Wat is een overlijdensverzekering?

Het blijkt dat mensen regelmatig zoeken naar een ‘overlijdensverzekering’. Met deze term wordt er vaak gezocht naar een verzekering die eigenlijk een andere naam heeft. Er zijn meerdere verzekeringen die een bedrag uitkeren bij overlijden:

Uitvaartverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Levensverzekering

Deze verzekeringen hebben allemaal een ander doel. Het belangrijkste verschil is dat de uitvaartverzekering er is voor de kosten rondom de uitvaart. Je bent daarmee verzekerd tot je overlijden. De andere verzekeringen zijn er om nabestaanden te helpen met financiële verplichtingen als er een inkomen wegvalt. Deze verzekeringen hebben vaak een vaste looptijd.

location-big

Overlijdensverzekeringen en hypotheek

De verschillende overlijdensverzekeringen die we bespreken op deze pagina, zijn niet wettelijk verplicht. Het kan wel zo zijn dat een hypotheekverstrekker als voorwaarde heeft dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Laat je hierover goed informeren door je adviseur, zodat je weet om welke verzekering het gaat. Hieronder zie je naast de mogelijke verplichting bij een hypotheek nog meer verschillen tussen de verzekeringen.

Levens_overlijdensrisico_uitvaartverzekeringen_2023_groot (1)

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van de uitvaart te betalen. Met de verzekering kunnen uw nabestaanden de uitvaart naar uw wensen inrichten, zonder financiële verrassingen. Daarbij krijgen zij uitgebreide ondersteuning van onze uitvaartverzorger. De uitvaartverzekering is levenslang en keert altijd uit bij overlijden. 

chevron-right Meer informatie

Wat vinden klanten van Monuta?

klantenvertellen

van de klanten beveelt ons aan

chevron-rightAlle reviews bekijken op KlantenVertellen

Onderstaande verzekeringen worden niet door Monuta aangeboden. Toch vinden we het belangrijk dat je weet welke verschillen er zijn. Bij deze verzekeringen hangt de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd af van het doel dat je hebt.

Overlijdensrisicoverzekering

Het doel van een overlijdensrisicoverzekering is het opvangen van een inkomen dat wegvalt bij overlijden. Deze kan verplicht worden bij het aanvragen van de hypotheek. De verzekering heeft een vaste looptijd en keert uit als de verzekerde overlijdt binnen die periode. Er wordt dan eenmalig een bedrag uitgekeerd om bijvoorbeeld vaste lasten te kunnen betalen.

chevron-right Meer informatie

Levensverzekering

Levensverzekeringen zijn een verzamelnaam voor meerdere verzekeringen. Al deze verzekeringen hebben iets te maken met leven of de dood. Ook de uitvaartverzekering van Monuta valt hieronder. Daarnaast zijn er nog een aantal andere verzekeringen die vaak bedoeld worden als het gaat over levensverzekeringen. Welke je kiest, is afhankelijk van het doel.

chevron-right Meer informatie

Veelgestelde vragen

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?
De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart. Hij of zij kan de kosten verhalen uit de nalatenschap. Dan komen ze voor rekening van de erfgenamen. In een testament of door de wet is vastgesteld wie de erfgenamen zijn. In het Centraal Testamenten Register staan alle namen van mensen die een testament hebben.
Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?
Wanneer iemand overlijdt, kijkt de uitvaartverzorger of er een uitvaartverzekering is. Hoe de uitkering bij een overlijden is geregeld, verschilt per uitvaartverzekering. Lees hier op welke manier de uitkering van een uitvaartverzekering bij Monuta is geregeld. Wanneer Monuta de uitvaart mag verzorgen, hoef je geen papieren op te sturen om recht te hebben op de uitkering. Dit regelt de Monuta uitvaartverzorger voor je.
Wat zijn de kosten van een begrafenis of crematie?
De kosten van een uitvaart hangen sterk af van je uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat je te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen per gemeente. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.
Wat kost een uitvaart?
Het is erg moeilijk om deze precies vraag te beantwoorden, maar vaak kost een gemiddelde uitvaart in Nederland tussen €7.000 en €11.500. De daadwerkelijke kosten van een uitvaart hangen namelijk sterk af van de uitvoering van de uitvaart. Kies je voor een begrafenis of crematie? Welke kist wil je? Bied je de aanwezigen nog wat aan na de plechtigheid? Deze en veel andere vragen bepalen de kosten. Bovendien verschillen de graf- of crematiekosten per gemeente.
 
Wil je weten wat de kosten van jouw uitvaartwensen zijn? Met de uitvaartkostenmeter maak je hier eenvoudig een berekening van. Meer informatie over onze verzekeringen vind je hier. 
Wat gebeurt er als er na de uitvaart een bedrag overblijft na uitkering van de verzekering?
De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit je uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft, blijft dit voor jouw nabestaanden bij Monuta staan. Dit bedrag kunnen nabestaanden uitsluitend gebruiken voor overige uitvaartkosten, zoals bijvoorbeeld een grafmonument, onderhoud of een assierraad. Deze uitvaartkosten worden ook op basis van facturen uitgekeerd totdat het bedrag van de verzekering volledig is besteed.
 
Een geldverzekering keert na het overlijden van de verzekerde het gehele verzekerde bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde kan zelf bepalen wat er met dit geld gebeurt. Hiermee worden vaak de kosten van de uitvaart betaald, maar dat hoeft niet. Wie de begunstigde is, staat vermeld op de polis.
Zijn crematiekosten en de kosten voor asbestemming ook onderdeel van het dienstenpakket van Monuta?
Nee, deze kosten zijn niet meeverzekerd in het dienstenpakket. Er zijn veel mogelijkheden voor asbestemming, waardoor de kosten niet van tevoren duidelijk zijn. Het vrij te besteden bedrag kan door je nabestaanden gebruikt worden voor deze kosten.
Kan ik bij wijze van spreken ook in Groningen begraven worden als ik in Limburg woon?
Ja dat kan. Je kunt begraven of gecremeerd worden waar je wilt en waar het mogelijk is om begraven of gecremeerd te worden.