Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Begrafenis

Begrafenis

Begrafeniswensen vastleggen

Weet u al of u begraven of gecremeerd wilt worden? U kunt uw wensen vrijblijvend vastleggen in Monuta Uitvaartwensen. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter.

In Nederland wordt nog steeds veel gekozen voor begraven. Nabestaanden houden zo een plek waar ze naartoe kunnen gaan om hun dierbare te herdenken. Een begrafenis heeft wel vaak hogere kosten dan een crematie.

Wat is een begrafenis?

Een begrafenis is de dienst waarbij de overledene in een grafkist wordt begraven in de aarde. In sommige gevallen kiest de overledene voor een begrafenis zodat nabestaanden nog een plek hebben om te bezoeken. Het kan ook zijn dat hiervoor gekozen wordt vanwege een geloofsovertuiging. 

In de wet op de lijkbezorging staat beschreven dat een overledene uiterlijk binnen 6 werkdagen begraven of gecremeerd moet worden. Een overledene mag alleen begraven worden op een begraafplaats. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een overledene ook op privé grond begraven worden. 

Begrafenis regelen

Na het overlijden van een dierbare komt er in korte tijd veel op u af. Er zitten meestal maar enkele dagen tussen het overlijden en de begrafenis. Wilt u meer weten over het regelen van een begrafenis? De Monuta uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden in uw regio. 

Plechtigheid op de begraafplaats

Bij de meeste begraafplaatsen is een uitvaartcentrum of kerk in de buurt waar de dienst kan plaatsvinden. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een andere locatie zoals bijvoorbeeld een restaurant of theater. Na de dienst loopt men meestal gezamenlijk naar het graf waar ook nog een ceremonie gehouden kan worden. U kunt ook bij het graf muziek laten spelen, om het afscheid persoonlijker te maken.

Begraafplaatsen in Nederland

Nederland heeft veel begraafplaatsen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een gemeentelijke en een bijzondere begraafplaats. Een voorbeeld van een bijzondere begraafplaats is een natuurbegraafplaats of een kerkelijke begraafplaats. Monuta heeft zelf drie begraafplaatsen in eigendom in Nijmegen, Den Haag en Kerkrade.

Afbeelding
plechtigheid op de begraafplaats

Verschillende soorten
graven

Er zijn verschillende soorten graven op een begraafplaats. U kunt kiezen voor een algemeen graf, huurgraf of koopgraf.

Algemeen
graf

De begraafplaats bepaalt wie er in een algemeen graf worden begraven, en hoeveel personen er worden begraven. Een algemeen graf wordt meestal na tien jaar geruimd. Deze periode kan ook vaak niet worden verlengd. Er zijn niet veel mogelijkheden voor het plaatsen van een grafsteen. Ook kunnen beperkt bloemen en planten worden geplaatst. Voor een algemeen graf betaalt u geen grafrecht. U betaalt alleen de kosten van het begraven zelf.

Particulier graf of
familiegraf

Een particulier graf heeft een persoonlijk karakter en hierbij is er meer mogelijk. Het is een eigen plek waar nabestaanden na de begrafenis nog lang terecht kunnen. Bij een particulier graf kunt u zelf bepalen wat voor grafmonument u plaatst.  Daarnaast bepaald u wie er in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit twee of drie personen. U kunt een graf kopen of huren voor 10, 20, 30 of 50 jaar. Daarna kunt u het recht verlengen met 5, 10 of 20 jaar.

Graf
monumenten

Na een begrafenis wordt het graf gedicht en kunnen de nabestaanden zelf kiezen wat ze op het graf zetten. Vaak is dat een grafmonument, maar ook beplanting is mogelijk zoals bijvoorbeeld mos of mooie bloemen. Het is aan te raden om bij de begraafplaats na te vragen wat de regels zijn voor een grafmonument. Dit kan verschillen per begraafplaats. 

Afbeelding
Natuurbegraven en begrafeniskosten

Natuurbegraven,
eeuwig grafrecht

Een natuurgraf kan tussen de bomen liggen of in de heide. Vaak ziet u niet direct dat u op een natuurbegraafplaats bent. De graven gaan uiteindelijk op in de omgeving. Een natuurgraf hoeft u niet te onderhouden. U koopt het grafrecht vaak voor eeuwig af. Zo hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over het verlengen van het grafrecht. U kunt de exacte locatie van een graf altijd terugvinden via GPS coördinaten. In elk graf kunnen ook drie vergankelijke asbussen worden geplaatst.

Begrafeniskosten

Begrafeniskosten zijn vaak hoger dan de kosten voor een crematie. Dit heeft te maken met de grafkosten die berekend worden door de gemeente waarin u begraven wilt worden. In onze Grafkostenmeter kunt u direct berekenen hoe hoog de kosten zijn in uw gemeente. Daarnaast zijn de kosten voor begraven onder andere afhankelijk van de kist en het soort graf dat u kiest. 

Verzeker u voor de kosten van een begrafenis

De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. U kunt uzelf verzekeren voor deze kosten met een uitvaartverzekering.  Bereken direct uw premie

Veelgestelde vragen over een begrafenis

Begraven

Wat is een algemeen graf?

In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen die geen band met elkaar hebben. De begraafplaats bepaalt welke personen in welk graf komen te liggen. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een algemeen graf te verlengen, omdat deze na tien jaar wordt geruimd. Omdat er verschillende personen in hetzelfde graf liggen, zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Daarnaast gelden er vaak strenge regels voor het eventueel plaatsen van een eigen grafsteen.

Mag ik elk monument op het graf zetten?

Bij een algemeen graf zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Bij een eigen graf zijn er meer mogelijkheden, maar de regels zijn op elke begraafplaats verschillend. Elke gemeente heeft de eisen voor bijvoorbeeld het materiaal en de maximale afmetingen in een verordening staan. Deze kunt u gratis bij de gemeente opvragen. 

Bij een plaatselijke steenhouwerij kunt u voorbeelden bekijken van verschillende vormen, materialen en teksten. Een grafmonument kost al snel een paar duizend euro.

Wat zijn de kenmerken van een eigen graf?

Een eigen graf mag gedeeld worden met meerdere familieleden of andere dierbaren. U huurt of koopt het graf voor een periode van minimaal twintig jaar. De nabestaanden kunnen die termijn, in de meeste gevallen, tegen betaling verlengen. Een graf met eeuwigdurend recht is in Nederland nauwelijks nog mogelijk. 

Op een eigen graf kunt u een grafmonument naar keuze plaatsen, maar deze moet wel voldoen aan de regels die op de begraafplaats gelden. Deze regels staan in een verordening die u gratis bij de gemeente kunt opvragen.

De kosten van een eigen graf verschillen sterk in Nederland, de prijzen lopen uiteen van honderden tot duizenden euro’s. Bovendien stijgen de kosten jaarlijks. Wilt u weten wat de grafkosten in uw omgeving zijn, kijk dan eens in onze grafkostenmeter.