Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header bij de blog van Kwok Wan

‘Mijn laatste show.
Alleen, ik ben er zelf dan niet bij’

Meer over dit onderwerp

Kwok noemt zichzelf een Hagenees, geboren en getogen in Den Haag en van oorsprong Chinees. Acteur, danser, Ving Tsun Kung Fu-meester, meervoudig Nunchaku Do-kampioen en vooral heel nederig. Humor en genieten van het leven staan bij hem op de eerste plaats. Het maximale uit het leven proberen te halen zolang hij hier nog op aarde mag zijn, is zijn mantra. Hij is open over zijn afscheid. 

“Het was begin maart. Niemand wist nog wat corona precies was of wat dit betekende. Ik zag de beelden uit Italië van de koelcontainers in de straten om de lichamen in te bewaren. Toen werd ik zelf ook ziek. Een rare griep. En ik had net gasten uit Bergamot in huis ... Ik dacht echt: ‘mijn klokje heeft geslagen’. Ik dans, ik heb heel mijn leven gesport, maar dat maakt je niet onschendbaar. Het leven kan zomaar voorbij zijn. Ongeacht hoe fit je bent of wat je doet.” 

"Muziek kan ons verdriet laten verwerken, herinneringen ophalen en beter laten voelen"
Kwok Wan
Ik bekeek het heel zakelijk 

“Wat vind ik belangrijk? Dat mijn nabestaanden een goed leven hebben. Ik heb altijd heel hard gewerkt, genoeg geld verdiend, ik wil graag dat zij het goed hebben. Dus wat heb ik gedaan? Ik heb een videobericht achtergelaten. Waarin ik mijn vader, moeder, broer en zus alles laat weten wat zij moeten weten.”  

Ik wil graag dat zij het fijn hebben  

“Voor mijn uitvaart wil ik dat mijn nabestaanden geen last hebben van mij. Ik ben de oudste thuis, ik zorgde altijd voor mijn jongere broertje en zusje. Dat zit in mij. En vind ik fijn. Als ik dat ook kan doen als ik er niet meer ben, dan ben ik tevreden. Ik wil graag dat zij het fijn hebben, onbezorgd kunnen leven. Dat is mijn wens. Voor mijn vader, moeder, broer en zus.”  

“Muziek is het zoetste medicijn tegen alles wat bitter is.”
Kwok Wan
Net als mijn Kung Fu-meester 

“Ik zou graag een begrafenis hebben zoals mijn Kung Fu-meester in Hong Kong had. Hij was een soort surrogaat vader voor mij. Een wijs man. Ik keek heel erg naar hem op. Voor hem werd er een traditionele Chinese uitvaart geregeld. Dat bestaat uit 2 dagen vol rituelen. Met een hele bijzondere kist, prachtig bewerkt vol rondingen en details. We verbrandden met elkaar allerlei materialen voor het hiernamaals: papiergeld, maquette van een huis. Zodat dit allemaal samen met zijn geest op reis kan gaan.”

Het was goed zo 

“Wat ik zo mooi vond, is dat je door die rituelen je verdriet kunt verwerken. Met de gedachte: hij gaat naar een andere plek. Mijn diepste emotionele moment was dan ook niet de begrafenis, niet het gezang, niet de eerbied, niet het knielen en buigen voor mijn meester. Het was na de begrafenis. Voordat we allemaal vertrokken, sprongen we over een grote brandende bal. Om de kwade geesten achter te laten. Dat was een heel emotioneel moment voor mij. Die handeling gaf mij het gevoel dat ik hem écht mocht laten gaan. We hadden hem geholpen om op reis te kunnen gaan. Met alles wat hij nodig had. Het was goed zo.” 

Mijn muziek top 5

Mijn top 5 van muziek heb ik uitgezocht puur omdat zowel de tekst als de muziek mijn hart doet spreken. Muziek is een kunstvorm die iedereen raakt. Die ons kan verbinden en ons in een andere dimensie kan brengen. Ons kan oppeppen tijdens een zware work-out of ons in de stemming kan brengen voor mooie dingen in het leven. Van slaapkamer tot trouwzaal en ja, dus ook tot na onze dood, op onze begrafenis. Als ik naar een nummer als Time to say goodbye van Andrea Bocelli luister, helpt dit mij om van binnen te kunnen huilen, omdat ik dat van buiten nooit doe. Net als bij Papa van Stef Bos. Ik hoop dat deze muziek mijn nabestaanden ook kan helpen bij hun emoties. 

Duizend klachten en duizend wensen 

“Mijn laatste show die ik waarschijnlijk niet zelf choreografeer, is mijn begrafenis. Ik hoop dat iedereen eerder beseft dat het leven zo vanzelfsprekend is als je het leeft, maar dat het ook zo voorbij kan zijn. Een gezond mens heeft duizend klachten en duizend wensen. Een ziek mens heeft maar 1 wens. Het besef van tijd vind ik zo belangrijk. Hoe eerder mensen dat hebben, hoe beter. Dan zou iedereen meer goed doen dan kwaad. Voor jezelf en voor iedereen om je heen.” 

Afbeelding
De top 5 muziek van Kwok

Uitvaartmuziek Top 5
van Kwok

1. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato 

2. Tears in Heaven – Eric Clapton 

3. Time to say goodbye – Andrea Bocelli 

4. Papa – Stef Bos 

5. Het water – Marco Borsato 

Heeft u ook al eens nagedacht over uw muziekwensen? Bespreek vrijblijvend uw wensen met een Monuta uitvaartverzorger of leg deze vast in Monuta Uitvaartwensen.