Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Crematie

Crematie

Wilt u vrijblijvend uw crematie wensen bespreken?

Neem direct contact op met een uitvaartverzorger bij u in de buurt of sla uw wensen vrijblijvend op in Monuta uitvaartwensen. 

De afgelopen jaren kiezen mensen steeds vaker voor een crematie. Nabestaanden hoeven bij een crematie geen graf te onderhouden en niet na te denken over verlenging. Ook zijn de kosten bij cremeren vaak lager dan bij begraven.

Crematie
regelen

Op het moment dat een dierbare overlijdt moet u in korte tijd veel regelen. Tussen het overlijden van een dierbare en een crematie zitten meestal maar enkele dagen. De overledene mag vanaf 36 uur na overlijden gecremeerd worden en uiterlijk binnen zes werkdagen. Dit zorgt ervoor dat de nabestaanden de tijd hebben om een uitvaart regelen en rustig afscheid kunnen nemen. Tijdens en voor deze dagen staat de Monuta uitvaartverzorger voor u klaar. Wilt u meer weten over het regelen van een crematie? De Monuta uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden bij u in de buurt. 


Crematorium in Nederland

In Nederland zit op meerdere locaties een crematorium. In de Graf- en crematiekostenmeter kunt u alle locaties vinden inclusief een indicatie van de crematiekosten. 

Wensen
opslaan

Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in Monuta Uitvaartwensen. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter.

Proces van
de crematie

Na de crematieplechtigheid wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Op de kist komt een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie. Vervolgens wordt de overledene op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden Celsius. De verbranding duurt vervolgens ongeveer anderhalf uur. 

Het is mogelijk voor de nabestaanden om aanwezig te zijn tijdens de crematie, maar dit hoeft niet. U kunt ook enkele voorwerpen mee laten gaan in de kist zoals bloemen of een brief. De specifieke regels hiervoor kunt u bij het crematorium navragen. 

Afbeelding
urn na crematie

Crematieplechtigheid

U kunt zelf een locatie kiezen voor de dienst. Dit kan bijvoorbeeld in de aula van het crematorium zijn of op een zelf gekozen locatie. Het kan prettig zijn als de dienst en de crematie op dezelfde locatie zijn. De dienst duurt gemiddeld 45 minuten. Als er veel gasten komen of veel toespraken zijn, dan kunt u de aula van het crematorium langer reserveren. Het cremeren gebeurt meestal meteen na de dienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies.

Het proces van de crematie

Na de crematieplechtigheid wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Op de kist komt een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie. Vervolgens wordt de overledene op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden Celsius. De verbranding duurt vervolgens ongeveer anderhalf uur. 

Het is mogelijk voor de nabestaanden om aanwezig te zijn tijdens de crematie, maar dit hoeft niet. U kunt ook enkele voorwerpen mee laten gaan in de kist zoals bloemen of een brief. De specifieke regels hiervoor kunt u bij het crematorium navragen. 

Kosten
crematie

De kosten van een crematie zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en het aantal gasten die u uitnodigt. De kosten hiervan liggen tussen de € 6.500 en € 9.000. Uiteraard is een crematie op maat ook mogelijk. U kunt uzelf verzekeren voor deze kosten met een uitvaartverzekering. Zo laat u uw nabestaanden later niet met onverwachte kosten achter. 

Afbeelding
Uitvaartverzorger

As uitstrooien, regels en gebruiken

Volgens de wet moet de as een maand in het crematorium blijven. Daarna mogen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen. U kunt bijvoorbeeld de as uitstrooien of in een urn of sieraad bewaren.

Afbeelding
as verstrooien

Verstrooiing van de as

As kan worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. U mag hier als familielid bij aanwezig zijn. Ook kunt u een naamplaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het verstrooien van as mag ook op particuliere graven. De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100.

Wilt u as verstrooien op een andere plek? Bijvoorbeeld in het bos of bij een rivier? Dan moet u voor de as-verstrooiing toestemming hebben van de grondeigenaar. De uitvaartverzorger kan u meer vertellen over de mogelijkheden. 

Afbeelding
Columbarium

Bijzetten as in een graf

U kunt de as van een overledene laten bijzetten in een particulier graf. Daar is plek voor het bijzetten van drie asbussen.

Urnengraf of urnennis

U kunt een urn ook begraven in een zogenaamd urnengraf. Een urnengraf lijkt op een eigen graf, maar is kleiner: één bij één meter. U kunt de urn in of op het graf laten bijzetten. In een urnengraf is plek voor vier asbussen. U kunt het graf laten bedekken met bijvoorbeeld een grafsteen of een grafmonument. 

Naast een urnengraf is het ook mogelijk te kiezen voor een urnenmuur. Een urnenmuur is opgebouwd uit een aantal afzonderlijke urnen nissen. In elke nis staat een urn.

Afbeelding
bijzondere urnen

Urn of assieraad

Het is ook mogelijk om de as mee naar huis te nemen en te bewaren in een urn of assieraad. Er is veel mogelijk voor het bewaren van de as. U kunt bijvoorbeeld een beetje as laten verwerken in een ring of een ketting. 

Herinneringsboom

Een andere duurzame mogelijkheid is om de as op te laten gaan in de groei van een te planten jonge boom. Daarbij is er een keuze uit verschillende bomen, zoals de zilverlinde, dakplataan, Catalpa bignonioides (trompetboom) en Prunus (sierkers).

De as legt men in de kuil van de aan te planten boom. Bij de boom komt een bordje met naam, geboorte- en overlijdensdatum. De plaats van de boom wordt samen met u bepaald. De medewerkers van de begraafplaats dragen zorg voor het onderhoud. De kosten hiervoor bedragen ca. €1.250.

Veelgestelde vragen over cremeren

Cremeren

Welke bestemming kan ik aan de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen in staan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Wilt u meer weten? Lees meer over asbestemming.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze is niet open voor publiek. Door de wettelijke termijn heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden om bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Keurmerk uitvaartzorg