Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Praktische nazorg

Rouwverwerking

Meer informatie of praten over rouwverwerking?

Het is mogelijk te praten met lotgenoten op ons nabestaandenplatform Wie troost mij. Of neem direct contact op voor hulp bij rouwverwerking met een uitvaartverzorger bij u in de buurt.  

Op het moment dat u een dierbare verliest, staat de tijd even stil. Maar langzamerhand moet het verdriet over het verlies een plek krijgen in uw hoofd en in uw leven. Deze overgang van uw oude leven met uw dierbare naar een nieuw leven zonder hem of haar noemen we rouwen. Rouwverwerking is voor iedereen anders.

Rouwverwerking is persoonlijk

Een ding is zeker: rouwverwerking kost tijd. En die tijd moet u nemen. De omgeving verwacht vaak dat de rouwperiode na een half jaar wel voorbij is. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Het rouwproces verschilt per persoon en kost over het algemeen enkele jaren waarin u door rouwverwerkingsfases gaat en heen en weer slingert tussen verliestaken en hersteltaken. Pas als het verlies een plaats heeft gekregen en u aan iemand kunt terugdenken zonder daar bedroefd van te worden, kunt u zeggen dat u het overlijden van een dierbare een plek heeft gegeven.

Rouwverwerking op
verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt om gaan met rouw, vaak hangt dit ook af van het verlies wat u heeft meegemaakt. Het verlies van een kind kunt u totaal anders ervaren dan het verlies van een partner. Graag geven we u op deze pagina's wat meer informatie over onderwerpen rondom verlies en rouwverwerking. Wij hopen dat dit voor u een steun is in het rouwproces.

Wilt u graag uw ervaringen of vragen over rouwverwerking delen? Kijk dan ook eens op wietroostmij.nl. Op dit forum kunt u met andere nabestaanden praten over het verlies wat u heeft meegemaakt. Ook kunt u tips en ervaringen met elkaar delen.

Afbeelding
Overleden baby

Vijf fases
van rouw

Het rouwproces kan verdeeld worden in vijf fases:

Fase 1: ontkenning

Rouw begint met ontkenning. Het ontkennen van een overlijden is een vorm van zelfbescherming. Op deze manier laat je het verdriet toe op eigen tempo.

Fase 2: woede

Het verdriet valt vaak samen met woede. Als iemand eenmaal laat doordringen wat er is gebeurd, zal boosheid opspelen. Deze boosheid wordt afgereageerd op wat in hun ogen de boosdoener is.

Fase 3: onderhandelen

Iemand gaat doelen aan zichzelf stellen, zoals stoppen met roken, de marathon lopen of een wereldreis maken. Het is een poging om een beter persoon te zijn, in de hoop dat het dan weer goedkomt. 

Fase 4: depressie

Het besef komt dat de vorige fasen niet uithalen waar op gehoopt was. Nu begint de echte verwerking. De realiteit komt binnen, wat lastig is om te accepteren. In deze periode voelt iemand zich machteloos en onzeker. Dit kan tot depressie leiden. 

Fase 5: aanvaarding

Na voldoende tijd komt aanvaarding. Het lukt om het overlijden los te laten. De overleden dierbare wordt zeker niet vergeten, maar het eigen leven gaat langzaamaan toch weer door. Het verlies krijgt zo een plekje.

Afbeelding
5 fases van rouw
Afbeelding
Foto van opa die hulp krijgt met bediening van ipad

Tips hoe u om
kunt gaan met rouw

Een verlies verwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. En wat bedoelen ze eigenlijk met het verdriet ‘een plekje geven’? Ieder mens doet dit op zijn of haar eigen manier. Wat voor de een bemoedigende woorden zijn, zal de ander misschien verkeerd opvatten. Op ons online platform Wie troost Mij geven we u vijf tips die u kunnen helpen bij de rouwverwerking. 

Veelgestelde vragen over rouwverwerking

Rouwverwerking

Welke fasen horen bij rouwverwerking?

Het verschilt per persoon hoe rouwverwerking eruit ziet. Over het algemeen komen de volgende vijf fasen vaak voor bij rouw: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. De duur en volgorde van deze fasen is voor iedereen anders.

Hoe krijg ik hulp bij rouwverwerking?

U kunt op verschillende manieren hulp krijgen bij rouwverwerking. De hulplijn van MIND Korrelatie is dagelijks bereikbaar voor vragen over rouw of rouwverwerking begeleiding. De psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie geven gratis advies en hulp aan iedereen. Dat kan anoniem, zowel telefonisch als via de mail of chat. MIND Korrelatie is bereikbaar op werkdagen van 9.00 -18.00 uur via telefoonnummer 0900 - 1450 (€ 0,15 p/m). Mailen en chatten kan ook via www.mindkorrelatie.nl.

Fonds Psychische Gezondheid heeft een brochure gemaakt over rouw. Hierin kunt u meer achtergrondinformatie vinden over begeleiding bij rouwverwerking en over rouw bij kinderen of na suïcide.

Stichting Achter de Regenboog richt zich op begeleiding bij rouwverwerking van kinderen en jongeren. U kunt hen bereiken op www.achterderegenboog.nl.

Uiteraard staat ook de uitvaartverzorger van Monuta voor u klaar tijdens en na de uitvaart voor praktische hulp en hulp bij rouwverwerking. Het is ook mogelijk uw verhaal te delen of met lotgenoten te praten op Wie troost mij.

Hoe lang duurt rouw na overlijden dierbare?

Het rouwproces verschilt per persoon. Over het algemeen kost het enkele jaren waarin u door rouwverwerkingsfases gaat. Pas als het verlies een plaats heeft gekregen en u aan iemand kunt terugdenken zonder daar bedroefd van te worden, kunt u zeggen dat u het overlijden van een dierbare een plek heeft gegeven.

Hoe ga je om met verlies van een dierbare?

Iedereen gaat anders om met het verlies van een dierbare. U bepaalt zelf waar u behoefte aan heeft. U kunt aan de volgende dingen denken als u een dierbare verliest.

Geef aandacht aan uw gevoelens. Alle emoties mogen er zijn; verdriet, maar ook boosheid, schuldgevoel en opluchting. Wegstoppen zorgt er niet voor dat ze verdwijnen, daarom is het goed om ze juist toe te laten.

Doe dingen die prettig voelen. Zorg goed voor uzelf tijdens de rouw.

Zoek afleiding, maar vlucht niet. Probeer de balans te vinden in het zoeken van afleiding.

Zoek hulp als dat nodig is. Denk niet dat er iets mis is als het verwerken bij anderen beter lijkt te lukken dan bij u. Ook is hulp zoeken heel normaal als u merkt dat u niet verder komt en als het ware vast blijft zitten in uw rouw. Zoek bijvoorbeeld contact met lotgenoten of kies voor professionele hulp in de vorm van rouwtherapie.

Keurmerk uitvaartzorg