Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Praktische nazorg

Rouwverwerking

Meer informatie of praten over rouwverwerking?

De uitvaartverzorger van Monuta staat voor u klaar tijdens en na de uitvaart voor praktische hulp en hulp bij rouwverwerking.  Zoek direct een uitvaartverzorger bij u in de buurt.

Wat is rouwen?

Het omgaan met verlies noemen we ook wel rouwen. Op het moment dat u een dierbare verliest, staat de tijd even stil. Maar langzamerhand moet het verdriet over het verlies een plek krijgen in uw hoofd en in uw leven. Deze overgang van uw oude leven met uw dierbare naar een nieuw leven zonder hem of haar noemen we rouwen. Rouwverwerking is voor iedereen anders.

Rouwverwerking
symptomen

Rouwverwerking kan gepaard gaan met verschillende symptomen en klachten. Dit is bij ieder persoon weer verschillend. Want we rouwen allemaal op onze eigen manier. Vergelijk uzelf daarom ook niet met een ander. Niets is goed of fout als het op rouwen aankomt. Veelvoorkomende symptomen van rouwverwerking zijn:

 • Verdriet
 • Boosheid
 • Eenzaamheid
 • Hulpeloosheid
 • Piekeren
 • Moeheid
 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn
 • Verminderde eetlust

Hoelang duurt een
rouwproces?

Een ding is zeker: rouwverwerking kost tijd. En die tijd moet u nemen. De omgeving verwacht vaak dat de rouwperiode na een half jaar wel voorbij is. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Het rouwproces verschilt per persoon en kost over het algemeen enkele jaren waarin u door rouwverwerkingsfases gaat en heen en weer slingert tussen verliestaken en hersteltaken. Pas als het verlies een plaats heeft gekregen en u aan iemand kunt terugdenken zonder daar bedroefd van te worden, kunt u zeggen dat u het overlijden van een dierbare een plek heeft gegeven.

Rouwverwerking op
verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt om gaan met rouw, vaak hangt dit ook af van het verlies wat u heeft meegemaakt. Het verlies van een kind kunt u totaal anders ervaren dan het verlies van een partner of het verlies van een broer of zus. Rouwverwerking bij volwassen kan ook weer anders zijn dan rouwverwerking bij kinderen. Graag geven we u op deze pagina's wat meer informatie over onderwerpen rondom verlies en rouwverwerking. Wij hopen dat dit voor u een steun is in het rouwproces.

Rouwverwerking fases:
Vijf fases van rouw

Het rouwproces kan verdeeld worden in vijf fases:

Fase 1: ontkenning

Rouw begint met ontkenning. Het ontkennen van een overlijden is een vorm van zelfbescherming. Op deze manier laat je het verdriet toe op eigen tempo.

Fase 2: woede

Het verdriet valt vaak samen met woede. Als iemand eenmaal laat doordringen wat er is gebeurd, zal boosheid opspelen. Deze boosheid wordt afgereageerd op wat in hun ogen de boosdoener is.

Fase 3: onderhandelen

Iemand gaat doelen aan zichzelf stellen, zoals stoppen met roken, de marathon lopen of een wereldreis maken. Het is een poging om een beter persoon te zijn, in de hoop dat het dan weer goedkomt. 

Fase 4: depressie

Het besef komt dat de vorige fasen niet uithalen waar op gehoopt was. Nu begint de echte verwerking. De realiteit komt binnen, wat lastig is om te accepteren. In deze periode voelt iemand zich machteloos en onzeker. Dit kan tot depressie leiden. 

Fase 5: aanvaarding

Na voldoende tijd komt aanvaarding. Het lukt om het overlijden los te laten. De overleden dierbare wordt zeker niet vergeten, maar het eigen leven gaat langzaamaan toch weer door. Het verlies krijgt zo een plekje.

Afbeelding
5 fases van rouw
Fases van rouw

Rouwverwerking
tips

Een verlies verwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. En wat bedoelen ze eigenlijk met het verdriet ‘een plekje geven’? Ieder mens doet dit op zijn of haar eigen manier. Wat voor de een bemoedigende woorden zijn, zal de ander misschien verkeerd opvatten. Hieronder vindt u vijf tips die u wellicht helpen in uw rouwverwerking. 

 1. Het is niet erg om te huilen
  Tranen drogen vanzelf weer op. En soms lucht een goede huilbui zelfs even op. Het zorgt ervoor dat je wat spanning laat gaan en het geeft uw omgeving de kans om u te steunen of te troosten.
 2. Praat erover
  Praten met familie of vrienden over uw overleden dierbare helpt bij de rouwverwerking. U haalt samen fijne herinneringen op en zo merkt u dat u niet de enige bent die heb of haar mist. 
 3. Ga je gevoelens niet uit de weg
  Emoties kunnen alle kanten op gaan na het verlies van een dierbare. Het ene moment bent u verdrietig en dan weer boos of angstig. Dit kan frustrerend zijn maar besef dat dit erbij hoort. Emoties vertellen u wat u op dat moment nodig heeft. En soms kunnen deze emoties u in het begin afschermen van de ergste pijn. 
 4. Afleiding
  Ook al zit u er wellicht helemaal niet op te wachten. Een beetje afleiding kan soms helpen om even uw gedachten te verzetten. Een stukje wandelen of een hobby beoefenen kan u helpen om even een rust moment te vinden. 
 5. Wees niet bang om hulp te vragen
  Het is belangrijk dat u uw omgeving laat weten hoe het met u gaat. Soms vinden mensen uit uw omgeving het lastig om zelf hulp aan te bieden omdat ze u niet lastig willen vallen of bang zijn dat ze iets verkeerds zeggen. Vraag daarom gerust om hulp. En wilt u liever niet hulp vragen aan uw familie of vrienden dan kunt u ook altijd contact opnemen met uw huisarts of een professionele rouwcoach voor hulp bij rouwverwerking

Hoe steunt u iemand
die rouwt?

Als iemand in je naaste omgeving te maken heeft met een verlies wilt u die persoon graag helpen. Maar wat is nou een goede manier om te helpen en troost te bieden? Vaak is het voor degene die rouwt al heel fijn om te weten dat u er voor ze bent. Geef aan dat u aan hem of haar denkt. Dit kan in kleine dingen zitten zoals een kaartje sturen of iemand bellen. Als u een goede band heeft kunt u ook op bezoek gaan en een luisterend oor bieden. Wellicht vindt u dit spannend omdat u niet goed weet wat u moet zeggen. Bedenk dan dat het er niet om gaat wat u zegt. Het kan al fijn zijn als u een luistert. Hierdoor voelt de persoon zich minder alleen en gehoord. 

Praktische steun bieden bij rouw

Bij het overlijden komt vaak veel kijken en er moet veel geregeld worden. Het is voor nabestaanden vaak moeilijk om zelf hulp te vragen. U kunt daarom zelf uw hulp aan bieden door bijvoorbeeld de boodschappen te doen of een maaltijd te koken. Een keer op de kinderen passen kan ook een uitkomst zijn. Hierdoor krijgt degene die rouwt even een momentje van rust voor zichzelf. 

Blog van
een rouwcoach

Als u een dierbare hebt verloren, kan het fijn zijn om een vorm van steun te vinden. Iets waaraan u zich kunt vasthouden om een beetje een gevoel van grip te hebben op uw leven. Want dat gevoel is vaak ver te zoeken bij rouw. Rouwcoach Minjon van Zoest vertelt meer over de fases van rouw en geeft u tips hoe u hiermee om kunt gaan in haar blog.

Lees blog

Veelgestelde vragen over rouwverwerking

Rouwverwerking

Welke fasen horen bij rouwverwerking?

Het verschilt per persoon hoe rouwverwerking eruit ziet. Over het algemeen komen de volgende vijf fasen vaak voor bij rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. De duur en volgorde van deze fasen is voor iedereen anders.

Hoe krijg ik hulp bij rouwverwerking?

U kunt op verschillende manieren hulp krijgen bij rouwverwerking. De hulplijn van MIND Korrelatie is dagelijks bereikbaar voor vragen over rouw of rouwverwerking begeleiding. De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie geven gratis advies en hulp aan iedereen. Dat kan anoniem, zowel telefonisch als via de mail of chat. MIND Korrelatie is bereikbaar op werkdagen van 9.00 -18.00 uur via telefoonnummer 0900 - 1450 (€ 0,15 p/m). Mailen en chatten kan ook via www.mindkorrelatie.nl.

Fonds Psychische Gezondheid heeft een brochure gemaakt over rouw. Hierin kunt u meer achtergrondinformatie vinden over begeleiding bij rouwverwerking en over rouw bij kinderen of na suïcide.

Stichting Achter de Regenboog richt zich op begeleiding bij rouwverwerking van kinderen en jongeren. U kunt hen bereiken op www.achterderegenboog.nl.

Uiteraard staat ook de uitvaartverzorger van Monuta voor u klaar tijdens en na de uitvaart voor praktische hulp en hulp bij rouwverwerking. Het is ook mogelijk uw verhaal te delen of met lotgenoten te praten op Wie troost mij.

Hoe lang duurt rouw na overlijden dierbare?

Het rouwproces verschilt per persoon. Over het algemeen kost het enkele jaren waarin u door rouwverwerkingsfases gaat. Pas als het verlies een plaats heeft gekregen en u aan iemand kunt terugdenken zonder daar bedroefd van te worden, kunt u zeggen dat u het overlijden van een dierbare een plek heeft gegeven.

Hoe ga je om met verlies van een dierbare?

Iedereen gaat anders om met het verlies van een dierbare. U bepaalt zelf waar u behoefte aan heeft. U kunt aan de volgende dingen denken als u een dierbare verliest.

Geef aandacht aan uw gevoelens. Alle emoties mogen er zijn; verdriet, maar ook boosheid, schuldgevoel en opluchting. Wegstoppen zorgt er niet voor dat ze verdwijnen, daarom is het goed om ze juist toe te laten.

Doe dingen die prettig voelen. Zorg goed voor uzelf tijdens de rouw.

Zoek afleiding, maar vlucht niet. Probeer de balans te vinden in het zoeken van afleiding.

Zoek hulp als dat nodig is. Denk niet dat er iets mis is als het verwerken bij anderen beter lijkt te lukken dan bij u. Ook is hulp zoeken heel normaal als u merkt dat u niet verder komt en als het ware vast blijft zitten in uw rouw. Zoek bijvoorbeeld contact met lotgenoten of kies voor professionele hulp in de vorm van rouwtherapie.

Keurmerk uitvaartzorg