Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Herdenken overledene

Herdenken
overledene

Wensen delen met uw dierbaren

Heeft u al eens nagedacht over uw wensen rondom herdenken? Sla direct vrijblijvend uw wensen op in Monuta Uitvaartwensen. 

Na het overlijden van uw dierbare kan het fijn zijn om terug te blikken met mooie herinneringen en een moment van herdenking. Herdenken betekent dan ook letterlijk ‘aandacht schenken aan een gebeurtenis uit het verleden’. Het herdenken begint al bij de uitvaart waar herinneringen en mooie verhalen worden opgehaald over de overledene. Maar ook daarna is herdenken een belangrijk onderdeel van het verlies.

Herdenken en
rouw

Als we spreken over rouw dan hebben we het al snel over het herdenken en herinneren. Rouwen en herinneren gaan hand in hand. Voor de een kan het heel fijn zijn om regelmatig terug te denken aan mooie herinneringen en momenten. Het kan ook dat terugkijken en herinneren voor u te pijnlijk is. Het kan soms voelen dat je alleen maar wilt stilstaan bij het verleden. Maar herdenken en herinneren is een noodzakelijk deel van het rouwproces. Bij een verlies hebben we het nodig om af en toe stil te staan en terug te denken aan wat was. Soms denkt men onterecht dat het beter is om direct het leven weer op te pakken. Door terug te denken en er af en toe bij stil te staan helpt dit u in uw rouwproces.

5 tips om een overleden
dierbare te herdenken

 1. Maak een speciaal plekje in huis
  Richt een plek in huis in speciaal voor uw dierbare. Denk aan een mooie foto met een kaarsje erbij. Het kan ook zijn dat u een hoekje inricht vol dierbare herinneringen en foto’s om te herdenken.
 2. Sta stil bij een belangrijke datum
  Het kan waardevol zijn om altijd op bepaalde data stil te staan bij uw overleden dierbare. Denk aan een verjaardag, sterfdag of wellicht de dag dat u elkaar ontmoet heeft. Deze dag kunt u hem of haar herdenken door een kaarsje te branden of het lievelingseten van uw dierbare te koken.
 3. Draag een dierbare herinnering bij u
  Het kan een mooi idee zijn om iets van uw dierbare bij u te dragen. Denk aan een assieraad of een horloge of ring van uw dierbare. Het is ook mogelijk een knuffel of kussen te maken van de kleding van uw dierbare.
 4. Herdenk met muziek en hobby’s
  Een mooie manier om uw dierbare te herdenken is met zijn of haar lievelingsmuziek. Maak bijvoorbeeld een afspeellijst met de favoriete muziek. Wellicht had uw dierbare een favoriete hobby waardoor u hem of haar herinnert. Door het uitvoeren van deze hobby voelt het even alsof uw dierbare weer dichtbij is.
 5. Herdenkingsboek
  Tot slot is een herdenkingsboek een waardevolle en tastbare herinnering. U kunt een plakboek maken met dierbare foto’s en mooie herinneringen. Bijvoorbeeld een bioscoopkaartje van een film die u samen heeft gekeken. U kunt hier ook mooie herinneringen van u samen in opschrijven. Zo kunt u wanneer u hier behoefte aan heeft deze dierbare momenten terug lezen.

Overleden vader
herdenken

Het verlies van één van uw ouders is een zwaar gemis. Als u uw vader of vaderfiguur verliest kan het voelen alsof u uw rots in de branding kwijt raakt. De onvoorwaardelijke liefde en steun die u van uw ouder kreeg is er ineens niet meer. Het is daarnaast een gek idee dat er ineens een generatie weg is. Ook als u geen goede band met uw vader had is een verlies pijnlijk. Ineens is de mogelijkheid weg om hem nog iets te vertellen wat er op uw hart lag. Herdenken van uw overleden vader is een belangrijk onderdeel van uw rouwverwerking. Vaak horen we ook dat rondom vaderdag het gemis extra voelbaar en confronterend is. Het kan daarom helpen om zeker op dit soort dagen over uw vader te praten. Haal mooie herinneringen op. Ook een sterfdag of verjaardag is een moeilijke dag. Maak van deze dag een dierbare herinnering door het lievelingsgerecht van uw vader te eten of deze dag een mooi bloemetje op het graf te leggen. Het kan ook helpen bij het rouwproces om uw vader een brief te schrijven. Alles wat u nog had willen zeggen kunt u hem nog vertellen in een brief.

Overleden moeder
herdenken

Als uw moeder overlijdt valt een belangrijk deel van uw leven weg. De vrouw die u leven gaf en altijd voor u zorgde is er ineens niet meer. Ongeacht of u jong of oud bent het verliezen van een moeder is altijd ingrijpend en onwerkelijk. Er kunnen op zo’n moment veel emoties in u omgaan. Dit hoort allemaal bij het rouwproces. Een belangrijk onderdeel van dit rouwproces is het herdenken van uw moeder. Het kan fijn zijn om het graf te bezoeken. Of als uw moeder gecremeerd is om een mooi herdenkingsplekje te maken rondom de urn. Het is ook mogelijk een klein beetje van de as te bewaren in een assieraad zoals een ring of ketting. Naast as kunt u natuurlijk ook een foto, haarlok of een stukje stof in een sieraad verwerken. Hierdoor heeft u altijd een dierbare herinnering dichtbij u. Dit kan een fijn gevoel geven. Wellicht kookte uw moeder vroeger altijd iets speciaals voor u op bijzondere dagen. Het kan een fijn idee zijn om dit recept nu zelf te koken en hiermee terug te denken aan dierbare herinneringen.

Veelgestelde vraag over herdenken van een dierbare

Herdenken overledene

Wat kun je doen om een overledene te herdenken?

Er zijn verschillende manieren om een overledene te herdenken. Op onze pagina over herdenken geven wij u 5 tips om uw dierbare te herdenken.  Zo kunt u bijvoorbeeld een herinneringsboek maken met hierin dierbare herinneringen zoals foto's, kaarten en verhalen.

Keurmerk uitvaartzorg