ballon

Rouwboeken

Lezen over rouw en verwerking kan helpen bij het verwerken van het verlies. In de bilbliotheek op deze website vindt u een groot assortiment boeken rond verlies en verdriet. Er zijn boeken geschreven door deskundigen, maar ook door mensen die hun eigen ervaringen op papier hebben gezet.

Speciaal voor kids 
‘Soms moet je even huilen' is een uitgave van Monuta. Het is een werkboekje over de uitvaart. Door middel van knippen, plakken en tekenen zijn kinderen actief bezig met het overlijden van bijvoorbeeld een ouder of een vriendje. Speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs is het boekje ‘Omgaan met verlies en rouw bij kinderen' geschreven als hulpmiddel in een periode van verdriet. Voor ouders is de inhoud van het boekje aangepast aan thuissituaties. Naar aanleiding van het boek organiseert Monuta bijeenkomsten. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: hoe kunt u kinderen betrekken bij het afscheid, hoe vertellen we ze over de dood, wat zegt u wel en wat niet, waarom is de uitvaart zo belangrijk en wat is rouw? Meer informatie over deze boekjes is te krijgen bij de uitvaartverzorgers van Monuta.

Troostkoffer 
De dood van een kind is één van de ergste dingen die u als ouder of verzorger kan overkomen. De troostkoffer biedt handvatten om verdriet bespreekbaar te maken. In de koffer vindt u voorleesboekjes die u samen met de andere kinderen kunt lezen. Maar ook speeltjes als troostpoppetjes, een dromenvanger, handpoppen om situaties mee na te spelen en Eigenwijsjes. Dit zijn kaarten met een korte krachtige zin die kinderen een steuntje in de rug kunnen geven op emotioneel moeilijke momenten. Meer informatie over deze troostkoffer is te krijgen bij de uitvaartverzorgers van Monuta.