Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Muziek bij uitvaart

Uitvaartmuziek

Vul uw uitvaartmuziek vast in

Weet u al welke muziek u wilt laten horen op uw uitvaart? U kunt uw muziekwensen aangeven in Monuta Uitvaartwensen.


Uitvaartmuziek is belangrijk bij een afscheid. In muziek komen de gevoelens van de aanwezigen samen met de persoonlijkheid van degene die ze moeten missen. Én het is een goede gespreksstarter om open over afscheid te zijn. Monuta doet jaarlijks onderzoek naar de top 10 meest gekozen muzieknummers bij haar afscheidsdiensten.

Muziek op een uitvaart

Muziek geeft een grote persoonlijke sfeer aan een uitvaart. Dat kan door de lievelingsmuziek van de overledene te draaien, of bijvoorbeeld een nummer met een mooie herinnering. Soms kan muziek zeggen wat  nabestaanden lastig vinden om te verwoorden. Het helpt bij troost en rouwverwerking, ook na het afscheid. Het kan helpen om het gesprek over afscheid te voeren, want welke muziek wil je eigenlijk laten horen?  

Zo persoonlijk als het afscheid is, zo persoonlijk is de muziek die er gedraaid wordt bij een afscheid. Op deze pagina vind je inspiratie, toplijsten en meer informatie over uitvaartmuziek. En natuurlijk is het ook mogelijk  muziekwensen bij uw persoonlijke uitvaartwensen in te vullen om  nabestaanden rust en duidelijkheid te geven. 

Meest gedraaide
uitvaartmuziek

Monuta onderzoekt jaarlijks welke uitvaartmuziek het meeste gedraaid wordt tijdens afscheidsdiensten. Zo is er ieder jaar een nieuwe Monuta Uitvaartmuziek Top 10.  

Afbeelding
Uitvaartmuziek Top 10

Uitvaartmuziek Top 10
2024

 1. Time to say goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 2. Ave Maria - diverse uitvoeringen
 3. Trein naar niemandsland - Frans Bauer
 4. The Rose - André Rieu
 5. Roller Coaster - Danny Vera
 6. Zo zal het zijn - Rob de Nijs
 7. Hallelujah - diverse uitvoeringen, o.a. Lisa Lois
 8. Zwevend naar 't geluk - Jannes
 9. My way - Frank Sinatra
 10. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij

Afscheidsmuziek
van de toekomst

Als je Nederlanders nú vraagt welke muziek zij graag willen bij hun eigen afscheid, ontstaat er een hele andere voorkeurslijst. Waar Timeto Say Goodbye en het Ave Maria al jarenlang stuivertje wisselen aan de top van de Monuta Uitvaartmuziek Top 10, noemen Nederlanders nu veel Queen en Marco Borsato. Die zullen we mogelijk dus veel meer horen bij uitvaarten in de toekomst. Meer dan de helft van de Nederlanders weet al precies wat er gedraaid moet worden, of heeft daar wel een idee over. Twintigers gaan voor Coldplay en 70-plussers noemen het vaakst klassieke muziekstukken van Bach. Dat blijkt uit onderzoek dat we in 2024 lieten uitvoeren in aanvulling op de jaarlijkse Monuta Uitvaartmuziek Top 10.

Speciaal lied van DO
Leef je in mij

Speciaal voor November 2 Remember schreef zangeres DO het aangrijpende nummer "Leef je in mij" . Het lied gaat over het vinden van troost in kleine alledaagse dingen na het verlies van een dierbare, terwijl die geliefde altijd voortleeft in jouw herinneringen. Is "Leef je in mij"  een betekenisvolle toevoeging aan uw afscheidsdienst? 

Interview
zanger Jannes

De Monuta Uitvaartmuziek Top 10 wordt al jaren voor het grootste deel ingevuld met muziek van Nederlandse bodem. Ook covers van buitenlandse nummers worden vaker aangevraagd in de versie van Nederlandse artiesten.  Een van de artiesten die al jarenlang terug te vinden is in de top 10, is  volkszanger Jannes. We vroegen hem hoe hij zelf kijkt naar de rol die zijn muziek speelt bij het afscheid van veel mensen.

Afbeelding
muziek uitkiezen uitvaartmuziek spotify

Uitvaartmuziek
inspiratie

Religieuze muziek, klassiek, populair, Nederlandstalig of heavy metal? Muziek is heel persoonlijk. U kiest de muziek die u passend vindt. Dit kan favoriete muziek zijn, of muziek die gaat over afscheid nemen. Wanneer u voor uzelf begrafenis muziek uitzoekt, kunt u dit op uw gemak doen. Maar na een overlijden is soms best lastig om nummers uit te kiezen voor de uitvaart van een overleden dierbare. Daarom hebben we  inspiratielijsten op Spotify gecreëerd die u op weg kunnen helpen. Hier vindt u ook de Monuta Uitvaartmuziek top 10 van dit jaar. 

Bent u op zoek naar een specifiek genre muziek? Bekijk dan alvast onderstaande toplijsten, of beluister deze op Spotify.

Begrafenismuziek
Klassiek

 1. Air - Bach
 2. Slavenkoor Nabucco - meerdere uitvoeringen
 3. Ave Verum - Mozart
 4. Morgenstimmung - Edvard Grieg
 5. Vier-jaargetijden / Lente - Vivaldi
   

Begrafenismuziek
Nederlandstalig

 1. Trein naar Niemandsland  - Frans Bauer
 2. Door de wind - Miss Montreal
 3. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
 4. 't Het nog nooit zo donker west - Ede Staal
 5. Zwevend naar geluk - Jannes
   

Begrafenismuziek
Populair

 1. Time to  Say Goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 2. Roller Coaster - Danny Vera
 3. My Way - Frank Sinatra
 4. Hallelujah - diverse uitvoeringen
 5. Tears in Heaven - Eric Clapton
   

Uitvaartmuziek
ideeën

Er is veel mogelijk rondom uitvaartmuziek. Zo kunt u bijvoorbeeld een vriend of familielid vragen om te zingen of een instrument te spelen. Monuta kan ook voor live muziek zorgen. Bijvoorbeeld een trompettist bij het graf. Een pianist in de aula, of een orkest bij de bar.  U kunt natuurlijk ook kiezen uit de ruime selectie muziek die aanwezig is bij het uitvaartcentrum of zelf iets meenemen. 

Hoeveel begrafenis
muziek nummers

Tijdens een afscheidsdienst  worden meestal drie of vier nummers gedraaid:

 • Een nummer aan het begin van de dienst
 • Twee nummers tijdens de plechtigheid
 • Een nummer bij het verlaten van de ruimte

Gemiddeld duurt een uitvaartdienst 45 minuten. Bij vier nummers is er nog tijd voor toespraken. Meer begrafenis muziek en meer tijd kan altijd. Tijdens de condoleance kunt u achtergrond muziek draaien. U kunt dit overleggen met uw uitvaartverzorger. 

Afbeelding
Uitvaartkosten - Hoeveel muzieknummers afspelen
Veelgestelde vragen over uitvaartmuziek

FAQs - Uitvaartmuziek

Bestaat er speciale uitvaartmuziek?

Ja, er is muziek die vaak tijdens een begrafenis of crematie wordt gedraaid. Maar u kunt natuurlijk ook zelf de muziek voor uw uitvaart kiezen. Ga uit van wat u mooi vindt. Regelt u de uitvaart van een dierbare, dan kunt u bedenken wat hij of zij mooi vond. Zo maakt u de uitvaart persoonlijk en passend bij de persoon die is overleden. In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan.

Is live muziek tijdens een uitvaart toegestaan?

Live muziek is bijna overal toegestaan en kan zeer sfeervol zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: een koor dat 'Ave Maria' zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een van hun fans. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van cd of uit de online muziekbibliotheek van de locatie. Er zijn genoeg mogelijkheden om de uitvaart muzikaal in te vullen zoals u dat wilt.

Ben ik helemaal vrij in de muziekkeuze?

Ja, u bepaalt zelf welke muziek er op de uitvaart gedraaid wordt. Dit is immers heel persoonlijk en hangt af van uw persoonlijke smaak of de smaak van uw dierbare. In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens aangeven.

Hoeveel begrafenis muziek tijdens uitvaart?

Een gemiddelde uitvaartdienst duurt 45 minuten. Naast een toespraak is er daarbij vaak nog tijd voor drie tot vier muzieknummers. Als u meer uitvaartmuziek wilt draaien kan dit natuurlijk ook. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek. 

Kan ik begrafenis muziek opslaan in Uitvaartwensen?

In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan. Dit is geheel vrijblijvend en zorgt ervoor dat uw nabestaanden later uw wensen kunnen inzien. 

Hoe muziek aanleveren uitvaart?

De muziekkeuze voor een uitvaartdienst bespreekt u met de uitvaartverzorger.  U kunt de muziek op verschillende manieren aanleveren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u van ons een e-mail ontvangt met daarin de inloggegevens voor de online afscheidsdienst. Hierin kunt  u direct uw eigen muziekstukken (MP3 bestanden) uploaden, of liedjes uitzoeken uit het bijgesloten online muziekboek. Ook kunt u foto’s en soms zelfs filmpjes toevoegen. Het is daarnaast ook mogelijk om  MP3 bestanden op een USB-stick aan te leveren. Onze uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de muziek klaargezet wordt de dag voor de afscheidsdienst. 

Was was de top 10 uitvaartmuziek in 2023?

Monuta onderzoekt jaarlijks welke uitvaartmuziek het meeste gedraaid wordt. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn tijdens afscheidsdiensten in het jaar 2023.

 1. Time to say goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 2. Ave Maria - diverse uitvoeringen
 3. Trein naar niemandsland - Frans Bauer
 4. Rollercoaster - Danny Vera
 5. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
 6. The rose - André Rieu
 7. My way - Frank Sinatra
 8. Zwevend naar 't geluk - Jannes
 9. Leef je in mij - DO
 10. Door de wind - Miss Montreal