Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Uitvaartmuziek - Uitvaart muziek

Uitvaartmuziek

Leg uw uitvaartmuziek vast

Weet u al welke muziek u wilt laten horen op uw uitvaart? U kunt uw muziekwensen vrijblijvend vastleggen in Monuta Uitvaartwensen.


Uitvaartmuziek is belangrijk bij een afscheid. Muziek roept herinneringen op en helpt om gevoelens uit te drukken. Monuta doet jaarlijks onderzoek naar de top 10 meest gekozen muzieknummers bij haar afscheidsdiensten.

Muziek op een uitvaart

Vaak wordt muziek op een uitvaart gebruikt om een persoonlijke noot te geven aan een uitvaart. Dat kan door de lievelingsmuziek van de overledene te draaien, of bijvoorbeeld een nummer met een mooie herinnering. Soms kan muziek zeggen wat de nabestaanden lastig te verwoorden vinden. Het helpt bij troost en rouwverwerking, ook na het afscheid. Het kan helpen om het gesprek over afscheid te voeren, omdat muziek mensen verbindt. 

Zo persoonlijk als het afscheid is, zo persoonlijk is de muziek die er gedraaid wordt bij een afscheid. Daarom worden heel veel nummers ook maar een keer per jaar aangevraagd. Toch zijn er echte 'klassiekers' die voor veel mensen verbonden zijn met het afscheid. Op deze pagina bieden we inspiratie, toplijsten en meer informatie over uitvaartmuziek. 

Daarnaast is het mogelijk ook uw persoonlijke uitvaartwensen vast te leggen. 

Meest gedraaide
uitvaartmuziek

Monuta onderzoekt jaarlijks welke uitvaartmuziek het meeste gedraaid wordt. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn tijdens afscheidsdiensten. Uit dit onderzoek komt de jaarlijkse uitvaartmuziek top 10.  Deze top 10 lijst verschilt vaak per regio. Zo zien wij vaak dat er regionaal ook lokale artiesten in de muziek top 10 voorbijkomen. 

Afbeelding
Uitvaartmuziek top 10 met stijgers en dalers

Uitvaartmuziek
Top 10 2022

 1. Time to say goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 2. Ave Maria - diverse uitvoeringen
 3. Trein naar niemandsland - Frans Bauer
 4. Rollercoaster - Danny Vera
 5. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
 6. The rose - André Rieu
 7. My way - Frank Sinatra
 8. Zwevend naar 't geluk - Jannes
 9. Hallelujah - diverse uitvoeringen
 10. Door de wind - Miss Montreal
   

Monuta Top 10
artiesten 2022

 1. André Rieu
 2. Frans Bauer
 3. Jannes
 4. Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 5. André Hazes
 6. Elvis Presley
 7. Danny vera
 8. Ede Staal
 9. Marco Borsato
 10. Rob de Nijs
"Muziek maakt een afscheid persoonlijk"
Jannes

Interview
zanger Jannes

De Monuta Uitvaartmuziek Top 10 wordt al jaren voor het grootste deel ingevuld met muziek van Nederlandse bodem. Ook covers van buitenlandse nummers worden vaker aangevraagd in de versie van Nederlandse artiesten.  Een van de artiesten die al jarenlang terug te vinden is in de top 10, is  volkszanger Jannes. We vroegen hem hoe hij zelf kijkt naar de rol die zijn muziek speelt bij het afscheid van veel mensen.

100 jaar
uitvaartmuziek

Muziek is iets dat mensen bij elkaar brengt en troost kan bieden. In de eeuw die Monuta bestaat is er al veel voorbij gekomen: van kerkmuziek tot protestliederen en van jazz tot rockmuziek.  Dr. Janieke Bruin-Mollenhorst promoveerde in 2021 op een onderzoek naar rituelen en muziek tijdens uitvaarten. “Het kiezen voor persoonlijke uitvaartmuziek, zoals we dat nu kennen, kwam pas eind vorige eeuw op gang. 100 jaar geleden bestond het repertoire vooral uit klassieke stukken, zoals van Bach, en religieuze muziek."

Ondanks alle snelle technische ontwikkelingen in de 20e eeuw, bleef veel van deze muziek de standaard. Een goed voorbeeld hiervan is het klassieke Ave Maria, dat na 100 jaar nog steeds in de top 10 staat. 

 

Afbeelding
Uitvaartmuziek top 10

Uitvaartmuziek
inspiratie

Religieuze muziek, klassiek, populair, Nederlandstalig of heavy metal? Muziek is heel persoonlijk. U kiest de muziek die u passend vindt. Dit kan favoriete muziek zijn, of muziek die gaat over afscheid nemen. Wanneer u voor uzelf begrafenis muziek uitzoekt, kunt u dit op uw gemak doen. Maar vaak moeten er onverwachts keuzes worden gemaakt of is er behoefte aan voorbeelden. Daarom hebben we  inspiratielijsten op Spotify gecreëerd die u op weg kunnen helpen. Hier vindt u ook de Monuta Uitvaartmuziek top 10 van dit jaar. 

Bent u op zoek naar een specifiek genre muziek? Bekijk dan alvast onderstaande toplijsten, of beluister deze op Spotify.

Begrafenismuziek
Klassiek

 1. Air - Bach
 2. Slavenkoor Nabucco - meerdere uitvoeringen
 3. Ave Verum - Mozart
 4. Morgenstimmung - Edvard Grieg
 5. Vier-jaargetijden / Lente - Vivaldi
   

Begrafenismuziek
Nederlandstalig

 1. Trein naar Niemandsland  - Frans Bauer
 2. Door de wind - Miss Montreal
 3. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
 4. 't Het nog nooit zo donker west - Ede Staal
 5. Zwevend naar geluk - Jannes
   

Begrafenismuziek
Populair

 1. Time to  say goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 2. Rollercoaster - Danny Vera
 3. My Way - Frank Sinatra
 4. Hallelujah - diverse uitvoeringen
 5. Tears in heaven - Eric Clapton
   

Uitvaartmuziek
ideeën

Er is veel mogelijk rondom uitvaartmuziek. Zo kunt u bijvoorbeeld een vriend of familielid vragen om te zingen of een instrument te spelen. Monuta kan ook voor live muziek zorgen. Bijvoorbeeld een trompettist bij het graf. Een pianist in de aula, of een orkest bij de bar. We werken hiervoor samen met Vivace. U kunt natuurlijk ook kiezen uit de ruime selectie muziek die aanwezig is bij het uitvaartcentrum of zelf een cd meenemen. 

Hoeveel begrafenis
muziek nummers

Tijdens een afscheidsdienst  worden meestal drie of vier nummers gedraaid:

 • Een nummer aan het begin van de dienst
 • Twee nummers tijdens de plechtigheid
 • Een nummer bij het verlaten van de ruimte

Gemiddeld duurt een uitvaartdienst 45 minuten. Bij vier nummers is er nog tijd voor toespraken. Meer begrafenis muziek en meer tijd kan altijd. Tijdens de condoleance kunt u achtergrond muziek draaien. U kunt dit overleggen met uw uitvaartverzorger. 

Afbeelding
Uitvaartkosten - Hoeveel muzieknummers afspelen
Veelgestelde vragen over uitvaartmuziek

FAQs - Uitvaartmuziek

Bestaat er speciale uitvaartmuziek?

Ja, er is muziek die vaak tijdens een begrafenis of crematie wordt gedraaid. Maar u kunt natuurlijk ook zelf de muziek voor uw uitvaart kiezen. Ga uit van wat u mooi vindt. Regelt u de uitvaart van een dierbare, dan kunt u bedenken wat hij of zij mooi vond. Zo maakt u de uitvaart persoonlijk en passend bij de persoon die is overleden. In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan.

Is live muziek tijdens een uitvaart toegestaan?

Live muziek is bijna overal toegestaan en kan zeer sfeervol zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: een koor dat 'Ave Maria' zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een van hun fans. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van een cd of band. Er zijn genoeg mogelijkheden om de uitvaart muzikaal in te vullen zoals u dat wilt.

Ben ik helemaal vrij in de muziekkeuze?

Ja, u bepaalt zelf welke muziek er op de uitvaart gedraaid wordt. Dit is immers heel persoonlijk en hangt af van uw persoonlijke smaak of de smaak van uw dierbare. In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan.

Hoeveel begrafenis muziek tijdens uitvaart?

Een gemiddelde uitvaartdienst duurt 45 minuten. Naast een toespraak is er daarbij vaak nog tijd voor drie tot vier muzieknummers. Als u meer uitvaartmuziek wilt draaien kan dit natuurlijk ook. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek. 

Kan ik begrafenis muziek opslaan in Uitvaartwensen?

In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan. Dit is geheel vrijblijvend en zorgt ervoor dat uw nabestaanden later uw wensen kunnen inzien. 

Hoe muziek aanleveren uitvaart?

De muziekkeuze voor een uitvaartdienst bespreekt u met de uitvaartverzorger.  U kunt de muziek op verschillende manieren aanleveren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u van ons een e-mail ontvangt met daarin de inloggegevens voor de online afscheidsdienst. Hierin kunt  u direct uw eigen muziekstukken (MP3 bestanden) uploaden, of liedjes uitzoeken uit het bijgesloten online muziekboek. Ook kunt u foto’s en soms zelfs filmpjes toevoegen. Het is daarnaast ook mogelijk om  MP3 bestanden op een USB-stick aan te leveren. Onze uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de muziek klaargezet wordt de dag voor de afscheidsdienst. 

Was was de top 10 uitvaartmuziek in 2020?

Monuta onderzoekt jaarlijks welke uitvaartmuziek het meeste gedraaid wordt. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn tijdens afscheidsdiensten in het jaar 2020.

 1. Ave Maria - Diverse uitvoeringen
 2. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
 3. Een trein naar niemandsland - Frans Bauer
 4. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
 5. Rollercoaster - Danny Vera
 6. Waarheen, waarvoor - Mieke Telkamp
 7. En de vogels zongen – Sweet people
 8. The Rose - André Rieu
 9. Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
 10. My Way - Frank Sinatra
Was was de top 10 uitvaartmuziek in 2019?

Monuta onderzoekt jaarlijks welke uitvaartmuziek het meeste gedraaid wordt. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn tijdens afscheidsdiensten in het jaar 2019.

 1. Ave Maria - Diverse uitvoeringen
 2. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
 3. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
 4. Een trein naar niemandsland - Frans Bauer
 5. Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
 6. En de vogels zongen – Sweet people
 7. Hallelujah - Diverse uitvoeringen
 8. We'll meet again - Vera Lynn
 9. The Rose - André Rieu
 10. My Way - Frank Sinatra
Was was de top 10 begrafenismuziek in 2018?

Monuta onderzoekt jaarlijks welke begrafenis muziek het meeste gedraaid wordt tijdens een afscheidsdienst. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn  in het jaar 2018.

 1. Ave Maria - Diverse uitvoeringen
 2. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
 3. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
 4. My Way - Frank Sinatra
 5. Een trein naar niemandsland - Frans Bauer
 6. Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
 7. We'll meet again - Vera Lynn
 8. The Rose - André Rieu
 9. Waarheen waarvoor - Mieke Telkamp
 10. Hallelujah - Diverse uitvoeringen
Keurmerk uitvaartzorg