Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Blog Yuhane
Meer over dit onderwerp

‘De herinneringen aan mijn vrouw
bieden mij troost’

“Anuschka en ik waren avontuurlijk en ondernemend. We wilden al onze dromen laten uitkomen. Toen ze ziek werd, kwam daar niet meer zoveel van. Na haar overlijden sleepten de foto’s en herinneringen mij erdoorheen. Die bieden mij troost.” 

Yuhane (48) en Anuschka deden veel leuke dingen samen. “Zo hebben we bergen beklommen en gingen we vaak op vakantie. Ze was extravert en spontaan. Dat vond ik zo mooi aan haar. Tijdens haar laatste dagen spraken we af dat ik mijn dromen zou blijven najagen als zij er niet meer zou zijn.” Hij leerde haar kennen toen hij 29 jaar was. 

Afbeelding
Blog Yuhane

Een tattoo
en rouwwandelingen

Door een vorm van diabetes werd Anuschka steeds zwaarder. “Ze wilde gezonder worden vanwege onze kinderwens. We hebben veertien miskramen gehad.” In overleg met artsen werd besloten tot een maagverkleining (gastric bypass). Door complicaties na de operatie werd ze ziek. “Dat was het begin van het einde. Bijna vijf jaar heeft ze in ziekenhuizen gelegen. Soms mocht ze naar huis, maar binnen een week lag ze er dan weer in. We vierden daar verjaardagen en oud en nieuw. Ondanks de pijn bleef ze positief. Maar mentaal was het pittig. We hebben het zwaar gehad. Uiteindelijk heeft ze haar rust gevonden.” Anuschka werd 36 jaar. 

Haar overlijden deed Yuhane veel pijn. “Ik keek veel naar haar foto’s en liet herinneringen de revue passeren. Ik heb een tattoo met haar as laten zetten. Dat biedt ook troost. Verder deed ik mee aan rouwwandelingen. Met lotgenoten wandelden we in de buurt. Je kunt je verhaal delen als je daar behoefte aan hebt of gewoon lekker wandelen om je hoofd leeg te maken. Het voelde fijn om met mensen te zijn die ook iemand hebben verloren. Dat schept toch een band.”

Afbeelding
Blog Yuhane

Verdriet
delen

Zijn verhaal diende als inspiratie voor het nummer ‘Leef je in mij’ dat zangeres DO speciaal schreef voor de herinneringsavond November 2 Remember. “Het is mooi dat verschillende verhalen van lotgenoten samenkomen in een liedje. Ik hoop dat mensen troost en kracht halen uit het nummer. Ze zeggen altijd dat je succes moet delen, maar verdriet moet je ook delen. Daar kun je misschien sterker van worden.” 
 
Anuschka wilde niets liever dan dat hij doorging met zijn leven. “Met die gedachte pakte ik beetje bij beetje mijn leven op. Hardlopen, bezig zijn met muziek en vrijwilligerswerk. Na 1,5 jaar kwam ik mijn huidige vrouw tegen. Niets verwacht, stiekem gehoopt en de kans gekregen. Leuke dingen doen met haar heeft mij op de been geholpen. Samen een nieuwe start maken. Liefde overwint alles. Liefde voor muziek, werk, anderen en jezelf. Met liefde en passie kom je er weer bovenop. Natuurlijk kun je bij de pakken neerzitten, maar je moet zelf iets maken van het leven. Wijs daarom hulp niet af. Omarm het en je wordt geholpen.”  
 
Zo krijgt Yuhane steun van zijn vrouw. “Refka is er voor mij. Dat vind ik zo krachtig. Want tijd heelt niet alle wonden. Bepaalde wonden helen nooit. Ik mis Anuschka nog steeds. Heel af en toe heb ik het lastig, maar daarna ga ik weer door. Gelukkig heb ik dan, naast mijn eigen familie en vrienden, Refka en natuurlijk mijn nieuwe schoonfamilie die mij ondersteunt.”