diep bedroeft maar vervuld van mooie herinneringen geven wij kennis van het overlijden van onze lieve...

U kunt daarnaast het adres waar de overledene is opgebaard vermelden. Zo weten mensen waar ze eventueel bloemen kunnen laten bezorgen. 

Afbeelding
Rouwkaart opstellen

Voorbeeld
rouwkaart

Hieronder ziet u een voorbeeld van een rouwkaart. Links ziet u de voorkant van de rouwkaart en rechts de binnenkant. Aan de binnenkant van de rouwkaart zet u de informatie rondom de afscheidsdienst.

Afbeelding
Voorbeeld rouwkaart

Rouwkaart
maken

Er zijn verschillende formaten rouwkaarten: vierkant, A5-model of het formaat van een rouwbrief zoals die vroeger veel werd gebruikt. Wij noemen dat een ‘legal' formaat, naar het Amerikaanse papierformaat ‘legal'.

Bij het samenstellen van een rouwkaart kunt u een eigen foto aanleveren die als achtergrond gebruikt kan worden. Denkt u bijvoorbeeld aan een afbeelding van de overledene, van het huis waar diegene altijd heeft gewoond, van een huisdier of van een belangrijke plek. Monuta heeft een groot scala aan afbeeldingen en foto's die u kunt gebruiken als achtergrond van een rouwkaart.

Rouwkaart drukken

Wij kunnen u altijd adviseren over de rouwkaart en de rouwkaart tekst en in veel gevallen maken wij deze ook voor u. Als wij een rouwkaart zelf niet kunnen maken, laten wij deze drukken door een drukkerij waar we mee samenwerken. Wilt u naast een rouwkaart ook een rouwadvertentie, bidprentje of dankbetuiging, dan is het mogelijk om deze dezelfde achtergrond te geven als de rouwkaart. Zo komt de door u gekozen afbeelding terug op al het rouwdrukwerk. Onze uitvaartverzorgers helpen u graag bij vragen.

Veelgestelde vragen over een rouwkaart

Rouwkaart

Hoe maak ik een rouwkaart?

Na het overlijden wordt er binnen enkele dagen een rouwkaart verstuurd. De uitvaartverzorger helpt u hiermee en heeft een ruime keuze uit verschillende rouwkaarten. Samen met de uitvaartverzorger schrijft u de tekst en verstuurd u de kaarten. Monuta heeft ook speciale rouwzegels, waardoor rouwpost snel herkend wordt door het postkantoor.

Kan ik een zelf ontworpen kaart versturen?

Ja, bijna alle gewenste uitvoeringen van een rouwkaart zijn mogelijk. Voor de rouwkaart kunt u een foto, tekening of (zelf geschreven) tekst aanleveren. De keuze is aan u. Natuurlijk kunt u ook kiezen uit de bestaande collectie rouwdrukwerk. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de kaarten zo snel mogelijk worden gedrukt en gepost.

Wanneer verstuur je een rouwkaart?

Een rouwkaart wordt zo snel mogelijk na het overlijden verstuurd. Meestal binnen één á twee dagen na het overlijden. Dit zorgt ervoor dat familie, vrienden en andere genodigden snel op de hoogte zijn van de uitvaart. 

Wat zet je op een rouwkaart?

De volgende onderdelen staan op een rouwkaart:

  • De naam van de overledene.
  • Geboorte- en overlijdensdatum of hoe oud iemand is geworden.
  • De gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden, tenzij een uitvaart in besloten kring plaatsvindt. In het laatste geval staat er op een rouwkaart vermeld: 'De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden' of 'De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden'.
  • Een correspondentieadres, waar mensen hun blijk van medeleven naar toe kunnen sturen.
  • De namen van het gezin of directe familieleden die de kaart hebben opgesteld.

Vaak wordt er ook een gedichtje bovenaan de rouwkaart gezet en een aanhef waarin wordt aangekondigd dat iemand is overleden. U kunt daarnaast het adres waar de overledene is opgebaard vermelden. Zo weten mensen waar ze eventueel bloemen kunnen laten bezorgen.

Keurmerk uitvaartzorg