Uw verantwoordelijkheden als jonge ouder

Als u een kind krijgt, komt er veel op u af. Het ouderschap is een mooie, bijzondere en dankbare taak, maar veel jonge ouders voelen ook ineens de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Ze voelen de druk om de zaken goed te regelen en om daarnaast hun gezin draaiende houden. En dat terwijl het pasgeboren kind natuurlijk ook veel aandacht vraagt. Daardoor kunnen ze bepaalde zaken misschien even over het hoofd zien. En dat is niet zo vreemd, want het krijgen van een kindje verandert veel.

Meer dan alleen praktische zaken
Het krijgen van een kind is vaak een tijd van plezier, maar bij gezinsuitbreiding hoort ook het regelen van bepaalde zaken. Praktische zaken, maar ook het nadenken over noodzakelijke aspecten. Om de zaken voor uw gezin goed te kunnen regelen, is het daarom belangrijk dat u ook nadenkt over zaken die minder leuk zijn of waar uw hoofd eigenlijk niet naar staat. En hierover nadenken is misschien even niet zo prettig en het regelen kan wat tijd kosten, toch houdt u er daarna een gerust gevoel aan over.

Top 10: om aan te denken

Om het voor u wat gemakkelijker te maken, vindt u hieronder een overzicht met een top 10 aan praktische en essentiële zaken om aan te denken bij gezinsuitbreiding:

Kinderbijslag: 
Een paar weken nadat u uw kind heeft aangemeld bij de gemeente, kunt u kinderbijslag aanvragen. Krijgt u een tweede of volgend kind, dan gaat deze aanvraag automatisch.

Zorgverzekering: 
U moet uw kind uiterlijk binnen vier maanden na de geboorte aanmelden op uw eigen zorgverzekering of die van uw partner. U kunt hiervoor contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Spaarrekening:
Het is fijn om te kunnen sparen voor de toekomst van uw kind. U kunt bij verschillende banken navragen of nazoeken welke rekeningen en mogelijkheden er zijn en welke de meest gunstige voor u en uw kind is.

Kindgebonden budget:
Een kindgebonden budget hoeft u meestal niet aan te vragen. U krijgt vanzelf bericht als u er volgens de Belastingdienst recht op heeft. Wanneer u geen bericht krijgt en u denkt er wel recht op te hebben, dan kunt u het zelf aanvragen.

Kinderopvang:
In de eerste vijf maanden van uw zwangerschap is het goed om alvast na te denken over kinderopvang. Wie is wanneer bij uw kind? Wilt u oppas aan huis? Kiest u voor opvang buitenshuis? Denk ook na over ‘noodgevallen’; wat bijvoorbeeld als uw kind ziek is? Gaat u de mogelijkheden voor uzelf na en informeer alvast over de mogelijkheden.

Inboedelverzekering: 
Met de komst van een baby, groeit vaak de waarde van de inboedel. Kijkt u goed na welke inboedel erbij is gekomen en wat hier de waarde van is. Bespreek dit met uw verzekeraar of uw adviseur, zodat kan worden bekeken of het noodzakelijk is om de waarde van het verzekerde bedrag van uw inboedel te verhogen.

Aansprakelijkheidsverzekering: 
U bent niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel is er altijd een kans dat uw kind per ongeluk schade brengt aan de eigendommen van een ander. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan dus waardevol. Heeft u al een aansprakelijkheidsverzekering, laat uw kind dan bijschrijven op uw verzekering.

Uitvaartverzekering: 
Wat gebeurt er met het gezin bij een overlijden? Om nabestaanden niet met onverwachte kosten achter te laten is het verstandig hier iets voor te regelen. Dat kan met een uitvaartverzekering. Als ouder kunt u uw kind gratis laten bijschrijven. Uw kind is dan gratis meeverzekerd tot 18 jaar.

Inzittendenverzekering: 
Een inzittendenverzekering is een uitbreiding op uw autoverzekering. Zo dekt u niet alleen de schade van de bestuurder, maar ook van de inzittenden als gevolg van een ongeval. U verzekert hiermee dus ook uw kind.

Testament maken of aanpassen:
Wanneer u een kind heeft gekregen, kan het goed zijn dat u uw testament wilt aanpassen. En naast het financiële gedeelte, kunt u in een testament ook een voogd vermelden.