Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header vrouw draagt kist naar begraafplaats

Kapitaal
uitvaartverzekering

Bereken uw premie

Vul uw geboortedatum in om uw premie te berekenen.

 

De kosten van een uitvaart zijn vaak hoger dan verwacht. Met een uitvaartverzekering kunt u zich voor deze kosten verzekeren. Hierdoor neemt u nabestaanden deze financiële zorgen nu alvast uit handen.

Wat is een
kapitaalverzekering?

Uitvaartverzekeringen zijn er vaak in twee vormen: een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Met een kapitaalverzekering verzekert u een geldbedrag. Dit geld is beschikbaar voor nabestaanden wanneer u komt te overlijden. Hoe hoog het bedrag is dat u verzekert kunt u zelf beslissen. Uw nabestaanden kunnen zelf bepalen waar zij het geld dat beschikbaar komt voor uw uitvaart aan uitgeven. Bijvoorbeeld aan de begrafenis of crematie, de afscheidsdienst, de catering of het grafmonument of de urn. 

Een uitvaartverzekering in kapitaal wordt ook wel een geldverzekering genoemd. 

Kapitaal uitvaartverzekering
van Monuta

Monuta verkoopt online geen volledige kapitaal uitvaartverzekeringen. Een uitvaartverzekering van Monuta bestaat zowel uit een natura- als een kapitaal onderdeel. Uw nabestaanden krijgen de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger (natura) en een vrij te besteden bedrag (kapitaal). Het vrij te besteden bedrag kunnen uw nabestaanden gebruiken om zo een persoonlijke uitvaart mogelijk te maken. Hierbij krijgen zij de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. 

Wilt u toch een volledige kapitaal uitvaartverzekering afsluiten? Dan kan dit via uw financieel adviseur. Zoek hier een financieel adviseur bij u in de buurt. 

Afbeelding
Kist wordt gedragen door familie op begraafplaats

Verschil kapitaal-
en naturaverzekering

Als u een kapitaal uitvaartzekering afsluit, verzekerd u een geldbedrag voor uw uitvaart. Het geldbedrag wordt volledig uitgekeerd aan uw nabestaanden. Met dit bedrag kunnen zij uw uitvaart betalen.

Een natura uitvaartverzekering bestaat vaak uit vastgelegde diensten en producten. Bij sommige uitvaartverzekeringen kun je er ook nog een vrij te besteden bedrag bij verzekeren. Hiermee kunnen persoonlijke wensen van de overledene worden betaald. 

Bij Monuta kunt u alleen via uw financieel adviseur een volledige kapitaal uitvaartverzekering afsluiten. De natura uitvaartverzekering van Monuta bestaat uit de diensten van een Monuta uitvaartverzorger en een vrij te besteden bedrag en lijkt erg op een kapitaalverzekering . Het vrij te besteden bedrag moet wel worden besteed aan uitvaartkosten en kan niet worden besteed aan zaken die niet met de uitvaart te maken hebben.

Sluit een Monuta
uitvaartverzekering af

Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie.

Bereken
Keurmerk uitvaartzorg

Kosten van
een uitvaart

Hoe hoog de kosten van een uitvaart daadwerkelijk zijn, is vaak afhankelijk van persoonlijke wensen. Voor een gemiddelde uitvaart moet u rekening houden met een bedrag tussen de € 7.000 en € 11.500. Zo kost een uitgebreide afscheidsdienst met veel genodigden meer dan een sober afscheid in kleine kring. Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. 

Met de uitvaartkostenmeter krijgt u een goede indicatie van de kosten van een uitvaart naar uw persoonlijke wens. Doorloop de stappen en controleer of u goed verzekerd bent. 

Graf- en crematiekosten worden betaald vanuit het vrij besteedbare bedrag. In de grafkostenmeter vindt u wat de grafkosten bij u in de buurt zijn.

Afbeelding
plechtigheid op de begraafplaats

Voordelen kapitaal
uitvaartverzekering

Met een kapitaal uitvaartverzekering hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten en kunnen zij de uitvaart met een gerust hart regelen. De uitvaartverzekering van Monuta heeft een vrij te besteden bedrag, waardoor de uitvaart helemaal naar eigen wens wordt vormgegeven. 

  • Altijd een uitvaartverzorger in de buurt
  • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  • Direct duidelijkheid over (medische) acceptatie
  • Gratis uw uitvaartwensen vastleggen
Veelgestelde vragen

FAQ verzekeringen / uitvaartverzekeringenpagina

Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

U kunt uw kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op uw eigen polis bij Monuta. U kunt de gegevens van uw zoon of dochter doorgeven via Mijn Monuta. Als u de gegevens heeft doorgegeven is uw zoon of dochter direct tot 18-jarige leeftijd verzekerd. Op moment van overlijden van het kind moet de looptijd van de polis van de ouders minstens drie maanden zijn. 

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. Als u de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u, na ontvangst van uw nieuwe polis, 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd?

De minimale leeftijd om een verzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders via Mijn Monuta. U kunt een verzekering afsluiten tot 75 jaar. Als u ouder bent, kunt u  bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. Met het Monuta Uitvaartfonds bouwt u een bedrag op voor uw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds B.V.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is. 
U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten.

Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen. Omdat elke situatie anders is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoordt of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren of de verzekering opzeggen.

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u nu een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u premie tot aan het overlijden van de verzekerde(n). Dit noemen we een levenslange premiebetaling. Uiteraard bent u dan ook levenslang verzekerd. 

Heeft u al een uitvaartverzekering van Monuta en wilt u weten wat de einddatum van uw premiebetaling is? Deze staat vermeld op uw polis. In Mijn Monuta kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account.

Ben ik verplicht mijn uitvaart door Monuta te laten verzorgen?

Nee, dit bent u niet verplicht, maar het is wel aan te bevelen. Afhankelijk van uw verzekering, zijn er grote financiële voordelen als u de uitvaart door Monuta laat verzorgen. Bij een geldverzekering keren wij een bedrag uit aan uw nabestaanden. Zij zijn vervolgens vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger. Als Monuta de uitvaart verzorgt, krijgt u korting op de uitvaart. 

Bij een verzekering met een dienstenpakket (natura verzekering) verzorgt Monuta de uitvaart. Als uw nabestaanden kiezen voor een andere uitvaartverzorger, heeft dat gevolgen voor de uitkering van uw verzekering. Lees hier meer over op www.monuta.nl/voorwaarden.

Heeft u een andere uitvaartverzekering afgesloten bij Monuta? Bekijk dan uw voorwaarden in Mijn Monuta.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Meer informatie over het uitkeren van uw verzekering vindt u op de pagina over het uitkeren van de verzekering.

Wanneer keert Monuta niet of minder uit?

U vindt de uitsluitingen voor het uitkeren van de verzekering in de voorwaarden Uitvaart-Naturaverzekering MV20-300