Je hebt er zo lang naar uitgekeken tijdens de zwangerschap, al die maanden leefde je toe naar dit moment. En dan gebeurt het meest vreselijke wat je je maar kunt voorstellen. Het gaat mis en je kindje wordt levenloos geboren.
Hoe kun je afscheid nemen van een overleden baby
Probeer toch van de geboorte van je kindje te genieten. Knuffel met je kind, houd het tegen je aan, praat tegen hem of haar en geniet van de aanwezigheid van je kind. Neem er rustig de tijd voor. Het is een goed idee om foto's te maken van je kind, van jezelf met je kind en van details zoals het gezicht, handjes en voetjes. Dat helpt later bij de herinnering en bij de rouw. Een kleine waarschuwing: een paar dagen nadat het kind is overleden kan het huidje gaan verkleuren en zelfs loslaten (maceratie). Ook het schedeltje is vaak erg slap. Houd hier rekening mee.
Aangifte van overlijden
Als ouders ben je verplicht om aangifte te doen van de geboorte van jullie kindje wanneer deze na een zwangerschap van minimaal 24 weken dood wordt geboren. Dat staat in de Wet op Lijkbezorging. Die aangifte doe je bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar de bevalling plaatsvond. De aangifte kan door de vader of moeder worden gedaan, maar voor sommige ouders is het heel pijnlijk. De aangifte mag je daarom ook laten doen door het ziekenhuis of de uitvaartverzorger. Na de aangifte ontvang je een ‘verlof tot begraven of cremeren'.
De gemeente maakt, wanneer een kindje dood wordt geboren, altijd een ‘akte van een levenloos geboren kind' op. Ook wanneer de zwangerschap korter dan 24 weken duurde. Deze akte komt in het overlijdensregister van de gemeente. Bij het opmaken van de akte wordt onderscheid gemaakt tussen of het kindje dood is geboren of kort na de geboorte is overleden. Heeft je kindje even geleefd, dan wordt er niet alleen een overlijdensakte in het overlijdensregister opgenomen, maar ook een geboorteakte in het geboorteregister.
Ben je als ouders getrouwd, dan kun je ervoor kiezen om jullie doodgeboren kindje officieel in het trouwboekje te laten bijschrijven onder 'Geboren en Overleden'. Neem dan het trouwboekje mee bij de aangifte. Kies je voor het doodgeboren kind een achternaam, dan geldt deze keuze niet voor de latere kinderen. Als ouders kun je ervoor kiezen om het volgende kind een andere achternaam te geven.
Praktische zaken bij overlijden baby
Ziektekosten
Een levenloos geboren kind hoef je niet aan te melden bij je zorgverzekeraar. De medische rekeningen vallen onder de zorgverzekering van de moeder. Is je kind levend geboren, dan moet je deze wel binnen een redelijke termijn aanmelden bij je zorgverzekeraar.
Overlijdt je kindje na een paar dagen, dan moet je dit overlijden doorgeven aan je zorgverzekeraar. De aanmelding en het overlijden van je kindje kun je telefonisch doorgeven. Regel de zorgkosten bijtijds, want het ziekenhuis maakt kosten voor je kind en moet deze doorberekenen.
Thuis opbaren
Het kan prettig en vertrouwd zijn om je kind thuis op te laten baren. Hierbij wordt er een koelelement in het bedje geplaatst. Je hebt je baby dan dichtbij je, zodat je er nog even naar toe kunt lopen en aan kunt raken. Je kunt tegen het kindje praten en vertellen wat je allemaal samen had willen doen. Je kunt ook foto's maken om zo de herinnering vast te houden. Familie en vrienden kunnen op deze manier ook op een rustige manier afscheid komen nemen.
Begraven of cremeren?
Als een kind na een zwangerschap van tenminste 24 weken is geboren, zijn er officiële regels rond begraven en cremeren. Je moet namelijk binnen korte tijd al beslissen of je je kind laat cremeren of begraven. Bij een kortere zwangerschap bepaal je zelf wat je wilt. Je bent dan niet verplicht om je kind te begraven of cremeren. Sommige mensen laten het kindje in het ziekenhuis achter, zodat het op een later moment collectief wordt gecremeerd. Maar je mag je kindje ook mee naar huis nemen en zelfs een grafje in de tuin maken.

Afscheid nemen van je overleden baby
Het moment van afscheid nemen is aangebroken. Een enorm zwaar moment. Je hebt nog maar net kennisgemaakt met je kind en je moet het alweer loslaten. Het is belangrijk dat je dit afscheid doet zoals het goed voelt. Je kunt het immers nooit meer overdoen.
In zo'n moeilijke tijd is het lastig om helder te denken en om te beslissen hoe het afscheid goed zou zijn. We geven je hieronder een aantal tips. Kies wat het beste bij je past, want afscheid nemen van je kind is heel persoonlijk.
Aanraken van je baby
Het aanraken van je levenloze baby is belangrijk. Het helpt bij de acceptatie. Neem daarom alle tijd voor het afscheid. Kijk goed naar je kindje, elk detail wil je je later kunnen herinneren. Knuffel je baby, houd hem tegen je aan, voel de vingertjes en teentjes en houd het zachte gezichtje tegen je gezicht. Hoewel je je heel verdrietig zult voelen, kun je toch proberen ervan te genieten. Dit kleine mensje is immers je zoon of dochter en daar wil je liefdevol afscheid van nemen.
Bewaar zoveel mogelijk
Vaak krijg je na verloop van tijd veel behoefte aan het aanraken van spulletjes van de baby. Bewaar daarom zoveel mogelijk. Maak een mooie bewaardoos met het navelklemmetje, de naamband, de eerste knuffel, sokjes, een muts, een flesje. Deze voorwerpen, net als het lokje haar en de foto's, maken tastbaar dat je kind echt heeft bestaan. Zijn of haar leven was dan wel kort, maar hij of zij was er echt.
Uit ervaring blijkt dat het belangrijk is om veel foto's te maken van je kindje. Dat lijkt misschien raar en je denkt wellicht dat je die trieste foto's toch nooit zult bekijken omdat dat te veel pijn zou doen. Toch blijkt dat veel ouders er later graag nog naar kijken als zij hun kindje missen. En bedenk dit: je kunt het alleen nu doen. Als je het niet doet, heb je er straks wellicht spijt van.
Ook voor de andere familieleden kunnen deze foto's later belangrijk zijn. Maak daarom foto's van de baby met niet alleen papa en mama, maar ook met broer of zus, opa en oma. Fotografeer ook veel details, zoals de handjes, voetjes en het gezicht. Later wil je graag nog zien hoe mooi je kindje was. Wacht er niet te lang mee. De tijd om mooie foto's van je kind te maken is helaas beperkt. Na verloop van tijd kan het huidje veranderen en verkleuren.
Blog: Yolanda verloor haar kindje tijdens de zwangerschap
Veelgestelde vragen bij het overlijden van een baby
Moet ik aangifte doen van overlijden bij een overleden baby?
Wat is een vlinder kind?
