Verlies van een ouder

Verlies van een ouder

De liefde van een ouder voor een kind is onvoorwaardelijk. Of u nu geld hebt gestolen, een verkeerde partner hebt gekozen of andere fouten in het leven hebt gemaakt, bij uw ouders mag u altijd thuis komen. Dat is een plek waar u helemaal uzelf kunt zijn. Waar u blij, verdrietig of chagrijnig mag zijn. Een veilig nest, waar u wordt geaccepteerd met al uw goede en slechte kanten. We praten hier over een normale situatie. Niet alle ouder-kind relaties zijn zo, maar dit is wel de situatie zoals die hoort te zijn.

Ook de liefde van een grootouder voor een kleinkind is zo onvoorwaardelijk. Soms is die band haast nog beter, omdat de grootouder niet verantwoordelijk is voor de opvoeding van het kind. Als u een ouder verliest, verliest u dus veel. U verliest de onvoorwaardelijke liefde die een vader of moeder voor u kan voelen.

Daarnaast speelt bij het verlies van een ouder, dat u als het ware een generatie opschuift. U realiseert zich dat u eigenlijk de volgende in de rij bent om te overlijden. Dat kan beangstigend werken. Er zijn wel verschillen tussen een ouder verliezen als u zelf nog jong bent of een ouder verliezen als u zelf al volwassen bent. 

Deze informatie is afkomstig van journalist en rouwdeskundige Daan Westerink. Zij heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van en schrijven over mensen die rouwen.