Social media accounts na overlijden

Al een paar weken na de dood van mijn broer, besloten we van zijn Facebookpagina een gedenkplek te maken.

De meeste accounts kunt u laten verwijderen. Bij Facebook en Instagram kunt u ook een herdenkingsstatus aanvragen. De pagina van de overledene blijft dan met deze status bestaan, maar er kunnen geen berichten meer op geplaatst worden. U kunt er ook voor kiezen om van de profielpagina een besloten gedenkplek te maken waar familie en vrienden van de dierbare overledene hem of haar kunnen herdenken, of herinneringen kunnen delen.

Hieronder vindt u een overzicht van de pagina’s waarop meer informatie te vinden is over het verwijderen of wijzigen van het account:

Lieneke (25): “Het overlijden van mijn oudste broer kwam voor ons heel plotseling. Het was een motorongeluk. Een enorme schok, voor de familie, en ook voor al zijn vrienden die hij inmiddels tijdens zijn studie had leren kennen. Gerard had een Facebook-pagina en al snel na zijn dood besloten we om deze pagina niet op te heffen. Ik heb zelf een pagina ‘Gerard in memorial’ gemaakt, een gedenkplek, met een besloten groep van ongeveer 95 contacten. Het blijkt een enorme troost dat we hier mooie teksten, foto’s en lieve berichtjes op kunnen zetten. Zo hebben we een gezamenlijke plek waar we onze herinneringen aan hem met elkaar kunnen delen.

Bij Facebook is het overigens ook mogelijk om de pagina om te zetten in een herdenkingsstatus. Maar wij hebben daar bewust niet voor gekozen, omdat je dan geen berichten meer kunt posten. Dat vonden we te statisch. Nu kunnen we nog af en toe een mooie herinnering of lieve groet plaatsen.”