Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Uitvaartcentrum

Uitvaartcentrum
en andere locaties

U kiest zelf de locatie voor het afscheid en de bijeenkomst na de plechtigheid. Dit kan in een van de vele uitvaartcentra zijn. Maar dit hoeft niet. Graag zoeken wij met u een locatie die past. Een plek waar u het afscheid kunt vormgeven zoals u dat wilt.

Uitvaartcentrum bij u in de buurt

Monuta heeft meerdere uitvaartcentra op verschillende locaties in Nederland. Zo is er altijd een locatie bij u in de buurt.

Mogelijkheden uitvaartcentrum

De meeste uitvaartcentra bieden meerdere faciliteiten. Vaak kan de overledene hier worden opgebaard. Ook kan de dienst plaatsvinden in de aula van een uitvaartcentrum en is er mogelijkheid om te condoleren.

Opbaren in ons uitvaartcentrum

U kunt ervoor kiezen om uw dierbare op te baren in een van onze uitvaartcentra . Voor het bezoeken van uw dierbare maakt u dan een afspraak. Ook zijn er vaak 24-uurskamers. In dat geval krijgt u een eigen sleutel, waardoor u op elk gewenst moment in het uitvaartcentrum kunt komen om uw overleden dierbare te bezoeken. U mag zelfs de ruimte aankleden met persoonlijke spullen en zo een huiselijke sfeer creëren. Bij de rouwkamer vindt u een kitchenette en toiletvoorzieningen. Zo kunt u afscheid nemen zoals u dat wilt.

Wensen vastleggen

U kunt uw wensen vastleggen voor een uitvaartcentrum of andere locatie in Monuta Uitvaartwensen. Deel direct uw wensen met uw dierbaren zodat ook zij op de hoogte zijn. 

Thuis opbaren, een vertrouwde omgeving

Het is ook mogelijk om uw dierbare thuis op te baren. U kunt dan de hele dag bij uw dierbare zijn. Monuta heeft een speciale koeling om de ruimte en het lichaam te koelen. Thuis opbaren kan niet altijd. Tijdens de laatste verzorging overleggen we met u wat mogelijk is.

Opbaren in zorginstelling

Als uw dierbare is overleden in een zorginstelling, voert de zorginstelling de noodzakelijke zorg uit in de kamer van de overledene of in het eigen mortuarium. Zoals het verwijderen van een infuus, katheter of stoma. Hierna kunt u als nabestaande kiezen of u uw dierbare wilt overbrengen naar een uitvaartcentrum voor de opbaring tot aan de uitvaart. 

We hebben in die 5 dagen zo vaak afscheid kunnen nemen als we zelf wilde. Dat was zo fijn.
Mevrouw Sprenger, Zandvoort
Afbeelding
plechtigheid op de begraafplaats

Dienst en condoleance
in uitvaartcentrum

U kunt de dienst laten plaatsvinden in de aula van het uitvaartcentrum . Vaak kunt u hier met een grote groep terecht. Maar ook bij kleinere gezelschappen kan de ruimte intiem worden gemaakt. Voor de dienst kunt u gebruikmaken van een muziekinstallatie, piano of orgel. De condoleance vindt meestal plaats in de koffiekamer waar veel mogelijk is qua catering . Denk bijvoorbeeld aan het laten serveren van het favoriete gebakje van de overledene of een borrel met bitterballen.

Andere locatie:  kerk, restaurant of tuin

De uitvaartdienst kunt u houden op een door uzelf gekozen locatie. Denkt u hierbij aan een aula van een crematorium of een kerk, maar ook aan verschillende bijzondere locaties. Zo is zelfs een theater, restaurant of een tuin mogelijk. Of een andere plek die veel voor de overledene betekende, zoals de sportclub, de schuur van een boerderij of een café.

Invulling plechtigheid

U kunt de dienst vormgeven volgens uw wensen en die van de overledene. Zo is muziek  af te spelen en kunt u foto’s tonen op een beamer. Via toespraken kunt u laten vertellen over het leven van uw dierbare. Ook voorwerpen die veel hebben betekend kunnen de leidraad vormen, zoals een verzameling. Een bijeenkomst wordt intiemer door een kring te vormen. Bij een kleine bijeenkomst kan elke gast een anekdote vertellen. Of een voorwerp of muziekstuk meebrengen die een herinnering oproept. De plechtigheid kunt u laten vastleggen op een cd of dvd.

Na de uitvaart

Na de dienst willen nabestaanden vaak nog even met de gasten samen zijn. Om koffie te drinken, een broodje te eten of om te dineren. Dit kan in de koffiekamer van het uitvaartcentrum. Maar ook hier geldt dat andere locaties mogelijk zijn. Een restaurant, zalencentrum of zelfs bij u in huis. Als herinnering kunt u uw gasten een bidprent geven. U kunt ook denken aan een verzamelstuk. Of aan een bloem uit de tuin als de overledene daar vaak te vinden was

Veelgestelde vragen over een uitvaartcentrum

Uitvaartcentrum

Hoe vaak mag ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?

Steeds meer Monuta uitvaartcentra maken gebruik van zogeheten 24-uurs rouwkamers. Dat houdt in dat nabestaanden een sleutel krijgen van de rouwkamer. Nabestaanden kunnen dan op hun eigen manier afscheid nemen van de overledene, wanneer en zo vaak zij willen.

Uitvaartcentra die niet beschikken over een 24-uurs rouwkamer, kunt u over het algemeen op afspraak bezoeken. Een telefoontje is voldoende om een afspraak te maken.

Mogen kinderen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn?

Dat mag uiteraard. Ook naar het crematorium, de begraafplaats en bij het condoleren kunt u uw kinderen gerust meenemen. Een aandachtspunt is wel dat elk kind anders reageert op een overlijden. Ouders kunnen het beste zelf inschatten of hun kinderen kunnen worden geconfronteerd met een opgebaarde overledene of met een uitvaart. Monuta kan voor een betrouwbare oppas zorgen als u de kinderen niet wilt of kunt meenemen naar een uitvaart.

Keurmerk uitvaartzorg