Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Greetje van 100 jaar zit met een koptelefoon achter de microfoon.

100 jaar afscheid
100 jaar Monuta

100 jaar

Een afscheid met een goed gevoel. Voor íedereen. Dat is waar Monuta al 100 jaar voor staat. Uitvaarten en rituelen zijn in die 100 jaar wél veranderd. Samen met Greetje, zelf 100 jaar oud, vertellen we je graag ons verhaal.

Tip: De stem van Greetje komt het best tot zijn recht als  je jouw geluid aanzet.

Nieuw: Plakje Troost®
ter ere van jubileum

Eten bij afscheid en rouw is van alle tijden. En niets is daarbij zo vertrouwd als een plakje cake. Ter ere van onze 100ste verjaardag lanceren wij daarom nu Plakje Troost®. Onze eigen cake met een vleugje citroenmelisse. Voor een licht rustgevende werking. We vertellen er graag meer over. 

Afbeelding
Plakje Troost® van Monuta

100 jaar
Uitvaartmuziek

Muziek is iets dat mensen bij elkaar brengt en troost kan bieden. Daarom speelt muziek bij het afscheid nemen vaak een grote rol. Van religieuze tot persoonlijke betekenis, muziek kan soms overbrengen waar woorden tekort schieten.  Maar welke muziek dit precies is, verandert door de jaren heen.  In de eeuw die Monuta bestaat is er al veel voorbij gekomen: van kerkmuziek tot protestliederen en van jazz tot rockmuziek. 

Dr. Janieke Bruin-Mollenhorst promoveerde in 2021 op een onderzoek naar rituelen en muziek tijdens uitvaarten. “Het kiezen voor persoonlijke uitvaartmuziek, zoals we dat nu kennen, kwam pas eind vorige eeuw op gang. 100 jaar geleden bestond het repertoire vooral uit klassieke stukken, zoals van Bach, en religieuze muziek."

De muziek zelf werd tijdens de uitvaart gespeeld en gezongen. Ondanks alle snelle technische ontwikkelingen in de 20e eeuw, bleef veel van deze muziek de standaard. Een goed voorbeeld hiervan is het klassieke Ave Maria, dat na 100 jaar nog steeds in de top 10 staat. 

"Hoewel je vanaf de tweede helft van de 20e eeuw zou verwachten dat men vaker muziek kiest uit opkomende muziekstromen als jazz of popmuziek, werd het aanbod juist meer gestandaardiseerd. Pas sinds het einde van de vorige eeuw werden meer persoonlijke keuzes gemaakt, ook door de komst van de CD en later digitale muziek via internet", legt dr. Bruin-Mollenhorst uit. 

Tegenwoordig is het nog makkelijker om muziek te vinden en te delen tijdens een uitvaart. Online kunt u veel inspiratie opdoen, in alle muziekstromingen die er te bedenken zijn.  Je kunt bijvoorbeeld de verschillende afspeellijsten van Monuta op Spotify beluisteren. Naast onderstaande top 10 vind je daar ook lijsten in verschillende categorieën. 

Open en
persoonlijk

De dood is van alle tijden. Maar door de jaren heen is er wel veel veranderd. Oude tradities hebben plaatsgemaakt voor nieuwe rituelen en we maken ons afscheid steeds persoonlijker. Op 23 oktober 2023 bestaat Monuta 100 jaar. Al 100 jaar staan we met al onze ervaring en vakmanschap klaar voor nabestaanden en hebben we liefdevolle aandacht voor hun overleden dierbaren. We nodigen iedereen uit open te zijn over afscheid. Zo zorgen we samen voor een persoonlijk afscheid, waar nabestaanden met een goed gevoel op terugkijken.

Afbeelding
Uitvaart in 1923. De kist wordt gedragen.

1923
Oprichting Monuta

Op 23 oktober 1923 werd de Apeldoornsche Begrafenisvereeniging opgericht. Vanuit het geloof dat iedereen een waardig afscheid verdient. Onze missie is dan ook al 100 jaar: Voor íedereen een afscheid met een goed gevoel.  

Afbeelding
Cremeren is sinds 1968 wettelijk toegestaan.

1960
Monuta voorvechter crematies

Inmiddels weten we niet anders: je kunt kiezen tussen begraven of cremeren. Maar wist je dat cremeren pas sinds 1968 wettelijk is toegestaan? Tegenwoordig kiest bijna twee derde van de mensen voor een crematie.  

Afbeelding
Een persoonlijke uitvaart volgens de wens van de overledene.

1970
Monuta maakt persoonlijke uitvaarten mogelijk

Een afscheid kan steeds persoonlijker worden vormgegeven. Met speciale muziek, persoonlijke verhalen en vervoer dat past bij de persoon. Misschien wel met een fiets of een koets. Vandaag de dag is alles mogelijk en onze uitvaartverzorgers helpen daar graag bij.  

Afbeelding
Militaire eer

Vanaf 2000
Monuta verzorgt nationale uitvaarten

Soms hebben uitvaarten unieke elementen die niet dagelijks voorkomen. Bijvoorbeeld bij een veteranenuitvaart of een overlijden met grote impact op de samenleving. Zoals de ramp met de MH17 of het overlijden van een bekend persoon. Onze specialisten die samen ons Expert Team Monuta vormen, kunnen dit perfect begeleiden.  

Afbeelding
Portret Fatma open over afscheid close-up

2023
Open over afscheid

Hoe zie je jouw eigen afscheid voor je? Wat is voor jou belangrijk? Wat je wensen ook zijn voor je afscheid, één ding is zeker: door ze te bespreken met je naasten zorg je voor duidelijkheid. Voor jezelf en jouw dierbaren. Monuta helpt je daar graag bij.

En jouw uitvaart?

Er is veel mogelijk om een bijzonder en persoonlijk afscheid vorm te geven. Heb je daar al eens over nagedacht en gesproken met anderen? Door nu al je wensen te delen geef je openheid. En openheid geeft duidelijkheid. Voor nu en later.  Met onze uitvaartwensenmodule helpen we je om jouw uitvaart vorm te geven. Zo zorg je ervoor dat jouw afscheid later persoonlijk is en een mooie herinnering voor je dierbaren. Natuurlijk is het ook fijn als er rondom je uitvaart geen financiële zorgen zijn.  Niet iedereen heeft voldoende spaargeld om de uitvaart te kunnen betalen. Met een uitvaartverzekering ben je verzekerd voor de kosten van jouw uitvaart.