Begrafenis, een plek na het afscheid

In Nederland wordt nog steeds veel gekozen voor begraven. Nabestaanden houden zo een plek waar ze naartoe kunnen gaan om hun dierbare te herdenken. Een begrafenis heeft wel vaak hogere kosten dan een crematie.

Meer over de kosten van een begrafenis

Plechtigheid op de begraafplaatsen

Bij de meeste begraafplaatsen is een uitvaartcentrum of kerk. Hier kan de dienst plaatsvinden. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een andere locatie. Na de dienst loopt men meestal naar het graf. Ook hier kan nog een ceremonie worden gehouden. U kunt ook bij het graf muziek laten spelen, om het afscheid persoonlijker te maken.

Verschillende soorten graven

U kunt kiezen voor een algemeen graf, huurgraf of koopgraf. Monuta heeft 150 lokale vestigingen en kent hierdoor de begrafenis mogelijkheden in uw buurt. Na een begrafenis wordt het graf gedicht en kunnen de nabestaanden zelf kiezen wat ze op het graf zetten. Vaak is dat een grafmonument, maar ook beplanting is mogelijk. Het is verstandig om bij de begraafplaats na te vragen wat de regels zijn voor een grafmonument.

Particulier graf of familiegraf

Een particulier graf heeft een persoonlijk karakter. Het is een eigen plek waar nabestaanden na de begrafenis nog lang terecht kunnen. U bepaalt wie er in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit twee of drie personen. U kunt een graf kopen of huren voor 10, 20, 30 of 50 jaar. Daarna kunt u het recht verlengen met 5,10 of 20 jaar.

Mogelijkheden begraven

De begraafplaats bepaalt wie er in een algemeen graf worden begraven, en hoeveel personen er worden begraven. Een algemeen graf wordt meestal na 10 jaar geruimd. Deze periode kan ook vaak niet worden verlengd. Er zijn niet veel mogelijkheden voor het plaatsen van een grafsteen. Ook kunnen beperkt bloemen en planten worden geplaatst. Voor een algemeen graf betaalt u geen grafrecht. U betaalt alleen de kosten van het begraven zelf.

Natuurbegraven, geen onderhoud en eeuwig grafrecht

Een natuurgraf kan tussen de bomen liggen of in de heide. Vaak ziet u niet direct dat u op een begraafplaats bent. De graven gaan uiteindelijk op in de omgeving. Een natuurgraf hoeft u niet te onderhouden. U koopt het grafrecht vaak voor eeuwig af. Zo hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over het verlengen van het grafrecht. U kunt de exacte locatie van een graf altijd terugvinden via GPS coördinaten. In elk graf kunnen ook drie vergankelijke asbussen worden geplaatst.

Meer informatie over een begrafenis?

De uitvaartverzorger vertelt u graag wat de mogelijkheden zijn.

Zoek een uitvaartverzorger in uw buurt

Uw wens voor een begrafenis vastleggen

U kunt uw keuze voor een begrafenis vastleggen zodat nabestaanden weten wat uw wens was.

Uitvaartwensen voor begraven vastleggen