Duurzame keuzes worden voor veel mensen steeds belangrijker. Op verschillende vlakken kun je stappen ondernemen om de aarde zo min mogelijk te schaden. Maar hoe zit dat als je er niet meer bent? Welke keuzes kun je maken om te zorgen dat jouw afscheid zo duurzaam mogelijk is?

Ga digitaal

De eerste stap is eigenlijk heel simpel: je kunt heel veel rondom het afscheid digitaal regelen. Zo kun je bijvoorbeeld je uitvaartwensen digitaal invullen en delen met jouw omgeving. Ze zijn dan op de hoogte van jouw wensen, zonder dat hier papier bij komt kijken. Je kunt je wensen ook makkelijk aanpassen als deze veranderen. Maar niet alleen je uitvaartwensen hebben digitaal een plek.

Je kunt ook aangeven dat je een digitale playlist wil spelen op je afscheid, een online condoleanceregister of digitale rouwkaarten wil. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om het afscheid via een livestream bij te wonen. Dat scheelt voor gasten die van ver moeten komen en daarmee de nodige brandstof verbruiken.

Alternatief vervoer

De grootste impact op het milieu wordt gemaakt met het vervoer. Als alle gasten van de uitvaart met de auto komen, zorgt dit voor meer uitlaatgassen. Hier kun je dan ook het grootste verschil maken in duurzaamheid. Als je graag een duurzame uitvaart wil, kun je vragen of de gasten op de fiets of met het openbaar vervoer komen. Ook voor je eigen rouwvervoer kun je die keuze maken. Er zijn rouwbakfietsen en handkarren, die geen uitstoot geven. Daarnaast is er ook steeds meer mogelijk op het gebied van elektrisch rouwvervoer.

Houd het lokaal

Dat vervoer geldt overigens ook voor andere onderdelen van de uitvaart. Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor bloemen die in dat seizoen niet in Nederland groeien? Dan kan het zijn dat deze worden geïmporteerd. Dat zorgt ook voor meer vervoer en dus meer uitstoot. Voor een duurzaam afscheid geldt eigenlijk: hoe dichterbij, hoe beter. Er zijn veel kisten en urnen die in Nederland worden gemaakt, waarmee je de afstand om te verzenden minimaal houdt.

Duurzame materialen

Je kunt je uitvaartwensen zo duurzaam maken als je zelf wil. Er zijn kisten van duurzame materialen, bijvoorbeeld van mycelium. Dat is de basis waar paddenstoelen uit ontstaan, dit materiaal geeft goede stoffen terug aan de aarde. Maar je kunt ook een kist laten maken van een houtsoort die minder belastend is voor het milieu. Soms kiezen mensen niet voor een kist, maar voor een lichaamswade van natuurlijke stoffen. Daarmee mag je ook begraven of gecremeerd worden.

Duurzame locaties

Voor de locatie van je uitvaart kun je ook duurzame keuzes maken. Natuurbegraafplaatsen zijn in opkomst in Nederland. Hier kun je begraven worden in de natuur, waarbij je lichaam uiteindelijk wordt opgenomen in de aarde. Wil je gecremeerd worden? Dan kun je zoeken naar een crematorium met een elektrische oven. Let er wel op dat die dan niet te ver weg is, anders zorgen de kilometers die de bezoekers afleggen voor veel uitstoot. Er zijn dus veel verschillende opties om bij te dragen aan de duurzaamheid van je uitvaart. Je kunt je duurzame uitvaartwensen ook altijd opschrijven. Zo zijn ze makkelijk terug te vinden als dat nodig is.

Monuta en duurzaamheid

Bij Monuta vinden we duurzaamheid ook belangrijk. We zorgen voor een uitvaart met een goed gevoel, voor iedereen. Daar hoort een duurzame toekomst ook bij. We kijken daarom steeds hoe we ons werk zo duurzaam mogelijk kunnen doen. Van het organiseren van de uitvaarten van vandaag en in de toekomst, tot de manier waarop we het geld van onze verzekerden beleggen.

Binnen onze uitvaartverzekering is alle ruimte voor duurzame keuzes. Daarnaast is onze professionele uitvaartverzorger meeverzekerd, die zal zorgen dat duurzame uitvaartwensen mogelijk gemaakt worden.

Wil jij graag een duurzame uitvaart? Dan is het goed om je uitvaartwensen alvast te bespreken. Zo zorg je ervoor dat je omgeving op de hoogte is van wat er bij jou past.

Verzeker je duurzame uitvaart

Wat je uitvaartwensen ook zijn, je kunt dit vergoed krijgen vanuit het vrij besteedbare bedrag van de Monuta Uitvaartverzekering. In onze verzekering is er een deel gereserveerd voor de professionele ondersteuning van onze uitvaartverzorger. Het grootste gedeelte van het verzekerde bedrag is bedoeld voor de uitvaartwensen, die vrij in te vullen zijn. Daar vallen alle duurzame keuzes dus ook onder. Benieuwd naar jouw premie? Vul dan hier je geboortedatum in. 

Bereken je premie
dropdown arrow

chevron-right Bereken premie

Wat vinden klanten van Monuta?

Totaal aantal beoordelingen:

Dit cijfer wordt elke dag vernieuwd

chevron-rightBekijk alle reviews
klantenvertellen

klantenvertellen

Mijn leven, mijn afscheid

Zoveel mogelijkheden als er zijn, zoveel uitvaartwensen bestaan er. Traditioneel, sober, religieus, uitbundig, feestelijk, buiten, zonder mensen of juist met iedereen erbij. Jouw afscheid is net zo van jou als het hele leven daarvoor.

Ze hield meer van dieren

Mevrouw Angelin woonde haar hele leven al op de boerderij. Haar grote wens was altijd om thuis te overlijden. Dat gebeurt helaas niet. Toch regelt de uitvaartverzorger dat er op de boerderij afscheid wordt genomen.

Ik houd mijn adem in

Theo reed als vrachtwagenchauffeur op een stenenwagen. Dat was zijn lust en zijn leven. Dus toen hij ziek werd en wist dat hij zou gaan overlijden, staken hij en zijn beste vriend Paul, die ook op de stenenwagen reed, de koppen bij elkaar.

Een kleurrijke uitvaart

Uitvaartverzorger André de Bruijn vertelt hoe hij een persoonlijke en kleurrijke uitvaart voor Mara mogelijk maakte. En hoe bloemen zoveel meer kunnen zijn dan een rouwboeket alleen.