ballon

Wat als je baby doodgeboren is?

Je hebt er zo lang naar uitgekeken tijdens de zwangerschap, al die maanden heb je toegeleefd naar dit moment en dan gebeurt het meest vreselijke wat je je maar kunt voorstellen. Het gaat mis en je kindje wordt levenloos geboren.

Hoe kunt u afscheid nemen van een overleden baby

Probeer toch van de geboorte van je kindje te genieten. Knuffel met je kind, houd het tegen je aan, praat tegen hem of haar en geniet van de aanwezigheid van je kind. Neem er rustig de tijd voor. Het is een goed idee om foto's te maken van je kind. Van jezelf met je kind, van het kind, van details zoals zijn gezicht, handjes en voetjes. Dat helpt later bij de herinnering en bij de rouw.

Een kleine waarschuwing: een paar dagen nadat het kind is overleden kan het huidje gaan verkleuren en zelfs loslaten (maceratie). Ook het schedeltje is vaak erg slap. Houd hier rekening mee.

Erkenning door de wet

Als ouders bent je verplicht om aangifte te doen van de geboorte van jullie kindje wanneer deze na een zwangerschap van minimaal 24 weken dood wordt geboren. Dat staat in de Wet op Lijkbezorging. Die aangifte doe je bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar de bevalling plaatsvond. De aangifte kan door de vader of moeder worden gedaan, maar voor sommige ouders is het heel pijnlijk. De aangifte mag je dan ook laten doen door het ziekenhuis of de uitvaartverzorger. Na de aangifte ontvang je een ‘verlof tot begraven of cremeren'.

De gemeente maakt, wanneer een kindje dood wordt geboren, altijd een ‘akte van een levenloos geboren kind' op. Ook wanneer de zwangerschap korter dan 24 weken duurde. Deze akte komt in het overlijdensregister van de gemeente. Bij het opmaken van de akte wordt onderscheidt gemaakt tussen of het kindje dood is geboren of kort na de geboorte is overleden. Heeft je kindje even geleefd, dan wordt er niet alleen een overlijdensakte in het overlijdensregister opgenomen, maar ook een geboorteakte in het geboorteregister.

Zijn jullie getrouwd, dan kun je ervoor kiezen om jullie een doodgeboren kindje officieel in jullie trouwboekje te laten bijschrijven onder 'Geboren en Overleden'. Neem dan het trouwboekje mee bij de aangifte. Kies je voor het doodgeboren kind een achternaam, dan geldt deze keuze niet voor jullie latere kinderen. Als ouders kun je ervoor kiezen om het volgende kind een andere achternaam te geven.

Ziektekosten

Een levenloos geboren kind hoef je niet aan te melden bij je zorgverzekeraar. De medische rekeningen vallen onder de zorgverzekering van de moeder. Is je kind levend geboren, dan moet je deze wel binnen een redelijk termijn aanmelden bij je zorgverzekeraar.

Overlijdt je kindje na een paar dagen, dan moet je dit overlijden doorgeven aan je zorgverzekeraar. De aanmelding en het overlijden van je kindje kun je telefonisch doorgeven. Regel de zorgkosten bijtijds, want het ziekenhuis maakt kosten voor je kind en moet deze doorberekenen.

Thuis opbaren

Het kan prettig en vertrouwd zijn om het kindje thuis op te laten baren. Hierbij wordt er een koelelement in het bedje geplaatst. Je hebt je baby dan dichtbij je, zodat je er af en toe nog even naar toe kunt lopen en hem even aan kunt raken. Je kunt tegen hem praten, vertellen wat je allemaal had willen doen tijdens zijn leven. Je kunt ook bijvoorbeeld foto's maken om zo de herinnering vast te houden. Ook familie en vrienden kunnen op deze manier afscheid komen nemen.

Begraven of cremeren?

Als een kind na een zwangerschap van tenminste 24 weken is geboren, zijn er officiële regels rond begraven en cremeren. Je moet namelijk binnen korte tijd al beslissen of je het kind gecremeerd of begraven gaat worden. Bij een kortere zwangerschap, bepaal je zelf wat je wilt. Het is dan niet verplicht om het kind te begraven of cremeren. Sommige mensen laten het kindje in het ziekenhuis achter zodat het op een later moment collectief wordt gecremeerd. Maar je mag het kindje ook mee naar huis nemen en zelfs als je dat zou willen een grafje in de tuin maken.

Hoe pak je het afscheid aan?

Het moment van afscheid nemen is aangebroken. Een enorm zwaar moment. Je hebt nog maar net kennisgemaakt met je kind en je moet het al weer loslaten. Het is belangrijk dat je dit afscheid doet zoals goed voelt. Je kunt het immers nooit meer overdoen.

In zo'n moeilijke tijd is het lastig om helder te denken en om te beslissen hoe het afscheid goed zou zijn. We geven je hieronder een aantal tips. Kies wat het beste bij je past, want afscheid nemen van je kind is heel persoonlijk.

Aanraken

Het aanraken van je levenloze baby is belangrijk. Het helpt bij de acceptatie. Neem daarom alle tijd voor het afscheid. Kijk goed naar je kindje, elk detail wil je je later herinneren. Knuffel de baby, houd hem tegen je aan, voel de vingertjes en teentjes en houd het zachte gezichtje tegen je gezicht. Hoewel je je heel verdrietig zult voelen, kun je er toch proberen van te genieten. Dit kleine mensje is immers jouw zoon of dochter en daar wil je liefdevol afscheid van nemen.

Bewaar zoveel mogelijk

Vaak krijg je na verloop van tijd veel behoefte aan het aanraken van spulletjes van de baby. Bewaar daarom zo veel mogelijk. Maak een mooie bewaardoos met het navelklemmetje, de naamband, zijn eerste knuffel, sokjes, een muts, een flesje. Deze voorwerpen, net als het lokje haar en de foto's maken tastbaar dat je kind echt heeft bestaan. Zijn leven was dan wel kort, maar hij was er echt.

Uit ervaring blijkt dat het belangrijk is om veel foto's te maken van je kindje. Dat lijkt misschien raar en je denkt wellicht dat je die trieste foto's toch nooit zult bekijken omdat dat te veel pijn zou doen. Toch blijkt dat veel ouders er later graag nog naar kijken als zij hun kindje missen. En bedenk dit: je kunt het alleen nu doen, als je het niet doet heb je er straks wellicht spijt van.

Ook voor de andere familieleden kunnen deze foto's later belangrijk zijn. Maak daarom foto's van de baby met niet alleen papa en mama, maar ook met broer of zus, opa en oma. Fotografeer ook veel details, zijn handjes, voetjes en gezichtje. Later wil je graag nog zien hoe mooi je kindje wel niet was. Wacht er niet te lang mee. De tijd om mooie foto's te maken van het kind is beperkt. Na verloop van tijd kan zijn huidje veranderen en verkleuren.

Hulp nodig als uw baby doodgeboren is? 

Monuta kan u altijd adviseren als het om het regelen van een uitvaart voor een overleden baby. Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar via het telefoonnummer 0800 - 023 05 50.