Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Roos op graf

Onderzoek
graf- en crematiekosten 2023

Monuta-onderzoek toont wederom grote verschillen in graf- en crematiekosten 2023

  • Kosten voor graf variëren van €827 tot €8.205
  • Gemiddeld bedrag van €3.209 voor een graf en €1.415 voor een crematie met gebruik van aula
  • Zuid-Holland gemiddeld duurste provincie voor een graf. In Overijssel gemiddeld hoogste prijs voor crematie.

Benieuwd naar graf- en crematiekosten in een specifieke plaats?
Ga naar degraf- en crematiekostenmeter

Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren[*1]. Dit aandeel is de afgelopen decennia enorm toegenomen. De redenen zijn divers, maar er is weinig kennis bij Nederlanders over de financiële consequenties van de keuze voor (de locatie van) begraven of cremeren. Gemiddeld betalen we in Nederland €3.209 (2022: €3.111)[*2] voor een eenpersoons particulier graf voor minimaal 20 jaar op een begraafplaats. Voor een crematie met gebruik van de aula betalen we in ons land gemiddeld €1.575 (2022: €1.415)[*2]. Dit en meer blijkt uit de nieuwste cijfers van het jaarlijkse onderzoek van jubilerend Monuta naar graf- en crematiekosten onder 1.701 begraafplaatsen en 112 crematoria.

Provinciale verschillen
De prijzen voor begraven of cremeren verschillen per locatie. Gemiddeld is men in Zuid-Holland bijvoorbeeld het duurst uit voor een graf (€4.503, 2022: €4.266). De provincie staat op plaats acht in de lijst met zijn gemiddelde prijs voor een crematie. In Overijssel is cremeren juist duur (€1.828, 2022: €1.624) in vergelijking met de rest van Nederland. Wel is het op drie na de goedkoopste provincie voor een graf.

Afbeelding
Provinciale gemiddelden grafkosten 2023

Prijs wordt lokaal bepaald
De kosten worden bepaald door gemeenten en begraafplaatsen of crematoria zelf. Per locatie zijn er allerlei verschillen over welke service is inbegrepen bij die prijs. Dat maakt vergelijken voor de consument niet gemakkelijk, maar wel belangrijk om te doen. CEO Quinten Fraai licht toe: “Het is heel belangrijk om bij leven al iets meer te weten van al de verschillende services die worden geboden. De lokale Monuta uitvaartverzorgers zijn gespecialiseerd in die kennis en helpen graag met het maken van keuzes indien nodig.”

Al jaren is de gemeentelijke begraafplaats aan de Bookholtlaan in het Twentse Losser de goedkoopste van ons land. Daar kost een graf met een looptijd van 20 jaar € 827 (2022: € 776). De duurste begraafplaats is de gemeentelijke begraafplaats Esserveld in Groningen, geopend in 1924 en dus ook bijna 100 jaar oud. Nadat vorig jaar de prijzen waren verlaagd, betaal je nu weer meer: € 8.205 voor een graf met een looptijd van 30 jaar op deze monumentale begraafplaats (2022: € 7.900). Opvallend in de top 10 van duurste begraafplaatsen zijn drie locaties in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Nadat de prijs vorig jaar ook al steeg, verovert de gemeentelijke begraafplaats Vredehof in Bodegraven nu de tweede plaats met een prijs van € 8.110 (2022: € 7.652). Gemiddeld betalen we in Nederland € 3.519 euro voor een gemeentelijk particulier graf (2022: € 3.397)[*2].  De gemiddelde grafkosten van alle begraafplaatsen uit het onderzoek bedragen € 3.209 (2022: € 3.111). De gemiddelde prijs van natuurbegraafplaatsen ligt met €4.653 iets hoger, maar omdat prijzen lokaal zo verschillen hoeft dat dus niet áltijd duurder te zijn dan een graf op een reguliere begraafplaats. Alle prijzen van begraafplaatsen en crematoria zijn op te zoeken in de graf- en crematiekostenmeter.

Afbeelding
Duurste en goedkoopste begraafplaatsen 2023

Open over afscheid = open over kosten
Monuta vindt het belangrijk om open over afscheid te zijn. En dus ook over de bijbehorende kosten. “Een dierbare verliezen is intens. Dat je dat afscheid toch vorm kunt geven op een persoonlijke en waardige manier, is ontzettend belangrijk voor het rouwproces. Niet voor niets is dat al 100 jaar wat ons drijft:  voor íedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Veel mensen weten niet zo goed wat daar allemaal bij komt kijken en wat daar financieel gezien voor nodig is. Natuurlijk komen bij een uitvaart meer kosten samen dan enkel die voor een graf of crematie. Maar het maakt ook uit waar je wordt begraven of gecremeerd. Daarom maken we jaarlijks de nieuwe graf- en crematiekosten inzichtelijk. Zo kun je je al voorbereiden op jouw afscheid in de toekomst en zorgen dat nabestaanden niet voor financiële verassingen komen te staan”, zegt Quinten Fraai.   

Ook dr. Martin Hoondert, Universitair Hoofddocent 'Muziek, Religie & Ritueel' aan de Universiteit van Tilburg, beaamt dat openheid rondom cremeren nog niet zo lang gebruikelijk is. “Maar weinig mensen weten dat cremeren pas sinds 1955 officieel is toegestaan in Nederland. Begin jaren ’60 koos 4% [*1] voor crematie. De meer open blik en vrije invulling van rituelen rondom crematies nam pas in de jaren ’80 een vlucht. In de huidige tijd is het interessant om te zien dat er een mix is ontstaan tussen cremeren en begraven. Want wat doe je met de as en de urn? Je kunt de as uitstrooien op een strooiveld, de urn bijzetten in een columbarium of de urn begraven op een natuurbegraafplaats.”

Over het graf- en crematiekostenonderzoek 2023
Monuta heeft de grafkosten van 1.701 gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen in Nederland onderzocht. Daarbij zijn de kosten voor grafrechten en begraafkosten in kaart gebracht. De grafrechten, onderhouds- en begraafkosten samen bepalen de totale kosten voor de aanschaf van een graf. Daarnaast zijn van 112 crematoria in Nederland de kosten van een stille crematie met en zonder gebruik van de aula in kaart gebracht. Al deze kosten zijn op woonplaats te vinden in de online graf- en crematiekostenmeter en voor iedereen toegankelijk.

Disclaimer
De bedragen in het graf- en crematiekostenanalyses zijn gebaseerd op onderzoek in de maand januari t/m maart van 2023 en geven een indicatie van de kosten van begraven en cremeren. Het gaat hier om een optelling van een aantal kostenposten zoals grafrecht, begraafkosten, onderhoudskosten bij begraven en de kosten van crematie en asbestemming bij cremeren. Op het moment van overlijden kunnen de kosten afwijken. Monuta kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen naar aanleiding van de uitkomst van het graf- en crematiekostenonderzoek.

Ondanks het feit dat dit onderzoek uitermate zorgvuldig is uitgevoerd, zijn onjuistheden niet uitgesloten. Opmerkingen naar aanleiding van deze graf- en crematiekosten kunnen gemaild worden naar grafkosten@monuta.nl.

 

[1] Bron: Landelijke Vereniging van Crematoria  

[2] Grafrechten en begraafkosten op een gemeentelijke of bijzondere begraafplaats voor minimaal 20 jaar voor een particulier eenpersoonsgraf. Het is afhankelijk per begraafplaats of onderhoudskosten, kosten voor het plaatsen van een grafmonument en administratiekosten hier onderdeel van zijn.

[3]Crematie met gebruik van aula (minimum aantal minuten aula). In sommige gevallen valt de asbestemming in de prijs of is begeleiding van nabestaanden bij de crematie inbegrepen. Ook het tijdstip en de lengte van het gebruik van de aula kan verschillen per crematorium.