Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Crematie

Crematie

Wilt u vrijblijvend uw crematie wensen bespreken?

Neem direct contact op met een uitvaartverzorger bij u in de buurt of sla uw wensen vrijblijvend op in Monuta uitvaartwensen.  U kunt ons ook bellen op het gratis nummer 0800 - 023 05 50.

De afgelopen jaren kiezen mensen steeds vaker voor een crematie. Uit onderzoek van Monuta blijkt dat 60% van de mensen voor cremeren kiest. Nabestaanden hoeven bij een crematie geen graf te onderhouden en niet na te denken over verlenging. Ook zijn de kosten bij cremeren vaak lager dan bij begraven. Eén op de tien families kiest daarom vanuit financiële redenen voor cremeren. 

Crematie
regelen

Op het moment dat een dierbare overlijdt moet u in korte tijd veel regelen. Tussen het overlijden van een dierbare en een crematie zitten meestal maar enkele dagen.  Onze uitvaartverzorger helpt u hier bij en gaat samen met u een draaiboek maken voor het afscheid. Zo weet u precies waar u aan toe bent en is alles goed geregeld voor de dag van het afscheid. 

Wat is
cremeren?

Cremeren wordt gedaan in een crematorium. Na de afscheidsdienst wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Op de kist komt een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie. Vervolgens wordt de overledene op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden Celsius.

Hoelang duurt een crematie?

Een afscheidsdienst tijdens een crematie duurt meestal 45 minuten. De verbranding zelf duurt vervolgens ongeveer een uur tot anderhalf uur. 

Aanwezig zijn tijdens de crematie

Het is mogelijk voor de nabestaanden om aanwezig te zijn tijdens de crematie, maar dit hoeft niet. U kunt ook enkele voorwerpen mee laten gaan in de kist zoals bloemen of een brief. Het is hierbij belangrijk dat de voorwerpen die meegaan veilig zijn en niet schadelijk voor het milieu. Zo is een plastic voorwerp bijvoorbeeld niet toegestaan. 

Afbeelding
Crematie proces - cremeren

Geschiedenis van
cremeren

In de 19e eeuw was cremeren in Nederland verboden. In het jaar 1874 werd de Vereeniging voor Lijkenverbranding opgericht. Pas in 1913 werd door de Vereeniging voor Lijkenverbranding het eerste crematorium gebouwd in Velsen. Op 1 april 1914 vond daar de eerste crematie plaats van de heer Vaillant (hoofdbestuurslid van de Vereeniging).

Wanneer vindt de
crematie plaats?

Tussen het overlijden van een dierbare en een crematie zitten meestal maar enkele dagen. De overledene mag vanaf 36 uur na overlijden gecremeerd worden en uiterlijk binnen zes werkdagen. Dit zorgt ervoor dat de nabestaanden de tijd hebben om een uitvaart regelen en rustig afscheid kunnen nemen. Tijdens en voor deze dagen staat de Monuta uitvaartverzorger voor u klaar. Wilt u meer weten over het regelen van een crematie? De Monuta uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden bij u in de buurt. 

Afbeelding
Cremeren hoe werkt het?

Elektrische
crematieoven

Tegenwoordig bestaan er ook crematieovens die werken op elektriciteit. De oven wordt verhit door middel van verwarmingselementen. Verder is het proces hetzelfde als bij een crematieoven die op aardgas werkt. De temperatuur is ongeveer gelijk aan die van een oven op aardgas. 

Afbeelding
Crematie oven
Foto van een elektrische crematieoven

Crematieplechtigheid

U kunt zelf een locatie kiezen voor de dienst. Dit kan bijvoorbeeld in de aula van het crematorium zijn of op een zelf gekozen locatie. Het kan prettig zijn als de dienst en de crematie op dezelfde locatie zijn. De dienst duurt gemiddeld 45 minuten. Als er veel gasten komen of veel toespraken zijn, dan kunt u de aula van het crematorium langer reserveren. Het cremeren gebeurt meestal meteen na de dienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies.

Crematorium in Nederland

In Nederland zit op meerdere locaties een crematorium. In de Graf- en crematiekostenmeter kunt u alle locaties vinden inclusief een indicatie van de crematiekosten. 

Kosten
crematie

De kosten van een crematie zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen en het aantal gasten die u uitnodigt. De kosten hiervan liggen tussen de € 7.000 en € 11.000. Uiteraard is een crematie op maat ook mogelijk. U kunt uzelf verzekeren voor deze kosten met een uitvaartverzekering. Zo laat u uw nabestaanden later niet met onverwachte kosten achter. 

Na de
crematie

Na het crematieproces kunnen er enkele niet-verbrande overblijfselen, zoals chirurgisch metaal en het crematiesteentje, overblijven. Deze overblijfselen worden uit de as gehaald. De as gaat daarna direct in een tijdelijke urn. Op de tijdelijke urn wordt een etiket geplaatst met de naam van het crematorium, naam van de overledene, crematiedatum en het crematienummer. 

As ophalen na de crematie

Volgens de Nederlandse wet mag een crematorium de as pas na een maand vrijgeven. De tijdelijke urn wordt tot die tijd bewaard in een hiervoor speciale ruimte die niet toegankelijk is. Deze wettelijke bedenktijd bestaat zodat nabestaanden rustig kunnen nadenken over wat ze met de as willen doen. 

Afbeelding
Geschiedenis cremeren - crematie Monuta

As uitstrooien, regels en gebruiken

Volgens de wet moet de as een maand in het crematorium blijven. Daarna mogen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen. U kunt bijvoorbeeld de as uitstrooien of in een urn of sieraad bewaren.

Afbeelding
as verstrooien

Verstrooiing van de as

As kan worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. U mag hier als familielid bij aanwezig zijn. Ook kunt u een naamplaatje op de herdenkingszuil laten plaatsen. Het verstrooien van as mag ook op particuliere graven. De kosten voor het verstrooien van de as zijn ongeveer €100.

Wilt u as verstrooien op een andere plek? Bijvoorbeeld in het bos of bij een rivier? Dan moet u voor de as-verstrooiing toestemming hebben van de grondeigenaar. De uitvaartverzorger kan u meer vertellen over de mogelijkheden. 

Afbeelding
Columbarium

Bijzetten as in een graf

U kunt de as van een overledene laten bijzetten in een particulier graf. Daar is plek voor het bijzetten van drie asbussen.

Urnengraf of urnennis

U kunt een urn ook begraven in een zogenaamd urnengraf. Een urnengraf lijkt op een eigen graf, maar is kleiner: één bij één meter. U kunt de urn in of op het graf laten bijzetten. In een urnengraf is plek voor vier asbussen. U kunt het graf laten bedekken met bijvoorbeeld een grafsteen of een grafmonument. 

Naast een urnengraf is het ook mogelijk te kiezen voor een urnenmuur. Een urnenmuur is opgebouwd uit een aantal afzonderlijke urnen nissen. In elke nis staat een urn.

Afbeelding
bijzondere urnen

Urn of assieraad

Het is ook mogelijk om de as mee naar huis te nemen en te bewaren in een urn of assieraad. Er is veel mogelijk voor het bewaren van de as. U kunt bijvoorbeeld een beetje as laten verwerken in een ring of een ketting. 

Herinneringsboom

Een andere duurzame mogelijkheid is om de as op te laten gaan in de groei van een te planten jonge boom. Daarbij is er een keuze uit verschillende bomen, zoals de zilverlinde, dakplataan, Catalpa bignonioides (trompetboom) en Prunus (sierkers).

De as legt men in de kuil van de aan te planten boom. Bij de boom komt een bordje met naam, geboorte- en overlijdensdatum. De plaats van de boom wordt samen met u bepaald. De medewerkers van de begraafplaats dragen zorg voor het onderhoud. De kosten hiervoor bedragen ca. €1.250.

Wat gebeurt er met
sieraden na cremeren

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden om bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat via het Dr. Vaillant fonds naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Veelgestelde vragen over cremeren

Cremeren

Welke bestemming kan ik aan de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen in staan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Wilt u meer weten? Lees meer over asbestemming.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze is niet open voor publiek. Door de wettelijke termijn heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden om bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Waar blijft de kist bij een crematie?

Na de afscheidsdienst wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Bij het cremeren wordt de kist in de crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. 

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens crematie?

Na de afscheidsdienst wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Op de kist komt een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie. Vervolgens wordt de overledene op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden Celsius. De verbranding duurt vervolgens ongeveer een uur tot anderhalf uur. 

Keurmerk uitvaartzorg