Blog uitvaartmuziek top 10

De keuze blijft traditioneel, maar (bijna) zonder Mieke Telkamp

Muziek is onlosmakelijk verbonden met emoties en herinneringen. Muziek is ook heel persoonlijk. Bij de eerste tonen van Ave Maria kan er bij mensen een glimlach op het gezicht verschijnen en wordt er naar hartenlust meegeneuried. Anderen worden daar totaal niet door geraakt en luisteren veel liever naar Een trein naar niemandsland van Frans Bauer. En Mieke Telkamp? Die verdwijnt met Waarheen, waarvoor langzaam uit zicht.

Uit het jaarlijks onderzoek van Monuta naar de Uitvaartmuziek Top 10 blijkt dat Nederlanders, net als voorgaande jaren, nog steeds traditioneel zijn in hun keuze voor afscheidsmuziek. Toch dooft het licht langzaam voor het nummer Waarheen, waarvoor van Mieke Telkamp. In het overzicht van vorig jaar stond de uitvaartklassieker nog op de zevende plek, nu is deze verder gedaald naar plek negen. Zien we dan toch een kleine verschuiving in de keuze voor afscheidsnummers? In de top 3 is dit niet het geval: Ave Maria, Andrea Bocelli & Sarah Brightman en Claudia de Breij prijken nog steeds bovenaan de top 10. 

Top 3

  1. Ave Maria - André Rieu, Beyoncé, Céline Dion, Elvis Presley, Jan Smit, Luciano Pavarotti, Whitney Houston en zelfs Helene Fischer hebben zich aan dit meeslepende lied gewaagd. Deze uiteenlopende uitvoeringen van Ave Maria hebben eraan bijgedragen dat dit nummer al jaren op de eerste plek staat. Het lied wordt ook tijdens veel kerkelijke uitvaarten gespeeld.
  2. Andrea Bocelli & Sarah Brightman – de titel van het nummer Time to say goodbye (Con te partirò) zegt al genoeg. Een gevoelig nummer over afscheid nemen en loslaten. De Italiaanse zanger Andrea Bocelli zingt het nummer, gedeeltelijk in het Engels, samen met Sarah Brightman. 
  3. Claudia de Breij – het populaire lied Mag ik dan bij jou raakt een gevoelige snaar bij een breed publiek. Door de troostende woorden in onze eigen taal is het een nummer dat geliefd is bij jong en oud. Niet vreemd dat het ook in 2017 bij veel afscheidsdiensten is gedraaid. 

Gouwe ouwen
Maar waarom kiezen nabestaanden vaak voor een bekende ‘gouwe ouwe’? Van Marco Borsato, Claudia de Breij, Frans Bauer, Frank Sinatra tot Andrea Bocelli? Het zijn vaak nummers die over verlies en afscheid nemen gaan en passen dus goed bij de sfeer van afscheidsdiensten. Instrumentale muziekstukken, zoals van André Rieu en James Last, zijn vaak geliefd bij de oudere doelgroep . Ook als de muziekkeuze niet bekend is op het moment van overlijden, kiezen nabestaanden vaak voor dit soort evergreens. 

Zonder woorden
Nabestaanden kunnen wel met twijfels achterblijven of ze wel de juiste keuze hebben gemaakt. Ze willen graag een afscheid dat past bij hun overleden dierbare en het leven dat hij of zij heeft geleefd en muziek is erg bepalend voor de afscheidsdienst. Zonder woorden kunnen bepaalde emoties worden verwerkt en gedeeld. Zeker als u later de opname van de uitvaart terugluistert of -kijkt, zorgt de muziek voor waardevolle momenten. Ook voor familie of vrienden die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn. 

Maak het uw dierbaren makkelijker
Bij het vastleggen van je wensen denk je vaak aan begraven of cremeren en wie er een rouwkaart moet ontvangen. Voor nabestaanden kan muziek een moeilijk onderdeel van het regelen van de uitvaart zijn. Wat was het favoriete muziekstuk van de overledene? Kiezen we wel de juiste muziek? Wat vinden de aanwezigen van de muziek? Daarnaast kan het ook lastig zijn om het eens te worden over de muziek. Leg daarom ook uw muziekwensen vast en maak het uw dierbaren makkelijker.

Terug naar overzicht