Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
As uit strooien

Asbestemming

Asbestemming wensen vastleggen

Leg direct vrijblijvend uw wensen rondom een asbestemming vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Meer over dit onderwerp

Na de crematie verzamelen de medewerkers van het crematorium op een zorgvuldige manier de as. Daarna is er een zogenaamde bezinningsperiode van een maand voor de nabestaanden. Zij kunnen dan rustig nadenken over wat ze met de as willen doen. De as staat tijdens deze periode in de algemene nis van het crematorium. Deze ruimte kunt u niet bezoeken.

Asbestemming

Voor de bestemming van de as kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. Als u niet weet wat de overledene wilde kunt u zelf een bestemming kiezen voor de as. De uitvaartverzorger van een Monuta vestiging bij u in de buurt vertelt u graag meer over de mogelijkheden en kosten. 

Zoek een uitvaartverzorger bij u in de buurt

As verstrooien

U kunt de as van uw dierbare ook (laten) uitstrooien. Crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor vaak een eigen strooiveld. Daarnaast is het soms mogelijk om te kiezen voor een persoonlijk strooiveld, hier kunt u dan ook een gedenkteken bij zetten. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf de as te verstrooien op een plek met een speciale betekenis zoals bijvoorbeeld uw eigen tuin. Dit is sinds enkele jaren wettelijk toegestaan zolang het op uw eigen grond is. Als het niet op uw eigen grond is dan moet u hiervoor toestemming hebben van de eigenaar. Onze uitvaartverzorgers vertellen u hier graag meer over. 

Welke mogelijkheden zijn er voor asbestemming? 

Er zijn meerdere mogelijkheden voor asbestemmingen. Lees hieronder meer over de diverse mogelijkheden. 

Afbeelding
bijzondere urnen

As bewaren in een urn

Vaak kiezen nabestaanden ervoor om de as van hun dierbare te bewaren in een urn. Er zijn veel verschillende urnen en in allerlei vormen, maten en kleuren. U kunt kiezen voor keramiek, hout of metaal, maar er zijn ook ecologische urnen. 

Afbeelding
urnen

As bewaren in een sieraad

U kunt een deel van de as ook bewaren in een speciaal assieraad. Zo draagt u uw dierbare als het ware met u mee. Het is ook mogelijk de as te verdelen over meerdere sierraden. Onze uitvaartverzorgers kunnen u hier meer over vertellen en laten zien hoe dit werkt. 

Afbeelding
Columbarium

Columbarium

Veel crematoria hebben een columbarium. Dit is een muur met nissen waar u een (sier)urn neer kunt zetten. U kunt vaak zelf een nis uitzoeken. Naast de urn kunt u er ook persoonlijke dingen neerzetten, zoals een foto of andere dierbare spullen van de overledene.

Veelgestelde vragen over asbestemming

Asbestemming

Welke asbestemmingen zijn er?

Voor de bestemming van de as kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. U kunt de as bewaren in een urn of assieraad. Of u kunt de as uitstrooien op een strooiveld of een andere bijzondere plek. 

Keurmerk uitvaartzorg