Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
As uitstrooien

As
uitstrooien

Asbestemming wensen vastleggen

Leg direct vrijblijvend uw wensen rondom een asbestemming vast in Monuta Uitvaartwensen. Of bel ons voor een vrijblijvend gesprek van uw wensen op telefoonnummer 0800 023 05 50 (gratis).

Na de crematie kunt u een asbestemming kiezen. U kunt de as bijvoorbeeld laten bijzetten in een columbarium of begraven in een graf. Het is ook mogelijk om de as uit te strooien.

As
uitstrooien

U kunt de as van uw dierbare ook (laten) uitstrooien. Crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor vaak een eigen strooiveld. Daarnaast is het soms mogelijk om te kiezen voor een persoonlijk strooiveld, hier kunt u dan ook een gedenkteken bij zetten. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf de as te verstrooien op een plek met een speciale betekenis zoals bijvoorbeeld uw eigen tuin. Dit is sinds enkele jaren wettelijk toegestaan zolang het op uw eigen grond is. Als het niet op uw eigen grond is dan moet u hiervoor toestemming hebben van de eigenaar. Onze uitvaartverzorgers vertellen u hier graag meer over. 

Neem contact op met een uitvaartverzorger

As uitstrooien
regels

Als u de as niet op een daarvoor bestemd strooiveld wilt uitstrooien maar op een zelf gekozen locatie dan hebt u daar in sommige gevallen toestemming voor nodig. Zolang het op uw eigen grond is kunt u dit zelf bepalen. Mocht u de as willen uitstrooien in een natuurgebied dan moet u hiervoor toestemming vragen aan de gemeente of de grondeigenaar.  

Waar mag je as
uitstrooien?

  • Op een strooiveld van een crematorium of begraafplaats
  • In uw eigen tuin
  • Op zee
  • In een natuurgebied of bos (let op: hiervoor moet u toestemming hebben van de grondeigenaar)

As uitstrooien bij
een strooiveld

As kan worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. U mag hier als familielid bij aanwezig zijn. Ook kunt u een naamplaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het verstrooien van as mag ook op particuliere graven. De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100.

Afbeelding
Strooiveld waar je as kunt uitstrooien

As uitstrooien
op zee

Het uitstrooien van as op open water zoals de zee is in Nederland toegestaan. Er zijn speciale bedrijven die u hierbij kunnen helpen met een boottocht. Het is ook mogelijk de as in een oplosbare urn te plaatsen. U strooit de as dan niet uit maar laat een urn los in het water. Deze urn is gemaakt van materiaal (zoals zout) dat langzaam oplost op de bodem van de zee of een meer. 

As uitstrooien in
de tuin

Op eigen grond mag u zelf bepalen waar u de as uitstrooit. U kunt dit bijvoorbeeld doen op een bijzondere plek in de tuin waar uw dierbare altijd graag verbleef. Het is ook een mooi idee om een nieuwe boom aan te planten en de as daarbij de verwerken in de grond. Op deze manier heeft u altijd een dierbare herinnering als u naar de boom kijkt. 

As uitstrooien
in het bos

Hield uw dierbare veel van wandelen in een mooi natuurgebied of bos? Dan is het een mooi idee om juist op die plek de as uit te strooien. Op bijzondere dagen zoals een sterfdag of verjaardag kunt u dan een wandeling maken door het bos waar uw dierbare zo gek op was. Belangrijk hierbij is dat u toestemming moet vragen aan de grondeigenaar. Dit kan bijvoorbeeld de gemeente zijn of natuurmonumenten. 

Veelgestelde vragen over het uitstrooien van as

As uitstrooien

Mag je overal as uitstrooien?

Nee het is niet overal toegestaan om as uit te strooien. U kunt de as uitstrooien op een daarvoor bestemd strooiveld van het crematorium. Als u de as op een zelf gekozen locatie wilt uitstrooien, dan hebt u daar in sommige gevallen toestemming voor nodig. Zolang het op uw eigen grond is kunt u dit zelf bepalen. Mocht u de as willen uitstrooien in een natuurgebied dan moet u hiervoor toestemming vragen aan de gemeente of de grondeigenaar.  

Hoeveel kost uitstrooien van as?

De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100 als u deze wilt uitstrooien op een strooiveld bij het crematorium. 

Keurmerk uitvaartzorg