Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Een kleurrijke uitvaart

Een kleurrijke
uitvaart

“Mara leefde haar leven om liefde te geven. Ze was een warme vrouw met een enorm groot hart. Eén ding is zeker: bij deze begrafenis past geen zwart.” Uitvaartverzorger André de Bruijn vertelt hoe hij een persoonlijke en kleurrijke uitvaart voor Mara mogelijk maakte. En hoe bloemen zoveel meer kunnen zijn dan een rouwboeket alleen.  

De zon kruipt om het hoekje van het keukenraam. Ik neem een slok koffie en kijk naar de mensen om me heen. Ik voel en merk aan alles hoeveel Mara voor haar naasten heeft betekend terwijl we haar afscheid bespreken. “Ze gaf ons allemaal het liefst zoveel mogelijk aandacht en liefde”, bevestigt haar schoondochter mijn gevoel met een glimlach op haar gezicht. “Niet alleen ons”, voegt haar zoon toe, “ook vrienden, kennissen, zelfs haar dieren, want die waren ook heel belangrijk voor haar.”

Ze verdient het om zélf die aandacht te krijgen

Ze zijn het er allemaal mee eens: hun geliefde moeder, vrouw, oma, vriendin verdient het om zélf voor een laatste keer omringd te worden met liefde. Als waardering voor de persoon die zij was. “Of voor altijd zal zijn”, verbetert haar man rustig terwijl hij iedereen nog een dampende kop koffie inschenkt.   

Laat uw
wensen weten

Heeft u al eens nagedacht welke bloemen u zou willen op uw uitvaart?  Met Monuta Uitvaartwensen kunt u ons dat eenvoudig en kosteloos laten weten. Het is ook mogelijk uw wensen te bespreken met een uitvaartverzorger bij u in de buurt.

Voor Mara doen we het anders

Dat geeft mij een idee. Op de rouwkaart vragen we iedereen om een losse bloem mee te nemen naar de uitvaart. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker, de aanwezigen leggen dan vaak aan het einde van de dienst hun bloem op de kist, als laatste groet. Maar voor Mara doen we het anders. 

“Lief ga dan mee, en omarm me”

Het is een stralende dag. De naaste familie en dierbare vrienden verzamelen zich in het uitvaartcentrum om vandaag afscheid te nemen van Mara. Ze delen verhalen, herinneringen en luisteren naar muziek die bij haar paste. 

‘Lief ga dan mee, en omarm me
Omarm me, omarm me
En breng me nergens heen’

Op het moment dat dit nummer van Bløf en Ronnie Flex door de zaal klinkt, lopen de nabestaanden één voor één naar de kist. Na al die jaren waarin Mara haar omgeving omarmde, is het nu de beurt om háár symbolisch te omarmen met bloemen. 

Deze kleurrijke begrafenis past bij Mara 

Om de kist zit een gekleurde band gespannen, gemaakt van stof. In deze speciale ‘bloemenband’ steken zij allemaal hun eigen bloem. Aan het einde van het nummer is de hele band gevuld en is Mara omringd door een bloemenpracht. Zo geven haar geliefden haar de meest kleurrijke uitvaart mogelijk. Ik ben dankbaar dat ik dit mogelijk heb kunnen maken voor dit warme gezin. 

Afbeelding
een kleurrijke uitvaart

Een kleurrijke
uitvaart

André de Bruijn werkt regelmatig samen met Anneke de Mik van  Momentum Florum. Zij is als bloemist in Den Haag gespecialiseerd in rouwverwerking. 

Lees 6 tips hoe bloemen kunnen helpen bij rouw
 

1.    Neem deel aan een ‘bijzondere bloemenbeleving’. “Kinderen of volwassenen kunnen zelf meehelpen om een rouwboeket te maken. Zij creëren onder begeleiding een professioneel arrangement waar zij zelf mee bezig zijn geweest. Zij kunnen hiervoor ook bloemen uit eigen achtertuin meenemen bijvoorbeeld. Ik merk dat mensen dit steeds vaker waarderen.”

2.    Neem een ‘herdenkingstoefje’ mee naar huis. “Rouwboeketten zijn vaak groot. Mensen laten deze vaak achter bij het graf of op de plek van het laatste afscheid. Momentum Florum haalt uit ieder boeket een paar bloemen en maakt hiervan een klein bloemstukje, of ‘toefje’. Dit kun je mee naar huis nemen en bewaren, misschien zelfs drogen.”

3.    Verwerk een geliefd object in het bloemstuk. “Bijvoorbeeld de mooiste modelauto op schaal. Of de lievelingspen die Opa altijd op zak had.” 

4.    Bewaar een foto van het rouwboeket. “Wij geven altijd een professionele foto van het boeket mee naar huis na het afscheid. Hoe mooi is het dat je naast alleen de linten ook een foto hebt?”

5.    Krijg een bon voor een ‘herdenkingsarrangement’. “Alle klanten krijgen een bon voor een bloemstuk dat zij tot 1 jaar na de uitvaart kunnen ophalen. Bijvoorbeeld op de geboortedag van de overledene, het uitstrooien van de as, op vader- of moederdag, of op ieder ander moment.” 

6.    Span een bloemenband rondom de kist. “In plaats van bloemstukken óp de kist te leggen, omarm je de overledene met bloemen.”