Rouwverwerking

Verlies van een partner

Als u uw partner verliest, raakt u misschien wel de belangrijkste persoon in uw leven kwijt. Uw maatje, met wie u alles deelde. U bent niet meer de vrouw of de man van iemand. Het leven wordt nooit meer zoals voor het verlies. Het ‘alleen zijn' wordt bij verlies van een partner vaak als ergste ervaren.

Er is verschil tussen op jonge of oudere leeftijd uw partner verliezen, omdat u dan in een andere levensfase bent.

Op jongere leeftijd 

Als u jong bent, staat u samen midden in het leven. Net als iedereen bent u bezig met uw toekomst, carrière, kinderen, een huis kopen. Maar als u uw partner verliest, houden voor u ineens al die grote verwachtingen op. Als u kinderen heeft, bent u bovendien nu alleenstaande ouder. Mensen om u heen willen u wel helpen bij de rouw, maar zij zijn nog druk met het leven bezig, voor hen gaat alles wel door. Ze zullen begrip voor u proberen te hebben, maar zijn ook druk met hun eigen leven. Het kan zijn dat u hierdoor vrienden kwijt raakt, maar ook nieuwe vrienden vindt, want relaties veranderen door zo'n gebeurtenis.

Op oudere leeftijd

 Op oudere leeftijd spelen er heel andere dingen in het leven. U bent misschien wel tientallen jaren samen geweest en ineens staat u alleen. Dat is een heel eenzaam gevoel. U heeft voor uw gevoel niets meer om naar uit te kijken. U heeft het gevoel dat het leven nooit meer waardevol wordt, uw partner met wie u zo lang alles deelde, is er immers niet meer. U zult soms denken: wat heeft het leven dan nog voor zin. 
Vaak kunt u wel uw ervaringen delen met leeftijdgenoten. Maar het kan ook lastig zijn, omdat de oudere generatie minder makkelijk praat over gevoelens.

 

Deze informatie is afkomstig van rouwtherapeut Maria de Greef. Zij heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen die rouwen.