Crematie

Steeds vaker kiest men voor een crematie. Nabestaanden hoeven bij een crematie geen graf te onderhouden en niet na te denken over verlenging. Ook kost cremeren vaak minder dan begraven. En voor de asbestemming is veel mogelijk. Met elk hun eigen karakter.

De crematieplechtigheid

U kiest waar de dienst is. Dit kan in de aula van het crematorium zijn. Het kan prettig zijn als de dienst en de crematie op dezelfde locatie zijn. De dienst duurt gemiddeld 45 minuten. Als er veel gasten komen of veel toespraken zijn, dan kunt u de aula van het crematorium langer reserveren. Het cremeren gebeurt meestal meteen na de dienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies.

De crematie

Op de kist komt een vuurvast steentje. Hierop staat een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd.

Kosten crematie

De kosten van een crematie zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en het aantal gasten die u uitnodigt. U kunt gebruik maken van een van de drie uitvaart arrangementen. De kosten hiervan liggen tussen de € 4.350 en € 7.653,50. Uiteraard is een crematie op maat ook mogelijk. 

Na de crematie

Volgens de wet moet het as een maand in het crematorium blijven. Daarna mogen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen.

Verstrooiing van de as

As kan worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. U mag hier als familielid bij aanwezig zijn. Ook kunt u een naamplaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het verstrooien van as mag ook op particuliere graven. De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100.

Wilt u as verstrooien op een andere plek? Bijvoorbeeld in het bos of bij een rivier? Dan moet u de as-verstrooiing toestemming hebben van de grondeigenaar. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Bijzetten as in een graf

U kunt de as van een overledene laten bijzetten in een particulier graf. Daar is plek voor het bijzetten van drie asbussen.

Urnengraf

Een urnengraf lijkt op een eigen graf, maar is kleiner: één bij één meter. U kunt de urn in of op het graf laten bijzetten. In een urnengraf is plek voor vier asbussen. Naar eigen smaak kunt u binnen een aantal randvoorwaarden een grafsteen of grafmonument laten plaatsen.

Urnen nis

Op begraafplaatsen staat vaak een urnenmuur. Deze zijn opgebouwd uit een aantal afzonderlijke urnen nissen.

Urn of assieraad

Het is ook mogelijk om de as mee naar huis te nemen en te bewaren in een urn of assieraad. U vindt hiervoor meer mogelijkheden in de uitvaartwinkel van Monuta.

Herinneringsboom

U kunt de as ook laten opgaan in de groei van een te planten jonge boom. Daarbij is er een keuze uit verschillende bomen, zoals de zilverlinde, dakplataan, Catalpa bignonioides (trompetboom) en Prunus (sierkers).

De as legt men in de kuil van de aan te planten boom. Hier mag u bij aanwezig zijn. Bij de boom komt een bordje met naam, geboorte- en overlijdensdatum. De plaats van de boom wordt samen met u bepaald. De medewerkers van onze begraafplaats dragen zorg voor het onderhoud. De kosten hiervoor bedragen ca. €1.250.

Meer informatie over cremeren

De uitvaartverzorger vertelt u graag wat de mogelijkheden zijn.

Zoek een uitvaartverzorger in uw buurt

Uw wens vastleggen

U kunt uw keuze voor een crematie vastleggen. Samen met uw wens voor de bestemming van de as. Zo weten uw nabestaanden wat u graag had gewild.

Uitvaartwens crematie vastleggen