Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Zijn uitvaartkosten aftrekbaar van de belasting?

Zijn uitvaartkosten aftrekbaar
van de belasting?

Monuta Nabestaandenzorg

Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.

Meer over dit onderwerp

Zijn uitvaartkosten aftrekbaar
van de belasting?

Een uitvaart brengt kosten met zich mee, en in sommige gevallen lopen deze hoog op. Voor nabestaanden kan dit best vervelend of zelfs eng zijn, want u wilt uiteraard niet in de financiële problemen komen.

Veel nabestaanden vragen zich dan ook af of uitvaartkosten aftrekbaar zijn.

Zijn begrafeniskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting?

Nee, het is niet mogelijk de kosten van een begrafenis of crematie af te trekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Zijn uitvaartkosten aftrekbaar van de erfbelasting?

Het is mogelijk bepaalde kosten af te trekken in uw aangifte erfbelasting. Het gaat om wat de belastingdienst ‘normale kosten’ noemt voor een begrafenis of crematie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De dienst (tot 1 jaar na het overlijden)
  • Huur van een zaal voor het bijeenkomen
  • De kist, urn, rustplaats en grafsteen
  • Kleding voor de overledene
  • Bloemen
  • Rouwadvertenties, rouwkaarten en bedankkaarten (met verzendkosten)
  • Condoleanceregister
  • Koffietafel

Indien u niet precies weet hoe u deze kosten van de erfbelasting af moet trekken, neemt u telefonisch contact op met de belastingdienst. Over het algemeen ontvangt u zo duidelijke informatie en maakt u geen fouten in de soms wat lastige aangifte.

Afbeelding
Uitvaartkosten aftrekbaar belasting

Wat als er een uitvaartverzekering is?

Veel mensen kiezen ervoor een uitvaartverzekering af te sluiten zodat nabestaanden niet met hoge kosten zitten na het overlijden. Wanneer de verzekering een deel van de kosten van de begrafenis of crematie dekt, dient u dit bedrag van de totale kosten af te trekken. De overgebleven kosten trekt u af van uw aangifte erfbelasting.

Ook kan het zo zijn dat de daadwerkelijke kosten van de uitvaart lager uitvallen dan het uitgekeerde bedrag van de verzekering. Er blijft dus als het ware geld over na het betalen van de bloemen, rouwkaarten, dienst, het graf of de rustplaats en de grafsteen. Dit bedrag dient u op te geven in uw aangifte erfbelasting.

Onze uitvaartverzorgers helpen u graag

Het organiseren van een uitvaart en het regelen van alle bijkomende zaken kan best lastig zijn. Indien u specifieke vragen heeft, kunnen onze Monuta uitvaartverzorgers u altijd helpen. Aarzel niet om om hulp te vragen.