Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
6 tips feestdagen zonder je dierbare

6 tips voor de feestdagen
zonder je dierbare

Het gemis van je overleden dierbare is tijdens de feestdagen meer voelbaar dan anders. Hoe kom je deze moeilijke dagen goed door en kun je een positieve wending geven aan je verdriet?

Misschien wil je de feestdagen het liefst overslaan: doen alsof de vrolijkheid er niet is, de gordijnen dichtgooien en onder de dekens wegkruipen. En pas weer ontwaken wanneer kerst en oud en nieuw voorbij zijn. Maar dat is natuurlijk geen realistische gedachte. Op straat, in de winkels, op tv, radio en online is er geen ontkomen aan. Bovendien vieren de mensen om jou heen wél feest en willen ze jou er vaak graag bij betrekken.

Hoe kun je deze moeilijke periode toch een rol geven in jouw rouwproces? Over het algemeen geldt: doe alleen datgene waar jij je goed bij voelt.

1. Maak een
planning

Iedereen is verschillend. Sommige nabestaanden grijpen iedere gelegenheid aan om afleiding van hun verdriet te zoeken. Anderen willen tijdens de feestdagen gewoon met rust gelaten worden. Ga eerst voor jezelf na wat je wel en juist niet wilt. Wanneer je een planning voor de feestdagen op papier zet, is het makkelijker om je niet te laten verleiden door bijvoorbeeld goedbedoelde, spontane uitnodigingen die nu nog even teveel voor jou zijn.

2. Deel je
verwachtingen

Informeer je naasten open en eerlijk over wat je wel en niet wilt tijdens de feestdagen. Ga je toch op een feestelijke uitnodiging in, geef dan ook aan dat je je ineens zomaar verdrietig kunt voelen. Dat je daarom misschien eerder naar huis kunt gaan. Leg uit dat dit dan niet aan de gastheer of –vrouw ligt, maar dat het jou soms gewoon even teveel wordt.

3. Voel je niet
schuldig

Voel je niet verplicht om aan alle feestelijkheden deel te nemen als je daar nog niet aan toe bent. Voel je ook niet schuldig als je een uitnodiging afwijst. Andersom hoef je je ook niet schuldig te voelen wanneer je wél geniet van de feestdagen. Het is misschien het laatste waar je aan denkt wanneer je je dierbare moet missen, maar toch zullen er best momenten zijn dat je een gelukkig of vrolijk gevoel ervaart. Dat is geen verraad tegenover jouw dierbare en het betekent ook niet dat de liefde minder is geworden.

4. Maak ruimte voor je
overleden dierbare

De herinnering aan jouw dierbare is vaak extra sterk aanwezig tijdens de feestdagen. Maak hier ook bewust ruimte voor in je gedachten. Brand gerust een kaarsje voor je dierbare en spreek hardop uit wat je graag nog zeggen wil.  Schrijf over je kerstherinneringen met jouw dierbare. Ruim een kledingkast op. Of neem de tijd om een herinneringsdoosje of een fotoalbum te maken. 

5. Vraag om
hulp

Wanneer je je verdrietig voelt of bang bent om je eenzaam met kerst te voelen: vraag dan gerust om hulp. Wanneer je zelf thuis iets organiseert, kun je ook om hulp vragen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag iemand om de boodschappen te doen. Vraag je gasten om zelf wijn of eten mee te nemen. Dat maakt het voor jouw schouders net iets lichter én jouw omgeving krijgt de kans om iets concreets voor jou te doen.

6. Gun jezelf
de tijd

Geef je verdriet niet alleen de ruimte, maar zorg er ook voor dat je zelf aan bod komt. Zorg voor wat broodnodige ontspanning. De feestdagen vergen veel van iedereen, maar wanneer je je niet zo feestelijk voelt kost deze periode extra veel energie. Nogmaals: niets moet, voel je tot niets verplicht.

Meer informatie of
praten over rouwverwerking?

De uitvaartverzorger van Monuta staat voor u klaar tijdens en na de uitvaart voor praktische hulp en hulp bij rouwverwerking.  Wij geven u graag meer informatie over rouwverwerking en herdenken na het verlies van een dierbare.