Kindergedenkplaats Begraafplaats Oud Eik en Duinen geopend

Onder toeziend oog van belangstellenden is de kindergedenkplaats van Begraafplaats Oud Eik en Duinen op vrijdag 10 mei 2019 geopend. De heer Hofstra, laatste bestuurslid van de Stichting Begraafplaats Oud Eik en Duinen, had de eer om het beeld van moeder en kind dat centraal staat op de gedenkplaats officieel te onthullen. De kindergedenkplaats is gemaakt om troost en steun te bieden aan ouders of nabestaanden van kinderen.

Sitchting Vrienden van de Begraafplaats Oud Eik en Duinen

Het initiatief van de kindergedenkplaats begon in september 2017 en is geïnitieerd door de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Oud Eik en Duinen. De stichting heeft in 2018 nog een laatste schenking gedaan met de mededeling dat er een goede bestemming voor gevonden moest worden. De bestemming moest ten dienste komen van de bezoekers van de begraafplaats. Met de komst van een beeld van een moeder en kind, gemaakt door kunstenaar Martin Hudacek uit Slowakije, is dit laatste verzoek ingewilligd. Het beeld portretteert een moeder in rouw; haar gezicht begraven in haar handen. Zij wordt benaderd door een jong kind die een hand op haar hoofd plaatst.

Troost en steun

“Voor sommigen is er gewoonweg geen graf, een plek waar ouders of andere nabestaanden van een kind kunnen herdenken. Met de kindergedenkplaats bieden we daarom voor een ieder die een kind heeft verloren troost en steun. Want iedereen verdient een afscheid met een goed gevoel. Wanneer mensen hier komen wandelen of de culturele meesters bezoeken, kunnen zij ook even stilstaan bij de kindergedenkplaats en het prachtige kunstwerk bewonderen,” zegt Quinten Fraai, CEO van Monuta.

Belangstellenden waren allemaal welkom bij de opening. De bijeenkomst startte met een welkomstwoord van Quinten Fraai. Hella van der Wijst, bekend van tv-programma ‘Ik mis je’, gaf een lezing genaamd ‘Woorden van troost’. De heer Hofstra onthulde het nieuwe beeld.