Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header-fotoalbum-bekijken

Natura
uitvaartverzekering

Bereken uw premie

Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie.

Wat is een natura
uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is er vaak in twee vormen: een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Een natura uitvaartverzekering is op basis van dienstverlening en bestaat vaak uit een pakket van diensten die worden uitgekeerd bij overlijden. Dit betekent dat de ondersteuning van de uitvaartverzorger, de kosten voor begraven of cremeren, de grafkist, de laatste verzorging en dergelijke zijn in begrepen in het pakket van diensten en producten. Daarnaast is er vaak een vrij te besteden bedrag toegevoegd. Hiermee kunt u uw uitvaartwensen samenstellen. Denk hierbij aan bloemen voor op de kist, catering voor de gasten of fotografie van de uitvaart.

Een uitvaartverzekering in natura wordt ook wel een pakketverzekering of een verzekering met een pakket van producten en diensten genoemd.

Afbeelding
vrouw-moeder-tafel

Verschil natura-
en kapitaalverzekering

Waar een natura uitvaartverzekering voor een deel bestaat uit producten en/of diensten, bestaat een kapitaal uitvaartverzekering volledig uit een geldbedrag. Het geldbedrag dat u verzekert voor uw uitvaart wordt volledig uitgekeerd aan nabestaanden wanneer u overlijdt.

Bij Monuta kunt u alleen via uw financieel adviseur een volledige kapitaal uitvaartverzekering afsluiten. De natura uitvaartverzekering heeft wel een vrij te besteden bedrag dat als kapitaalverzekering kan worden gezien. Het vrij te besteden bedrag moet wel worden besteed aan uitvaartkosten.

Natura uitvaartverzekering
van Monuta

Wanneer u voor een uitvaartverzekering van Monuta kiest, bestaat de verzekering uit twee delen: de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger en een vrij te besteden bedrag. Een Monuta uitvaartverzorger staat voor uw nabestaanden klaar als u komt te overlijden. Deze zorgt ervoor dat alles rondom de uitvaart geregeld wordt.

Het vrij te besteden bedrag kunnen uw nabestaanden gebruiken om de wensen van de uitvaart mogelijk te maken.

Bereken
uw premie

Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie. 

Bereken
Keurmerk uitvaartzorg

Voordelen natura
uitvaartverzekering

Met een natura uitvaartverzekering hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten en kunnen zij de uitvaart met een gerust hart regelen. De uitvaartverzekering van Monuta heeft een vrij te besteden bedrag, waardoor de uitvaart helemaal naar eigen wens wordt vormgegeven. 

  • Altijd een uitvaartverzorger in de buurt
  • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  • Direct duidelijkheid over (medische) acceptatie
  • Gratis uw uitvaartwensen vastleggen

Wat kost een
natura uitvaartverzekering?

De hoogte van de premie voor een natura uitvaartverzekering zijn van verschillende factoren afhankelijk, waaronder leeftijd en de hoogte van het verzekerde bedrag. Bent u 30 jaar en sluit u een verzekering af van € 9.000? Dan betaalt u ongeveer € 12 premie per maand. Hoe jonger u een verzekering afsluit, hoe lager de maandelijkse premie.

Een gemiddelde uitvaart kost vaak tussen de € 7.000 en € 11.500. Hoe hoog die kosten daadwerkelijk uitvallen is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Een uitgebreide afscheidsdienst met borrel en hapjes kost bijvoorbeeld meer dan een afscheid in kleine kring. De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen hoger dan de kosten voor een crematie.

Wilt u weten wat een uitvaart naar uw wens ongeveer kost voor u een verzekering afsluit? Met de uitvaartkostenmeter krijgt u in een aantal korte stappen een goede schatting van uw uitvaartkosten.

Crematie- en grafkosten worden betaald vanuit het vrij besteedbare bedrag. De grafkosten verschillen per gemeente. Bekijk de grafkostenmeter om te weten wat de grafkosten bij u in de buurt zijn.

Afbeelding
Uitvaart fotografie - uitvaart video

Waarom een
natura uitvaartverzekering?

Een uitvaart kost geld en met een natura uitvaartverzekering kunt u zich nu al voorbereiden op de financiële gevolgen van uw overlijden. U laat nabestaanden niet met kosten achter en neemt zo zorgen uit handen. 

Of u ook echt een uitvaartverzekering nodig heeft is afhankelijk van uw financiële situatie. Heeft u onvoldoende spaargeld of wil u uw wensen vastleggen en geen zorgen voor de afwikkeling van de uitvaartnota? Dan biedt een uitvaartverzekering zekerheid voor nabestaanden. 

Veelgestelde vragen

FAQ verzekeringen / uitvaartverzekeringenpagina

Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

U kunt uw kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op uw eigen polis bij Monuta. U kunt de gegevens van uw zoon of dochter doorgeven via Mijn Monuta. Als u de gegevens heeft doorgegeven is uw zoon of dochter direct tot 18-jarige leeftijd verzekerd. Op moment van overlijden van het kind moet de looptijd van de polis van de ouders minstens drie maanden zijn. 

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. Als u de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u, na ontvangst van uw nieuwe polis, 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd?

De minimale leeftijd om een verzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders via Mijn Monuta. U kunt een verzekering afsluiten tot 75 jaar. Als u ouder bent, kunt u  bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. Met het Monuta Uitvaartfonds bouwt u een bedrag op voor uw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds B.V.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is. 
U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten.

Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen. Omdat elke situatie anders is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoordt of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren of de verzekering opzeggen.

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u nu een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u premie tot aan het overlijden van de verzekerde(n). Dit noemen we een levenslange premiebetaling. Uiteraard bent u dan ook levenslang verzekerd. 

Heeft u al een uitvaartverzekering van Monuta en wilt u weten wat de einddatum van uw premiebetaling is? Deze staat vermeld op uw polis. In Mijn Monuta kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account.

Ben ik verplicht mijn uitvaart door Monuta te laten verzorgen?

Nee, dit bent u niet verplicht, maar het is wel aan te bevelen. Afhankelijk van uw verzekering, zijn er grote financiële voordelen zijn als u de uitvaart door Monuta laat verzorgen. Bij een geldverzekering keren wij een bedrag uit aan uw nabestaanden. Zij zijn vervolgens vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger. Als Monuta de uitvaart verzorgt, krijgt u korting op de uitvaart. 

Bij een verzekering met een dienstenpakket (natura verzekering) verzorgt Monuta de uitvaart. Als uw nabestaanden kiezen voor een andere uitvaartverzorger, heeft dat gevolgen voor de uitkering van uw verzekering. Lees hier meer over op www.monuta.nl/voorwaarden.

Heeft u een andere uitvaartverzekering afgesloten bij Monuta? Bekijk dan uw voorwaarden in Mijn Monuta.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Meer informatie over het uitkeren van uw verzekering vindt u op de pagina over het uitkeren van de verzekering.

Wanneer keert Monuta niet of minder uit?

U vindt de uitsluitingen voor het uitkeren van de verzekering in de voorwaarden Uitvaart-Naturaverzekering MV20-300