Crematie

Steeds vaker wordt gekozen voor een crematie. Nabestaanden hoeven geen graf te onderhouden. En niet na te denken over verlenging. Cremeren kost vaak minder dan begraven. Er zijn veel mogelijkheden als bestemming voor de as. Met elk hun eigen karakter.

De crematieplechtigheid

U kiest waar de dienst is. Dit kan in de aula van het crematorium zijn. Het kan prettig zijn als de dienst en de crematie op dezelfde locatie zijn. De dienst duurt gemiddeld 45 minuten. Als er veel gasten komen of veel toespraken zijn, dan kunt u de aula van het crematorium langer reserveren. Het cremeren gebeurt meestal meteen na de dienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies.

De crematie

Op de kist komt een vuurvast steentje. Hierop staat een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd kan worden geïdentificeerd.

Na de crematie

Volgens de wet moet het as een maand in het crematorium blijven. Daarna kunnen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen.

Verstrooiing van de as

As kan worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. U mag hier als familielid bij aanwezig zijn. Ook kunt u een naamplaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het verstrooien van as is kan ook op particuliere graven. De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100,-.

Wilt u as verstrooien op een andere plek? Bijvoorbeeld in het bos, of bij een rivier? Dan moet u de as-verstrooiing toestemming hebben van de grondeigenaar. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Bijzetten as in een graf

U kunt de as van een overledene laten bijzetten in een particulier graf. Hierin kunnen 3 asbussen worden bijgezet.

Urnengraf

Een urnengraf lijkt op een eigen graf, maar dan kleiner: 1 bij 1 meter. U kunt de urn in of op het graf laten bijzetten. In een urnengraf kunt u 4 asbussen plaatsen. Naar eigen smaak kunt u binnen een aantal randvoorwaarden, een grafsteen of grafmonument laten plaatsen.

Urnen nis

Op begraafplaatsen staat vaak een urnenmuur. De urnenmuren zijn opgebouwd uit een aantal afzonderlijke urnen nissen.

Urn of assieraad

U kunt ook de as mee naar huis nemen en bewaren in een urn of assieraad. U vindt meer mogelijkheden in de uitvaartwinkel van Monuta.

Herinneringsboom

U kunt de as ook op laten gaan in de groei van een te planten jonge boom. U kunt kiezen uit verschillende bomen. Zoals de zilverlinde, dakplataan, Catalpa bignonioides (trompetboom) en Prunus (sierkers).

De as wordt in de kuil van de aan te planten boom gelegd. Hier mag u bij aanwezig zijn. Bij de boom plaatsen wij een bordje met naam, geboorte- en overlijdensdatum. De medewerkers van onze begraafplaats dragen zorg voor het onderhoud. De plaats van de boom wordt samen met u bepaald. De kosten hiervoor bedragen ca. €1.250,-.

Meer informatie over cremeren

De uitvaartverzorger vertelt u graag wat de mogelijkheden zijn. 

Zoek een uitvaartverzorger in uw buurt

Uw wens vastleggen

U kunt uw keuze voor een crematie vastleggen. Samen met uw wens voor de bestemming van de as. Zo weten nabestaanden wat uw wens was.

Uitvaartwens crematie vastleggen