Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Doodgeboren kind

Wat als uw baby
doodgeboren is

Wij staan voor u klaar

Monuta kan u altijd adviseren als het om het regelen van een uitvaart voor een overleden baby. Wij zijn 24 uur per dag voor u bereikbaar via het telefoonnummer 0800 - 023 05 50.

U hebt er zo lang naar uitgekeken tijdens de zwangerschap, al die maanden leefde u toe naar dit moment. En dan gebeurt het meest vreselijke wat u zich maar kunt voorstellen. Het gaat mis en uw kindje wordt levenloos geboren.

Hoe kunt u afscheid nemen van een overleden baby

Probeer toch van de geboorte van uw kindje te genieten. Knuffel met uw kind, houd het tegen u aan, praat tegen hem of haar en geniet van de aanwezigheid van uw kind. Neem er rustig de tijd voor. Het is een goed idee om foto's te maken van uw kind, van uzelf met uw kind en van details zoals het gezicht, handjes en voetjes. Dat helpt later bij de herinnering en bij de rouw.

Een kleine waarschuwing: een paar dagen nadat het kind is overleden kan het huidje gaan verkleuren en zelfs loslaten (maceratie). Ook het schedeltje is vaak erg slap. Houd hier rekening mee.

Aangifte tot
overlijden

Als ouders bent u verplicht om aangifte te doen van de geboorte van jullie kindje wanneer deze na een zwangerschap van minimaal 24 weken dood wordt geboren. Dat staat in de Wet op Lijkbezorging. Die aangifte doet u bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar de bevalling plaatsvond. De aangifte kan door de vader of moeder worden gedaan, maar voor sommige ouders is het heel pijnlijk. De aangifte mag u daarom ook laten doen door het ziekenhuis of de uitvaartverzorger. Na de aangifte ontvangt u een ‘verlof tot begraven of cremeren'.

De gemeente maakt, wanneer een kindje dood wordt geboren, altijd een ‘akte van een levenloos geboren kind' op. Ook wanneer de zwangerschap korter dan 24 weken duurde. Deze akte komt in het overlijdensregister van de gemeente. Bij het opmaken van de akte wordt onderscheidt gemaakt tussen of het kindje dood is geboren of kort na de geboorte is overleden. Heeft uw kindje even geleefd, dan wordt er niet alleen een overlijdensakte in het overlijdensregister opgenomen, maar ook een geboorteakte in het geboorteregister.

Bent u als ouders getrouwd, dan kunt u ervoor kiezen om jullie doodgeboren kindje officieel in het trouwboekje te laten bijschrijven onder 'Geboren en Overleden'. Neem dan het trouwboekje mee bij de aangifte. Kiest u voor het doodgeboren kind een achternaam, dan geldt deze keuze niet voor de latere kinderen. Als ouders kunt u ervoor kiezen om het volgende kind een andere achternaam te geven.

Praktische zaken
bij overlijden baby


Ziektekosten

Een levenloos geboren kind hoeft u niet aan te melden bij uw zorgverzekeraar. De medische rekeningen vallen onder de zorgverzekering van de moeder. Is uw kind levend geboren, dan moet u deze wel binnen een redelijk termijn aanmelden bij uw zorgverzekeraar.

Overlijdt uw kindje na een paar dagen, dan moet u dit overlijden doorgeven aan uw zorgverzekeraar. De aanmelding en het overlijden van uw kindje kunt u telefonisch doorgeven. Regel de zorgkosten bijtijds, want het ziekenhuis maakt kosten voor uw kind en moet deze doorberekenen.

Thuis opbaren

Het kan prettig en vertrouwd zijn om uw kind thuis op te laten baren. Hierbij wordt er een koelelement in het bedje geplaatst. U hebt uw baby dan dichtbij u, zodat u er nog even naar toe kunt lopen en aan kunt raken. U kunt tegen het kindje praten en vertellen wat u allemaal samen had willen doen. U kunt ook foto's maken om zo de herinnering vast te houden. Familie en vrienden kunnen op deze manier ook op een rustige manier afscheid komen nemen.

Begraven of cremeren?

Als een kind na een zwangerschap van tenminste 24 weken is geboren, zijn er officiële regels rond begraven en cremeren. U moet namelijk binnen korte tijd al beslissen of u uw kind laat cremeren of begraven. Bij een kortere zwangerschap bepaalt u zelf wat u wilt. U bent dan niet verplicht om uw kind te begraven of cremeren. Sommige mensen laten het kindje in het ziekenhuis achter, zodat het op een later moment collectief wordt gecremeerd. Maar u mag uw kindje ook mee naar huis nemen en zelfs een grafje in de tuin maken.

Afbeelding
Overleden baby

Afscheid nemen
van uw overleden baby

Het moment van afscheid nemen is aangebroken. Een enorm zwaar moment. U hebt nog maar net kennisgemaakt met uw kind en u moet het alweer loslaten. Het is belangrijk dat u dit afscheid doet zoals goed voelt. U kunt het immers nooit meer overdoen.

In zo'n moeilijke tijd is het lastig om helder te denken en om te beslissen hoe het afscheid goed zou zijn. We geven u hieronder een aantal tips. Kies wat het beste bij u past, want afscheid nemen van uw kind is heel persoonlijk.

Aanraken van uw baby

Het aanraken van uw levenloze baby is belangrijk. Het helpt bij de acceptatie. Neem daarom alle tijd voor het afscheid. Kijk goed naar uw kindje, elk detail wilt u zich later kunnen herinneren. Knuffel uw baby, houd hem tegen u aan, voel de vingertjes en teentjes en houd het zachte gezichtje tegen uw gezicht. Hoewel u zich heel verdrietig zult voelen, kunt u toch proberen ervan te genieten. Dit kleine mensje is immers uw zoon of dochter en daar wilt u liefdevol afscheid van nemen.

Bewaar zoveel mogelijk

Vaak krijgt u na verloop van tijd veel behoefte aan het aanraken van spulletjes van de baby. Bewaar daarom zoveel mogelijk. Maak een mooie bewaardoos met het navelklemmetje, de naamband, de eerste knuffel, sokjes, een muts, een flesje. Deze voorwerpen, net als het lokje haar en de foto's, maken tastbaar dat uw kind echt heeft bestaan. Zijn of haar leven was dan wel kort, maar hij of zij was er echt.

Uit ervaring blijkt dat het belangrijk is om veel foto's te maken van uw kindje. Dat lijkt misschien raar en u denkt wellicht dat u die trieste foto's toch nooit zult bekijken omdat dat te veel pijn zou doen. Toch blijkt dat veel ouders er later graag nog naar kijken als zij hun kindje missen. En bedenk dit: u kunt het alleen nu doen. Als u het niet doet, heeft u er straks wellicht spijt van.

Ook voor de andere familieleden kunnen deze foto's later belangrijk zijn. Maak daarom foto's van de baby met niet alleen papa en mama, maar ook met broer of zus, opa en oma. Fotografeer ook veel details, zoals de handjes, voetjes en het gezicht. Later wilt u graag nog zien hoe mooi uw kindje  was. Wacht er niet te lang mee. De tijd om mooie foto's van uw kind te maken is helaas beperkt. Na verloop van tijd kan het huidje veranderen en verkleuren.

Blog: Yolanda verloor haar
kindje tijdens de zwangerschap

Na een aantal jaren zonder resultaat proberen zwanger te worden, waren we dolblij dat het na de eerste IVF-poging meteen raak was. Omdat deze zwangerschap zolang op zich had laten wachten, bleef elke controle spannend. Onze wereld stortte dan ook in toen tijdens een controle-echo het vermoeden werd uitgesproken dat er iets niet in orde was met ons kindje. 

Lees het hele verhaal

Veelgestelde vragen bij het overlijden van een baby

Veelgestelde vragen doodgeboren kind

Moet ik aangifte doen van overlijden bij een overleden baby?

Als ouders bent u verplicht om aangifte te doen van de geboorte van jullie kindje wanneer deze na een zwangerschap van minimaal 24 weken dood wordt geboren. Dat staat in de Wet op Lijkbezorging. Die aangifte doet u bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar de bevalling plaatsvond. U mag dit zelf doen maar u kunt dit ook laten doen door de uitvaartverzorger.

Wat is een vlinder kind?

Een overleden kindje wordt ook wel een vlinderbaby genoemd. De term vlinderbaby is symbolisch voor het kindje dat even heel dichtbij was maar dan wegfladdert als een ongrijpbaar en kwetsbaar vlindertje. 

Keurmerk uitvaartzorg