Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Condoleance - condoleance aanbieden

Condoleance

Uitvaartwensen vastleggen

Leg vrijblijvend uw wensen voor een condoleance vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Een onderdeel van de uitvaart is de condoleance. De condoleance kan voor of na de uitvaart plaatsvinden. Als de condoleance voor de uitvaart plaatsvindt dan is dit vaak 1 of 2 dagen voor de uitvaart. Bij een condoleance heeft u de gelegenheid om uw medeleven te tonen aan de nabestaanden na het overlijden van iemand.

Hoe ziet een
condoleance eruit?

Een condoleance kan op het uitvaartcentrum zijn of bijvoorbeeld bij het huis van de overledene. Tijdens een condoleance is de overledene opgebaard en heeft u de mogelijkheid om nog eenmaal afscheid te nemen. Soms is hierbij de kist open maar het kan ook zijn dat de kist gesloten is. De uitvaartverzorger is altijd op de locatie aanwezig en kan u hierover informeren als u dit graag van te voren weet. Als u liever niet langs de kist loopt is dit ook geen probleem. Vaak zijn de nabestaanden in een aparte ruimte aanwezig zodat u hen kunt condoleren en uw medeleven kunt tonen.

Afbeelding
Condoleance - Wat is een condoleance?

Condoleance
register

Tijdens een condoleance is er vaak de mogelijkheid om een condoleance register te tekenen. Dit is een boek of map die klaar ligt in de ruimte van de condoleance. In het condoleance register kunt u een boodschap schrijven voor de nabestaanden en uw adres opschrijven. Het adres wordt gevraagd zodat nabestaanden na de uitvaart een bedankkaartje kunnen schrijven voor de aanwezigen.

Afbeelding
Condoleance register

Wat zeg je bij
een condoleance?

Als iemand die u kent is overleden kan het zijn dat u wordt uitgenodigd voor de condoleance. Het kan soms lastig zijn om de juiste woorden te vinden om iemand uw medeleven te tonen. Als u de nabestaanden minder goed kent kunt u ‘gecondoleerd met uw verlies’ zeggen. U kunt iemand ook een handdruk geven of veel sterkte wensen. Als u de nabestaanden goed kent kunt u hen ook een omhelzing geven of iets persoonlijks zeggen. Het is vaak wel gebruikelijk om het kort te houden, zeker als er veel mensen aanwezig zijn om hun medeleven te tonen.

Condoleance
teksten

Een passende tekst schrijven op een condoleance kaart kan best lastig zijn. U kunt natuurlijk een kaart kiezen waar al een gedicht of tekst op staat en deze afsluiten met bijvoorbeeld 'veel sterkte' of 'liefs'. Het kan ook mooi zijn om vanuit uw gevoel iets persoonlijks te schrijven. Wij geven u graag wat inspiratie voor mooie teksten. 

Condoleance tekst verlies moeder

Als u iemand wilt condoleren omdat zijn of haar moeder is overleden is het soms lastig de juiste woorden te vinden. Een zin die veel gebruikt wordt is bijvoorbeeld: ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Een ander voorbeeld is: ik ben er voor je of veel sterkte met je verlies. Er zijn veel gedichten en teksten geschreven over het verlies van een moeder.  Wij geven u graag meer inspiratie voor mooie gedichten rondom het overlijden van een moeder.

Condoleance tekst verlies vader

Voor het verlies van een vader kunt u dezelfde teksten gebruiken als hierboven.  Daarnaast hebben wij mooie gedichten en teksten over het verlies van een vader verzameld. Hieronder vindt u nog enkele veel gebruikte teksten:

 • Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet
 • Wat een intens verdriet en gemis
 • Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies
 • In onze gedachten zijn wij bij  jullie

Condoleance tekst zakelijke relatie

 • Voor dit verlies zijn geen woorden. Wij wensen jullie veel sterkte.
 • Heel erg veel sterkte met het overlijden van ...
 • Met veel verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van ...
 • Veel sterkte met dit zware verlies. 
 • Mede namens mijn collega's wens ik u veel sterkte toe.

Wat schrijf je op
een condoleancekaart

Wanneer u de nabestaanden wilt condoleren via een kaart, kunt u daar iets persoonlijks op zetten. Maar wat zet u op een rouwkaart?  Weet u niet wat u erop moet zetten, dan kunt u ook kiezen voor een condoleance gedicht of een tekst uit een liedje. En daarnaast zijn er verschillende kaarten te koop die al een mooie spreuk bevatten en waarop u vervolgens alleen uw naam vermeldt. Probeer een kaart altijd met de hand te schrijven om het persoonlijk te maken. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van mooie zinnen voor op een kaart of geschreven brief. 

 • Gecondoleerd met dit enorme verlies
 • Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd
 • Ik heb geen woorden voor dit verlies, veel sterkte
 • In gedachten zijn we bij jullie
 • Wij leven met jullie mee en wensen jullie veel sterkte
Afbeelding
Condoleance kleding

Kleding bij een
condoleance

Jacquet en hoge hoed voor de mannen en een zwart mantelpakje voor de vrouwen, dat was jarenlang het kledingvoorschrift voor begrafenissen. Tegenwoordig gaat het er veel informeler aan toe, maar er is nog steeds een  etiquette. Houd u aan de kledingwens van de overledene als deze bekend is. Staat er op de rouwadvertentie ‘graag witte kleding' dan is het belangrijk om u daaraan te houden. Verder wordt het vaak gewaardeerd als u er netjes uitziet bij het overbrengen van de condoleances.

Veelgestelde vragen over een condoleance

Condoleance

Wat zeg je bij een condoleance?

Soms kan het lastig zijn de juiste woorden te vinden bij een condoleance. Maar het gaat er niet om wat u zegt, maar dat u er bent. Als u niet goed weet wat u moet zeggen kunt u gewoon zeggen 'gecondoleerd' of 'veel sterkte'.  U kunt het ook uitspreken als u niet goed weet wat u moet zeggen. 

Keurmerk uitvaartzorg