Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Crematie met of zonder kist

Crematie met
of zonder kist?

Wilt u vrijblijvend uw crematie wensen bespreken?

Neem direct contact op met een uitvaartverzorger bij u in de buurt of sla uw wensen vrijblijvend op in Monuta uitvaartwensen.  U kunt ons ook bellen op het gratis nummer 0800 - 023 05 50.

Meer over dit onderwerp

Ruim de helft van de overledenen wordt gecremeerd, maar velen zijn niet op de hoogte van alle mogelijkheden. Monuta vertelt je alles over het cremeren zonder kist en helpt je bij het organiseren van de uitvaart.

Is cremeren zonder kist toegestaan door de wet?

Ja, cremeren zonder kist mag van de wet. Hoewel het nog een relatief onbekende mogelijkheid is, zijn er steeds meer mensen die hiervoor kiezen.

Cremeren met of zonder kist? De mogelijkheden

Afbeelding
Crematie met of zonder kist

Cremeren met kist

Een kist is meestal gemaakt van hout, ecoboard of spaanplaat. Ook zijn er steeds meer ecologische alternatieven zoals wilgentenen of riet. Het is zelfs mogelijk om een zelfgemaakte uitvaartkist te gebruiken. Hier zijn wel een aantal regels aan verbonden, zoals het gebruikte materiaal. Plastic is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Al deze materialen verbranden in de crematieoven van 800 graden, waarna enkel as overblijft.

Aan een kist zijn natuurlijk kosten verbonden. Deze zijn afhankelijk van het materiaal en je persoonlijke wensen. Je moet rekenen op een paar honderd euro.

Afbeelding
Opbaarplank - grafkist Monuta

Cremeren zonder kist

Wil je dat er geen kist gebruikt wordt tijdens het cremeren, dan is dat mogelijk. Wel is het verplicht een opbaarplank of wade te gebruiken.

Omdat het lichaam in de oven geschoven moet worden, dient het op een harde ondergrond zoals een houten plank te liggen. Je Monuta uitvaartverzorger kan je hier meer informatie over geven.

Cremeren zonder kist is goedkoper dan met, omdat de kosten van de uitvaartkist wegvallen. Een wade of opbaarplank zijn namelijk lager geprijsd dan een kist. Ook zijn er mensen die voor deze optie kiezen om ecologische redenen. Ze vinden de kist overbodig.

Wat je beweegreden ook is om voor een crematie zonder kist te kiezen, Monuta helpt je bij het regelen van de uitvaart die volledig aansluit bij je wensen. Wij hebben ervaring met crematies zonder kist, en beschikken over meerdere eigen crematoria.

Je crematiewensen vastleggen

Om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet met veel vragen achterblijven, is het aangeraden je uitvaartwensen vast te leggen. In het geval je een crematie wil, noemen we dit je crematiewensen. Hierin zeg je niet alleen dat je gecremeerd wil worden, maar ook met wat voor soort kist, of juist zonder kist, welke bloemen je mooi vindt, of er specifieke muziek gedraaid moet worden etc.

Monuta geeft je uitleg over alle mogelijkheden van een crematie zonder kist en zorgt ervoor dat je antwoord krijgt op al je vragen. Wij willen graag dat je precies weet hoe alles werkt zodat je de keuzes maakt die bij je eigen wensen aansluiten.