Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Vrienden voor het leven

Vrienden voor
het leven

Een vraag die Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis vaak van mensen krijgt: hoe hoort het eigenlijk? Wat kan er wel en niet bij een uitvaart? Ook de ernstig zieke Johan klopte met deze vraag bij Guido aan.

“Ik heb al over mijn uitvaart nagedacht. Samen met mijn vrienden wil ik afscheid nemen.” Johan is ernstig ziek. De afgelopen maanden heeft hij de wensen voor zijn uitvaart al op papier gezet. “Maar hoe hoort het eigenlijk? Wat kan er wel en niet?”, vraagt hij aan Guido.

Aan de rand van het bos

Het antwoord op die vraag is wat Guido betreft eigenlijk heel helder: “Johan, maak je geen zorgen om hoe het hoort. Wat heb je zelf in gedachten?” Johan glimlacht en pakt zijn boekje erbij. “Een uitvaart aan het rand van het bos lijkt me prachtig. Maar liever niet in zo’n uitvaartcentrum.” 

Guido stelt hem een aantal locaties voor. Bij één van de verschillende opties veert Johan op. “Het Theehuys heeft een mooi uitzicht! Bij dat bos hebben we veel gewandeld. Ik wist helemaal niet dat je daar ook een uitvaart kunt doen.”

Vrienden kies je

Met zijn vrouw en zoon nemen Guido en Johan alle ideeën door. Johan heeft een druk sociaal leven: de voetbalclub, zijn biljartgroep en het koor. Alle vrienden moeten een rol krijgen op zijn uitvaart. “Familie heb je, vrienden kies je”, licht hij toe. Even later schuift ook zijn beste vriend Peter aan tafel. Peter is uitvaartspreker en Johan heeft hem gevraagd om samen met hem een ceremonie samen te stellen.

Toosten op het leven

Een week later overlijdt Johan. Op de dag van de uitvaart rijdt een zilvergrijze rouwauto naar Het Theehuys. Op verzoek van Johan nemen de gasten geen rouwboeketten mee, maar voorjaarsbloemen en draagt iedereen vrolijke outfits. Guido heeft voor de gelegenheid zijn lichtblauwe zomerkostuum aangetrokken. 

De viering wordt druk bezocht. En zoals Johan het had bedacht, dragen al zijn vrienden bij aan de plechtigheid; ze dragen de uitvaartkist, nemen bloemen aan, vertellen verhalen over het leven van Johan en zingen een lied. Na afloop brengt vriend Peter een toost uit. “We nemen geen afscheid. We vieren het leven. Net zoals Johan ook deed.”

Laat uw nabestaanden
niet achter met vragen

Heeft u al eens nagedacht over uw wensen? Leg vrijblijvend uw uitvaart wensen vast in Monuta Uitvaartwensen.