Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Eenvoudig maar waardig

Eenvoudig
maar waardig

Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis wordt uitgenodigd door de familie van Rita wanneer zij op 78-jarige leeftijd overlijdt. Samen gaan zij kijken hoe ze ook met een klein budget een bijzonder afscheid kunnen vormgeven. 

Guido vertelt: “Verdrietige gezichten kijken me aan als ik de woonkamer van de kleine tussenwoning binnenstap.” Rita is op 78-jarige leeftijd na een mooi en lang leven overleden. Nadat hij de familie heeft gecondoleerd en hij kennis heeft gemaakt, vertelt haar oudste zoon meteen waar het op staat: “We willen mijn moeder een mooie uitvaart geven, maar daar hebben we het geld niet voor.” 

Een persoonlijke uitvaart

Samen bespreken Guido en de familie hoe ze met een oude verzekeringspolis en wat spaargeld toch een klein bedrag voor de uitvaart bij elkaar krijgen. 

"Soms zijn de financiële middelen voor een uitvaart beperkt, maar dat wil niet zeggen dat de uitvaart daardoor minder persoonlijk wordt”, legt Guido uit. “We gingen samen bekijken op welke manier we de wensen van de familie en die van Rita vorm konden geven.” 

Rode
roos

Haar dochter dacht meteen mee: “Mijn moeder hield van bloemen, maar genoot nog het meeste van een simpele witte roos.” Ze wees naar een schilderij met een roos boven de bank. “Dan wordt het geen bloemenarrangement, maar een enkele witte roos op de kist?” Iedereen knikte.

Ook met beperkte financiële middelen kan een uitvaart persoonlijk zijn
Dochter van Rita

Intiem
afscheid

Om de kosten te beperken, koos de familie voor een intiem afscheid in de aula van het uitvaartcentrum. Alleen naaste familie en Rita’s beste vrienden waren aanwezig. Haar beste vriendin droeg een gedicht voor en vertelde over haar leven. We luisterden naar muziek van Jan Smit, haar favoriete zanger, terwijl we met elkaar een kopje koffie dronken.

Erehaag 

Voor Guido Rita naar het crematorium begeleidde, vormde iedereen met elkaar een erehaag. Zo vertrok ze, omringd door vrienden en familie, voor haar laatste reis naar het crematorium.  Als Guido haar man Henk later vraagt hoe hij het afscheid heeft ervaren, krijgt hij een ferme klop op zijn schouder. “Het was mooi, Guido. Eenvoudig, maar waardig. Precies goed.” 

Een bijzonder
afscheid

Een bijzonder afscheid. Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen. Maar je kunt je er wel op voorbereiden. Bijvoorbeeld met een uitvaartverzekering van Monuta. Hiermee weet je zeker dat als het moment daar is, je je nabestaanden niet met onverwachte kosten achterlaat.