Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Afscheid met bloemen

Monuta presenteert
jaarcijfers 2023

Klantwaardering hoger dan ooit in stabiel jubileumjaar

Apeldoorn, 1 mei 2024

Ook 2023 was een bewogen jaar voor de uitvaartbranche. Er was sprake van oversterfte, inflatie en stijgende energieprijzen. Monuta slaagde er desondanks in om óók onder de hoge werkdruk te zorgen voor een afscheid met een goed gevoel voor haar klanten. De hoge NPS-score van 69 (2022: 67) is daar getuige van. Ruim 14.500 mensen vertrouwden Monuta hun uitvaart toe en meer dan 35.000 nieuwe polishouders vonden bij Monuta financiële rust met een uitvaartverzekering. Het leidde tot een positief resultaat en businessgroei.

Ook de komende 100 jaar
Monuta bestond in 2023 honderd jaar. Het was voor de uitvaartorganisatie een jaar van stabiliteit en groei. Monuta bouwde verder aan haar strategie om er vóór, tijdens en ná het afscheid te zijn voor mensen en hun nabestaanden. Ook de komende 100 jaar. Quinten Fraai, CEO van Monuta, licht toe: “We doen dat niet voor onszelf, maar voor de mensen die ons nodig hebben. We versterken onze dienstverlening continu en hebben in 2023 bijvoorbeeld onze steun ná het afscheid flink uitgebreid. En we kregen meer grip op duurzame kansen binnen en buiten onze organisatie. Want goed voor mens, milieu en klimaat zorgen is ook belangrijk voor die toekomst. De kinderen die nu geboren worden, verdienen een leefbare wereld en later, als het zover is, óók een goed afscheid. En daarmee blijven we bij waar het 100 jaar geleden begon: iederéén verdient een afscheid met een goed gevoel.”

Afbeelding
kerncijfers 2023

Tevreden klanten en groei
Met trots blikt Quinten Fraai terug op het jubileumjaar. “Wij zetten elke dag alles op alles om er voor onze klanten te zijn in een moeilijke periode. Dat staat voor ons altijd voorop. Daarom hebben we de grootste klap van inflatie en hoge gasprijzen ook zelf opgevangen. We zijn heel dankbaar dat onze klanten zo blij zijn met onze uitvaartdienstverlening en ons naast de hoge NPS-score beoordelen met een 9,3. We konden voor meer mensen een afscheid verzorgen, ons marktaandeel groeide naar 8,6%.”

Ook de huidige aangeboden verzekering van Monuta is aantrekkelijk voor klanten. “Met onze huidige verzekering ben je verzekerd van vakkundige en liefdevolle ondersteuning van een persoonlijke uitvaartverzorger. Daar bovenop kun je zelf kiezen hoeveel financiële ruimte je nodig hebt voor de verdere invulling van je afscheid. De gestegen rentes zorgden daarnaast dat wij de premie weer konden verlagen. Je kunt niet voorspellen hoe de rente zich in de toekomst ontwikkelt, onze premie zal daarop blijven meebewegen, maar de lagere premie helpt onze klanten om de hoge inflatie te compenseren én met de verzekering kun je je uitvaart volledig persoonlijk vormgeven.” Dat de verzekering aanspreekt, is terug te zien in de cijfers. Het totale marktaandeel van nieuw afgesloten verzekeringen bij Monuta steeg naar 38,8% (2022: 32,5%). Het totaal verzekerd kapitaal in de uitvaartverzekeringsmarkt was 19% hoger dan in het voorgaande jaar. Bijna driekwart van deze groei werd afgesloten bij Monuta (bron:Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars).

“Wij zetten elke dag alles op alles om er voor onze klanten te zijn in een moeilijke periode. Dat staat voor ons altijd voorop. We zijn heel dankbaar dat onze klanten zo blij zijn met onze dienstverlening."
Quinten Fraai, CEO

Jubileumjaar financieel stabiel
2023 was voor Monuta een financieel stabiel jaar met positieve resultaten. Het operationele resultaat eindigde op €5,7 miljoen, waarbinnen ook de inflatie is opgevangen. Rentebewegingen zorgden voor een onrustig beeld op de financiële markt. Door (pro)actief balansmanagement en een solide structuur voor renteafdekking, heeft Monuta desondanks haar solvabiliteit op hoog niveau (180%) weten te houden. Ook de nieuw verkochte polissen dragen met een positieve waarde bij aan het resultaat. Het financieel resultaat voor belastingen eindigde op €24,5 miljoen positief. “Om ook over 100 jaar nog mensen te kunnen steunen bij een afscheid en te voldoen aan onze verplichtingen, is die financiële gezondheid en continuïteit op de lange termijn voor ons het belangrijkste speerpunt”, aldus Fraai.