Rouwkaart

Rouwkaart

Een rouwkaart is een schriftelijke kennisgeving die naar familie, vrienden, kennissen en eventuele zakelijke relaties van een overledene wordt gestuurd om hen van een overlijden op de hoogte te brengen. Vroeger hadden rouwkaarten vaak alleen een grijs of zwart kader. Daar kunt u natuurlijk nog altijd voor kiezen, maar tegenwoordig zien we steeds vaker gekleurde afbeeldingen terug op rouwkaarten.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden de rouwkaart te versturen. De uitvaartverzorger helpt u hiermee. Samen met hem of haar stelt u de rouwkaart tekst op. Monuta heeft ook speciale rouwzegels, waardoor rouwpost snel herkend wordt door het postkantoor. Daarnaast heeft PostNL een Rouw Verzend Set ontwikkeld, met deze set wordt de rouwkaart handmatig en apart van andere post verwerkt.

Vaste onderdelen van een rouwkaart

De tekst voor een rouwkaart bevat een aantal vaste elementen. Zo staan op een rouwkaart standaard:

  • De naam van de overledene.
  • Geboorte- en overlijdensdatum of hoe oud iemand is geworden.
  • De gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden, tenzij een uitvaart in besloten kring plaatsvindt. In het laatste geval staat er op een rouwkaart vermeld: "De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden" of "De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden".
  • Een correspondentieadres, waar mensen hun blijk van medeleven naar toe kunnen sturen.
  • De namen van het gezin of directe familieleden die de kaart hebben opgesteld.

Vaak wordt er ook een gedichtje bovenaan de rouwkaart gezet en een aanhef waarin wordt aangekondigd dat iemand is overleden. U kunt daarnaast het adres waar de overledene is opgebaard vermelden. Zo weten mensen waar ze eventueel bloemen kunnen laten bezorgen.

Keuze in rouwkaarten

Er zijn verschillende formaten rouwkaarten: vierkant, A5-model of het formaat van een rouwbrief zoals die vroeger veel werd gebruikt. Wij noemen dat een ‘legal' formaat, naar het Amerikaanse papierformaat ‘legal'.

Bij het samenstellen van een rouwkaart kunt u een eigen foto aanleveren die als achtergrond gebruikt kan worden. Denkt u bijvoorbeeld aan een afbeelding van de overledene, van het huis waar diegene altijd heeft gewoond, van een huisdier of van een belangrijke plek. Monuta heeft een groot scala aan afbeeldingen en foto's die u kunt gebruiken als achtergrond van een rouwkaart.

Hoe kan Monuta helpen bij het maken van een rouwkaart?

Wij kunnen u altijd adviseren over de rouwkaart en de rouwkaart tekst en in veel gevallen maken wij deze ook voor u. Als wij een rouwkaart zelf niet kunnen maken, laten wij deze drukken door een drukkerij waar we mee samenwerken. Wilt u naast een rouwkaart ook een rouwadvertentie, bidprentje of dankbetuiging, dan is het mogelijk om deze dezelfde achtergrond te geven als de rouwkaart. Zo komt de door u gekozen afbeelding terug op al het rouwdrukwerk. Onze uitvaartverzorgers helpen u graag.

Zoek een uitvaartverzorger bij u in de buurt

Keuze rouwkaart vastleggen

In Monuta Uitvaartwensen kunt u verschillende voorbeelden van rouwkaarten en gedichten vinden ter inspiratie voor op een rouwkaart of ander drukwerk. U kunt hier eenvoudig uw keuze voor een rouwkaart vastleggen.

Keuze voor een rouwkaart vastleggen