Een onderdeel van de uitvaart is de condoleance. De condoleance kan voor of na de uitvaart plaatsvinden. Als de condoleance voor de uitvaart plaatsvindt dan is dit vaak 1 of 2 dagen voor de uitvaart. Bij een condoleance heb je de gelegenheid om je medeleven te tonen aan de nabestaanden na het overlijden van iemand.
Hoe ziet een condoleance eruit?
Een condoleance kan op het uitvaartcentrum zijn of bijvoorbeeld bij het huis van de overledene. Tijdens een condoleance is de overledene opgebaard en heb je de mogelijkheid om nog eenmaal afscheid te nemen. Soms is hierbij de kist open maar het kan ook zijn dat de kist gesloten is. De uitvaartverzorger is altijd op de locatie aanwezig en kan je hierover informeren als je dit graag van te voren weet. Als je liever niet langs de kist loopt is dit ook geen probleem. Vaak zijn de nabestaanden in een aparte ruimte aanwezig zodat je hen kunt condoleren en je medeleven kunt tonen. Bij een traditionele condoleance staan de directe nabestaanden van de overledene op een rij. Alle genodigden van de condoleance kunnen aansluiten in de rij en één voor één de nabestaanden condoleren.

Condoleance register
Tijdens een condoleance is er vaak de mogelijkheid om een condoleance register te tekenen. Dit is een boek of map die klaar ligt in de ruimte van de condoleance. In het condoleance register kun je een boodschap schrijven voor de nabestaanden en je adres opschrijven. Het adres wordt gevraagd zodat nabestaanden na de uitvaart een bedankkaartje kunnen schrijven voor de aanwezigen.

Wat zeg je bij een condoleance?
Als iemand die je kent is overleden kan het zijn dat je wordt uitgenodigd voor de condoleance. Het kan soms lastig zijn om de juiste woorden te vinden om iemand je medeleven te tonen. Als je de nabestaanden minder goed kent kun je ‘gecondoleerd met je verlies’ zeggen. Je kunt iemand ook een handdruk geven of veel sterkte wensen. Als je de nabestaanden goed kent kun je hen ook een omhelzing geven of iets persoonlijks zeggen. Het is vaak wel gebruikelijk om het kort te houden, zeker als er veel mensen aanwezig zijn om hun medeleven te tonen.
Condoleance teksten
Een passende tekst schrijven op een condoleance kaart kan best lastig zijn. Je kunt natuurlijk een kaart kiezen waar al een gedicht of tekst op staat en deze afsluiten met bijvoorbeeld 'veel sterkte' of 'liefs'. Het kan ook mooi zijn om vanuit je gevoel iets persoonlijks te schrijven. Wij geven je graag wat inspiratie voor mooie teksten.
Condoleance tekst verlies moeder
Als je iemand wilt condoleren omdat zijn of haar moeder is overleden is het soms lastig de juiste woorden te vinden. Een zin die veel gebruikt wordt is bijvoorbeeld: ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Een ander voorbeeld is: ik ben er voor je of veel sterkte met je verlies. Er zijn veel gedichten en teksten geschreven over het verlies van een moeder. Wij geven je graag meer inspiratie voor mooie gedichten rondom het overlijden van een moeder.
Condoleance tekst verlies vader
Voor het verlies van een vader kun je dezelfde teksten gebruiken als hierboven. Daarnaast hebben wij mooie gedichten en teksten over het verlies van een vader verzameld. Hieronder vind je nog enkele veel gebruikte teksten:
- Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet
- Wat een intens verdriet en gemis
- Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies
- In onze gedachten zijn wij bij jullie
Condoleance tekst zakelijke relatie
- Voor dit verlies zijn geen woorden. Wij wensen jullie veel sterkte.
- Heel erg veel sterkte met het overlijden van ...
- Met veel verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van ...
- Veel sterkte met dit zware verlies.
- Mede namens mijn collega's wens ik je veel sterkte toe.
Wat schrijf je op een condoleancekaart?
Wanneer je de nabestaanden wilt condoleren via een kaart, kun je daar iets persoonlijks op zetten. Maar wat zet je op een rouwkaart? Weet je niet wat je erop moet zetten, dan kun je ook kiezen voor een condoleance gedicht of een tekst uit een liedje. En daarnaast zijn er verschillende kaarten te koop die al een mooie spreuk bevatten en waarop je vervolgens alleen je naam vermeldt. Probeer een kaart altijd met de hand te schrijven om het persoonlijk te maken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van mooie zinnen voor op een kaart of geschreven brief.
Tekst of gedicht condoleance kaart
- Gecondoleerd met dit enorme verlies
- Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd
- Ik heb geen woorden voor dit verlies, veel sterkte
- In gedachten zijn we bij jullie
- Ik denk aan je
- Wij leven met jullie mee en wensen jullie veel sterkte
- Met oprechte deelneming
- Hierbij wil ik graag mijn medeleven betuigen
Hoe sluit je een condoleance kaart af?
Als je niet goed weet wat je op een rouwkaart kunt zetten dan kun je de tekst kort houden. Het gaat ten slotte om het gebaar en voor de nabestaanden is het fijn om te weten dat je aan hen denkt. Je kunt de kaart afsluiten met je naam en achternaam. Als je de nabestaande goed kent kun je afsluiten met 'veel liefs'. Als je de nabestaande minder goed kent kun je gewoon 'veel sterkte' zeggen en afsluiten met je naam.
Voorbeeld tekst condoleance kaart
Hieronder zie je een voorbeeld van een tekst op een condoleance kaart:
Beste familie Jansen,
Gecondoleerd met dit enorme verlies. Ik wens jullie heel veel sterkte en kracht toe de komende tijd.
Hartelijke groet,
Piet Peters

Kleding bij een condoleance
Jacquet en hoge hoed voor de mannen en een zwart mantelpakje voor de vrouwen, dat was jarenlang het kledingvoorschrift voor begrafenissen. Tegenwoordig gaat het er veel informeler aan toe, maar er is nog steeds een etiquette. Houd je aan de kledingwens van de overledene als deze bekend is. Staat er op de rouwadvertentie ‘graag witte kleding' dan is het belangrijk om je daaraan te houden. Verder wordt het vaak gewaardeerd als je er netjes uitziet bij het overbrengen van de condoleances.