Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Gemeentelijke belastingen na overlijden

Gemeentelijke belastingen
na overlijden

Monuta Nabestaandenzorg

Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.

Meer over dit onderwerp

Het gebeurt regelmatig: nabestaanden ontvangen na de uitvaart een onverwachte factuur en moeten gemeentelijke belastingen betalen. Ben je als nabestaande verantwoordelijk voor het betalen van deze gemeentelijke belastingen? Tot wanneer lopen deze door? Monuta geeft antwoord.

Moet ik als erfgenaam de gemeentelijke belastingen van de overledene betalen?

Ja, de erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de belastingen, en moeten de aanslag voldoen, tenzij ze op tijd een kopie van verwerping van de erfenis overleggen.

Verschillende gemeentelijke belastingen en heffingen die je moet afhandelen

Alleenwonende

Wanneer de overleden persoon alleen woonde (of in ieder geval niet met andere meerderjarigen), en er niemand in de woning overblijft, wordt een aantal belastingen automatisch verminderd. De rest moet wel volledig worden betaald.

BelastingsoortVerminderd of niet?
AfvalstoffenheffingVerminderd vanaf de eerstvolgende maand na de datum van overlijden
RioolheffingVerminderd vanaf de eerstvolgende maand na de datum van overlijden
ZuiveringsheffingVerminderd vanaf de eerstvolgende maand na de datum van overlijden
Onroerende zaakbelastingHet gehele jaar moet worden betaald
WatersysteemheffingHet gehele jaar moet worden betaald

 

In het geval van een vermindering ontvang je hier als erfgenaam binnen 6 weken na overlijden bericht over.

 

Afbeelding
Gemeentelijke belastingen na overlijden

Partner of huisgenoot die alleen achterblijft

Is je partner of huisgenoot overleden en ben je daardoor nu alleenwonend? Dan worden een aantal gemeentelijke belastingen (in de meeste gevallen) verminderd.

Het gaat om de belastingsoorten die zijn gebaseerd op het aantal bewoners. Mocht er sprake zijn van vermindering, dan krijg je hier 6 weken na het overlijden bericht over.

Per gemeente kunnen de regels wat verschillen. Neem dus voor de zekerheid op tijd contact op met de gemeente van de overleden persoon.

Hoe betaal je deze belastingen?

Om er zeker van te zijn dat je als erfgenaam alle post van de belastingdienst of gemeente ontvangt, is het belangrijk dat je je contactgegevens zo snel mogelijk doorgeeft. In de (digitale) post die je ontvangt staat alle nodige informatie voor het voldoen van het bedrag.

Betaal altijd binnen de opgegeven termijn. In het geval van een beneficiaire aanvaarding (het aanvaarden van de erfenis onder voorwaarden) is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen. Je notaris kan je helpen met de nodige documenten. Acceptatie van de aanvraag is niet gegarandeerd.

Vragen over het afhandelen van de nalatenschap

Heb je nog vragen over de nalatenschap en alles wat je moet regelen en afhandelen na het overlijden van je partner of familielid? In het ‘Monuta Zorgen Erna’ boekje geeft Monuta uitgebreid antwoord op de meest gestelde vragen. Dit hulpmiddel ontvangt iedereen die een uitvaart laat uitvoeren door Monuta.