Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Uitvaartcentrum

Uitvaartcentrum en
andere locaties

Uitvaartcentrum bij u in de buurt

Monuta heeft meerdere uitvaartcentra op verschillende locaties in Nederland. Zo is er altijd een locatie bij u in de buurt. U kunt ook direct uw wensen voor een locatie vastleggen in Monuta Uitvaartwensen.

Wat is een
uitvaartcentrum?

Een uitvaartcentrum, ook wel rouwcentrum of funerarium genoemd, is een locatie waar een uitvaart geregeld wordt. Van het opbaren tot aan de afscheidsdienst. Alles is mogelijk in een uitvaartcentrum. 

Mogelijkheden
uitvaartcentrum

De meeste uitvaartcentra bieden meerdere faciliteiten. Zo is er de mogelijkheid om een overledene op te baren in één van de 24-uurskamers. In een 24-uurskamer kunt u tot aan de uitvaart elke dag de overledene bezoeken. U krijgt hiervoor een eigen sleutel van de kamer. Elk uitvaartcentrum heeft daarnaast een aula. In de aula kan de afscheidsdienst georganiseerd worden. Ook kan er een condoleance of koffietafel in de aula plaatsvinden.

Afbeelding
24 uurs-kamer uitvaartcentrum
Voorbeeld van een 24-uurskamer

Opbaren in het
uitvaartcentrum

U kunt ervoor kiezen om uw dierbare op te baren in een van onze uitvaartcentra . Voor het bezoeken van uw dierbare maakt u dan een afspraak. Ook zijn er vaak 24-uurskamers. In dat geval krijgt u een eigen sleutel, waardoor u op elk gewenst moment in het uitvaartcentrum kunt komen om uw overleden dierbare te bezoeken. U mag zelfs de ruimte aankleden met persoonlijke spullen en zo een huiselijke sfeer creëren. Bij de rouwkamer vindt u een kitchenette en toiletvoorzieningen. Zo kunt u afscheid nemen zoals u dat wilt.

Thuis opbaren, een vertrouwde omgeving

Het is ook mogelijk om uw dierbare thuis op te baren. U kunt dan de hele dag bij uw dierbare zijn. Monuta heeft een speciale koeling om de ruimte en het lichaam te koelen. Thuis opbaren kan niet altijd. Tijdens de laatste verzorging overleggen we met u wat mogelijk is.

Opbaren in zorginstelling

Als uw dierbare is overleden in een zorginstelling, voert de zorginstelling de noodzakelijke zorg uit in de kamer van de overledene of in het eigen mortuarium. Zoals het verwijderen van een infuus, katheter of stoma. Hierna kunt u als nabestaande kiezen of u uw dierbare wilt overbrengen naar een uitvaartcentrum voor de opbaring tot aan de uitvaart. 

Wensen
vastleggen

U kunt uw wensen vastleggen voor een uitvaartcentrum of andere locatie in Monuta Uitvaartwensen. Deel direct uw wensen met uw dierbaren zodat ook zij op de hoogte zijn. 

Afscheidsdienst en condoleance
in uitvaartcentrum

U kunt de dienst laten plaatsvinden in de aula van het uitvaartcentrum . Vaak kunt u hier met een grote groep terecht. Maar ook bij kleinere gezelschappen kan de ruimte intiem worden gemaakt. Voor de dienst kunt u gebruikmaken van een muziekinstallatie, piano of orgel. De condoleance vindt meestal plaats in de koffiekamer waar veel mogelijk is qua catering . Denk bijvoorbeeld aan het laten serveren van het favoriete gebakje van de overledene of een borrel met bitterballen.

Afbeelding
aula uitvaartcentrum
Voorbeeld van een aula in een uitvaartcentrum

Uitvaartlocatie
mogelijkheden

De uitvaartdienst kunt u houden op een door uzelf gekozen locatie. Denkt u hierbij aan een aula van een crematorium of een kerk, maar ook aan verschillende bijzondere locaties. Zo is zelfs een theater, restaurant of een tuin mogelijk. Of een andere plek die veel voor de overledene betekende, zoals de sportclub, de schuur van een boerderij of een café.

Waar mag je een uitvaart houden?

U kunt op bijna elke locatie een uitvaart houden.  Bijvoorbeeld thuis of in een lokaal restaurant of café. Onze uitvaartverzorgers denken graag met u mee en zijn bekend met de lokale mogelijkheden.

Veel gekozen uitvaartlocaties: 

  • Lokaal restaurant
  • Favoriete café van de overledene
  • Thuis of in de eigen tuin
  • Theater
  • Sport locatie of voetbal stadium
Veelgestelde vragen over een uitvaartcentrum

Uitvaartcentrum

Hoe vaak mag ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?

Steeds meer Monuta uitvaartcentra maken gebruik van zogeheten 24-uurs rouwkamers. Dat houdt in dat nabestaanden een sleutel krijgen van de rouwkamer. Nabestaanden kunnen dan op hun eigen manier afscheid nemen van de overledene, wanneer en zo vaak zij willen.

Uitvaartcentra die niet beschikken over een 24-uurs rouwkamer, kunt u over het algemeen op afspraak bezoeken. Een telefoontje is voldoende om een afspraak te maken.

Wat doet een uitvaartcentrum?

Een uitvaartcentrum is een locatie waar een uitvaart geregeld wordt. Van het opbaren tot aan de afscheidsdienst. Alles is mogelijk in een uitvaartcentrum. 

Mogen kinderen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn?

Dat mag uiteraard. Ook naar het crematorium, de begraafplaats en bij het condoleren kunt u uw kinderen gerust meenemen. Een aandachtspunt is wel dat elk kind anders reageert op een overlijden. Ouders kunnen het beste zelf inschatten of hun kinderen kunnen worden geconfronteerd met een opgebaarde overledene of met een uitvaart. Monuta kan voor een betrouwbare oppas zorgen als u de kinderen niet wilt of kunt meenemen naar een uitvaart.

Wat is een rouwcentrum?

Een uitvaartcentrum wordt ook wel een rouwcentrum of funerarium genoemd. 

Hoe kies ik een uitvaartlocatie?

U kunt op bijna elke locatie een uitvaart houden.  Wat was de favoriete plek van de overledene? Bijvoorbeeld thuis of in een lokaal restaurant of café. Het is ook mogelijk de uitvaart te organiseren in de sportkantine of het lokale theater. Onze uitvaartverzorgers denken graag met u mee en zijn bekend met de lokale mogelijkheden.

Keurmerk uitvaartzorg