crematiecrematie

Crematie

De afgelopen jaren kiezen mensen steeds vaker voor een crematie. Nabestaanden hoeven bij een crematie geen graf te onderhouden en niet na te denken over verlenging. Ook zijn de kosten van cremeren vaak minder dan begraven en is voor de asbestemming veel mogelijk. 

Crematie regelen

Op het moment dat een dierbare overlijdt moet u in korte tijd veel regelen. Tussen het overlijden van een dierbare en een crematie zitten meestal maar enkele dagen. De overledene mag vanaf 36 uur na overlijden gecremeerd worden en uiterlijk binnen zes werkdagen. Dit zorgt ervoor dat de nabestaanden de tijd hebben om een uitvaart regelen en rustig afscheid kunnen nemen. Tijdens en voor deze dagen staat de Monuta uitvaartverzorger voor u klaar. Wilt u meer weten over het regelen van een crematie? De Monuta uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden bij u in de buurt. 

Maak een afspraak

Crematorium in Nederland

In Nederland zit op meerdere locaties een crematorium. In de Graf- en crematiekostenmeter kunt u alle locaties vinden inclusief een indicatie van de crematiekosten. 

Wens voor een crematie vastleggen

Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in Monuta Uitvaartwensen. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter.

Leg uw wensen vast

Inspiratie voor een crematieplechtigheid

U kunt zelf een locatie kiezen voor de dienst. Dit kan bijvoorbeeld in de aula van het crematorium zijn of op een zelf gekozen locatie. Het kan prettig zijn als de dienst en de crematie op dezelfde locatie zijn. De dienst duurt gemiddeld 45 minuten. Als er veel gasten komen of veel toespraken zijn, dan kunt u de aula van het crematorium langer reserveren. Het cremeren gebeurt meestal meteen na de dienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies.

Het proces van de crematie

Na de crematieplechtigheid wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Op de kist komt een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie. Vervolgens wordt de overledene op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden Celsius. De verbranding duurt vervolgens ongeveer anderhalf uur. 

Het is mogelijk voor de nabestaanden om aanwezig te zijn tijdens de crematie, maar dit hoeft niet. U kunt ook enkele voorwerpen mee laten gaan in de kist zoals bloemen of een brief. De specifieke regels hiervoor kunt u bij het crematorium navragen. 

Kosten crematie

De kosten van een crematie zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en het aantal gasten die u uitnodigt. De kosten hiervan liggen tussen de € 6.500 en € 9.000. Uiteraard is een crematie op maat ook mogelijk. U kunt uzelf verzekeren voor deze kosten met een uitvaartverzekering. Zo laat u uw nabestaanden later niet met onverwachte kosten achter. 

As uitstrooien, regels en gebruiken

Volgens de wet moet de as een maand in het crematorium blijven. Daarna mogen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen. U kunt bijvoorbeeld de as uitstrooien of in een urn of sieraad bewaren.

Verstrooiing van de as

As kan worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. U mag hier als familielid bij aanwezig zijn. Ook kunt u een naamplaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het verstrooien van as mag ook op particuliere graven. De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100.

Wilt u as verstrooien op een andere plek? Bijvoorbeeld in het bos of bij een rivier? Dan moet u voor de as-verstrooiing toestemming hebben van de grondeigenaar. De uitvaartverzorger kan u meer vertellen over de mogelijkheden. 

Bijzetten as in een graf

U kunt de as van een overledene laten bijzetten in een particulier graf. Daar is plek voor het bijzetten van drie asbussen.

Urnengraf of urnennis

U kunt een urn ook begraven in een zogenaamd urnengraf. Een urnengraf lijkt op een eigen graf, maar is kleiner: één bij één meter. U kunt de urn in of op het graf laten bijzetten. In een urnengraf is plek voor vier asbussen. U kunt het graf laten bedekken met bijvoorbeeld een grafsteen of een grafmonument. 

Naast een urnengraf is het ook mogelijk te kiezen voor een urnenmuur. Een urnenmuur is opgebouwd uit een aantal afzonderlijke urnen nissen. In elke nis staat een urn.

Urn of assieraad

Het is ook mogelijk om de as mee naar huis te nemen en te bewaren in een urn of assieraad. Er is veel mogelijk voor het bewaren van de as. U kunt bijvoorbeeld een beetje as laten verwerken in een ring of een ketting. 

Herinneringsboom

Een andere duurzame mogelijkheid is om de as op te laten gaan in de groei van een te planten jonge boom. Daarbij is er een keuze uit verschillende bomen, zoals de zilverlinde, dakplataan, Catalpa bignonioides (trompetboom) en Prunus (sierkers).

De as legt men in de kuil van de aan te planten boom. Hier mag u bij aanwezig zijn. Bij de boom komt een bordje met naam, geboorte- en overlijdensdatum. De plaats van de boom wordt samen met u bepaald. De medewerkers van de begraafplaats dragen zorg voor het onderhoud. De kosten hiervoor bedragen ca. €1.250.