Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header-fotoalbum-bekijken-3

Overlijdens
verzekering

Bereken uw premie

Vul uw geboortedatum in om uw premie te berekenen.

Bent u op zoek naar een verzekering die uitkeert bij uw overlijden? Soms is het lastig om dan het verschil te ontdekken tussen de verzekeringen die worden aangeboden. Op deze pagina leggen we u uit wat de verschillen zijn.

Wat is een
overlijdensverzekering?

Het blijkt dat mensen regelmatig zoeken naar een ‘overlijdensverzekering’.
Met deze term wordt er vaak gezocht naar een verzekering die eigenlijk een andere naam heeft. Er zijn meerdere verzekeringen die een bedrag uitkeren bij overlijden:

Uitvaartverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Levensverzekering

Deze verzekeringen hebben allemaal een ander doel. Het belangrijkste verschil is dat de uitvaartverzekering er is voor de kosten rondom de uitvaart. U bent daarmee verzekerd tot uw overlijden.

De andere verzekeringen zijn er om nabestaanden te helpen met financiële verplichtingen als er een inkomen wegvalt. Deze verzekeringen hebben vaak een vaste looptijd.

Overlijdensverzekeringen
en hypotheek

De verschillende overlijdensverzekeringen die we bespreken op deze pagina, zijn niet wettelijk verplicht. Het kan wel zo zijn dat een hypotheekverstrekker als voorwaarde heeft dat u een overlijdensrisicoverzekering afsluit.  Laat u hierover goed informeren door uw adviseur, zodat u weet om welke verzekering het gaat.  Hieronder ziet u naast de mogelijke verplichting bij een hypotheek nog meer verschillen tussen de verzekeringen.

Afbeelding
Vergelijkingstabel overlijdensrisicoverzekering, levensverzekering en uitvaartverzekering

Uitvaart
verzekering

Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van de uitvaart te betalen.   Met de verzekering kunnen uw nabestaanden de uitvaart naar uw wensen inrichten, zonder financiële verrassingen. Daarbij krijgen zij  uitgebreide ondersteuning van onze uitvaartverzorger. De uitvaartverzekering is levenslang en keert altijd uit bij overlijden.

Meer informatie

Keurmerk uitvaartzorg

Onderstaande verzekeringen worden niet door Monuta aangeboden. Toch vinden we het belangrijk dat u weet welke verschillen er zijn. Bij deze verzekeringen hangt de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd af van het doel dat u heeft.   

Overlijdensrisico
verzekering

Het doel van een overlijdensrisicoverzekering is het opvangen van een inkomen dat wegvalt bij overlijden. Deze kan verplicht worden bij het aanvragen van de hypotheek. De verzekering heeft een vaste looptijd en keert uit als de verzekerde overlijdt binnen die periode. Er wordt dan eenmalig een bedrag uitgekeerd om bijvoorbeeld vaste lasten te kunnen betalen.

Meer informatie

Levens
verzekering

Levensverzekeringen zijn een verzamelnaam voor meerdere verzekeringen. Al deze verzekeringen hebben iets te maken met leven of de dood. Ook de uitvaartverzekering van Monuta valt hieronder. Daarnaast zijn er nog een aantal andere verzekeringen die vaak bedoeld worden als het gaat over levensverzekeringen. Welke u kiest, is afhankelijk van het doel.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

FAQ verzekeringen / Financieel

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?

De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart. Hij of zij kan de kosten verhalen uit de nalatenschap. Dan komen ze voor rekening van de erfgenamen. In een testament of door de wet is vastgesteld wie de erfgenamen zijn. In het Centraal Testamenten Register staan alle namen van mensen die een testament hebben.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Wanneer iemand overlijdt, kijkt de uitvaartverzorger of er een uitvaartverzekering is. Hoe de uitkering bij een overlijden is geregeld, verschilt per uitvaartverzekering. Lees hier op welke manier de uitkering van een uitvaartverzekering bij Monuta is geregeld. Wanneer Monuta de uitvaart mag verzorgen, hoeft u geen papieren op te sturen om recht te hebben op de uitkering. Dit regelt de Monuta uitvaartverzorger voor u.

Wat zijn de kosten van een begrafenis of crematie?

De kosten van uw uitvaart hangen sterk af van uw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat u te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen per gemeente. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Wat kost een uitvaart?

Het is erg moeilijk om deze precies vraag te beantwoorden, maar vaak kost een gemiddelde uitvaart in Nederland tussen €7.000 en €11.500. De daadwerkelijke kosten van een uitvaart hangen namelijk sterk af van de uitvoering van de uitvaart. Kiest u voor een begrafenis of crematie? Welke kist wilt u? Biedt u de aanwezigen nog wat aan na de plechtigheid? Deze en veel andere vragen bepalen de kosten. Bovendien verschillen de graf- of crematiekosten per gemeente.

Wilt u weten wat de kosten van uw uitvaartwensen zijn? Met de uitvaartkostenmeter maakt u hier eenvoudig een berekening van. Meer informatie over onze verzekeringen vindt u hier

Wat gebeurt er als er na de uitvaart een bedrag overblijft na uitkering van de verzekering?

De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft, blijft dit voor uw nabestaanden bij Monuta staan. Dit bedrag kunnen nabestaanden uitsluitend gebruiken voor overige uitvaartkosten, zoals bijvoorbeeld een grafmonument, onderhoud of een assierraad. Deze uitvaartkosten worden ook op basis van facturen uitgekeerd totdat het bedrag van de verzekering volledig is besteed.

Een geldverzekering keert na het overlijden van de verzekerde het gehele verzekerde bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde kan zelf bepalen wat er met dit geld gebeurt. Hiermee worden vaak de kosten van de uitvaart betaald, maar dat hoeft niet. Wie de begunstigde is, staat vermeld op de polis.

Zijn crematiekosten en de kosten voor asbestemming ook onderdeel van het dienstenpakket van Monuta?

Nee, deze kosten zijn niet meeverzekerd in het dienstenpakket. Er zijn veel mogelijkheden voor asbestemming, waardoor de kosten niet van tevoren duidelijk zijn. Het vrij te besteden bedrag kan door uw nabestaanden gebruikt worden voor deze kosten.

Kan ik bij wijze van spreken ook in Groningen begraven worden als ik in Limburg woon?

Ja dat kan. U kunt begraven of gecremeerd worden waar u wilt en waar het mogelijk is om begraven of gecremeerd te worden.