Belastingaangifte 2019

Vanaf 1 maart 2020  kunt u uw aangifte inkomstenbelasting doen op de website van de Belastingdienst. Als de afkoopwaarde van uw verzekering hoger is dan € 7.118 moet u deze opgeven bij de Belastingdienst onder bezittingen in box drie. Is de afkoopwaarde lager dan hoeft u deze niet op te geven. De waarde is overigens niet hetzelfde als het verzekerde kapitaal, de afkoopwaarde is lager. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Deposito/Uitvaartfonds 
De waarde van het Uitvaartfonds/Deposito valt niet onder de vrijstelling voor uitvaartverzekeringen. Dit betekent dat de waarde valt onder het algemene vermogen in box drie (sparen en beleggen) In deze box geldt een algemene vrijstelling voor vermogensrendementsheffing van € 30.360 in 2019.  

Nabestaanden
Als nabestaande hoeft u geen belasting te betaling over het bedrag dat u uitgekeerd krijgt van de uitvaartverzekering. Het geld moet wel gebruikt worden voor de uitvaart en alles daaromheen, anders valt het onder erf-geld (hierover moet belasting betaald worden).