Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Rouwauto

Rouwauto

Meer informatie rouwauto's

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden en kosten van een rouwauto? Sla vrijblijvend uw uitvaartwensen op in Monuta Uitvaartwensen. 

Als een dierbare is overleden wordt een rouwauto gebruikt als vervoersmiddel. De rouwauto is het meest bekende rouwvervoer en heeft een verlengde achterkant zodat er genoeg ruimte is voor de uitvaartkist. Tegenwoordig zijn er ook tal van andere mogelijkheden voor rouwvervoer. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rouwbus, boot, fiets of een loopkoets. Ook zijn er tegenwoordig electrische rouwauto's. 

Soorten rouwauto's
bij Monuta

Vroeger was een rouwauto meestal zwart. Omdat elke uitvaart persoonlijk is, is dat tegenwoordig anders. Er zijn rouwauto’s in diverse kleuren en stijlen. Binnen Monuta werken we vaak met merken als Mercedes, Lincoln en Cadillac. De meest gangbare kleuren voor een rouwauto zijn zwart en zilvergrijs. Maar als u dat wilt, kunnen wij ook een andere kleur voor u regelen. Het is ook mogelijk te kiezen voor een elektrische rouwauto. 

Afbeelding
Rouwauto Monuta

Top 10
rouwauto's

Dit zijn de tien meest gekozen vormen van rouwvervoer:

 • Rouwauto zwart
 • Rouwauto grijs
 • Rouwauto wit
 • Uitvaartbus
 • Paard en wagen
 • Witte rouwkoets
 • Oldtimer
 • Koets met volgkoetsen
 • Motor met zijspan
 • Loopkoets of klassieke bakfiets

Rouwbus als
rouwauto

U kunt een uitvaartbus gebruiken om de overledene te vervoeren. U kunt de rouwbus ook als volgvervoer gebruiken. Zo kunt u met een grotere groep samen reizen. U kunt een rouwbus huren bij meerdere bedrijven in Nederland. Monuta heeft goede ervaringen met de Uitvaartbusservice uit Amsterdam en de Uitvaartbus van Van de Poel uit Deventer. Beide organisaties bieden meerdere soorten rouwbussen. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden en kosten. 

 

Afbeelding
Rouwbus - rouwauto Monuta
Afbeelding
Loopkoets - rouwvervoer Monuta

Loopkoets
als rouwvervoer

Als duurzaamheid voor u belangrijk is, is de loopkoets ook een mooie manier van vervoer. De loopkoets  wordt bij de uitvaart niet door paarden voortgetrokken, maar door de nabestaanden. Het onderstel van de loopkoets heeft vier grote koetswielen. Bovenop de loopkoets wordt de kist geplaatst. Rouwvervoer met een loopkoets is een mooie manier om in stilte een dierbare naar de laatste rustplaats te begeleiden. 

Rouwkoets als
rouwvervoer

Monuta werkt samen met Stalhouderij De Zadelhoff in Breukelen. Zij verhuren prachtige rouwkoetsen. De rouwkoetsen zijn beschikbaar in Nederland en in het buitenland. Ook kunt u een volgkoets of bloemenkoets huren. De koetsen hebben een gordijn voor privacy. Deze keuzes kunt u maken bij de rouwkoets:

 • Rouwkoets met gordijnen en kleden
 • Rouwkoets zonder gordijnen en kleden
 • Lampen afgedekt met transparant doek
 • Kruis of urn op het dak
 • Paarden ondergedekt met kleden
 • Paarden voorzien van pluimen
Afbeelding
Rouwkoets - rouwvervoer Monuta
Afbeelding
Bakfiets - rouwvervoer Monuta

Bakfiets of
fiets met aanhanger

Tegenwoordig kunt u uw dierbare ook vervoeren met de fiets. Speciaal hiervoor bestaat er een rouwbakfiets of een rouwfiets met een speciale aanhanger.  Bij het gebruik van rouwvervoer per fiets is het wel een voorwaarde dat de afstand naar de begraafplaats of het crematorium niet te ver is. Ook over de route moet van te voren goed nagedacht worden. De uitvaartverzorger denkt graag met u mee en kan u meer vertellen over de mogelijkheden. 

Ander
rouwvervoer

Heeft u andere wensen? Neemt u gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee. Er zijn veel bijzondere mogelijkheden zoals een Daimler oldtimer rouwauto, Landrover, Harley Davidson met zijspan en Hummer. Lees er meer over in ons blog 'bijzonder rouwvervoer'

Wel of geen volgauto

Met een volgauto hoeft u zich niet druk te maken over de route en regels voor een rouwstoet. Mocht u nu wel door een rood stoplicht rijden of niet? Een volgauto kan u na de dienst ook thuis afzetten. Kunt u meerijden met een familielid? Dan bespaart u kosten door geen volgauto te kiezen.

Afbeelding
Rouwauto - rouwvervoer Monuta
Afbeelding
Rouwstoet - rouwauto Monuta

Rouwstoet

Een rouwstoet bestaat uit de rouwauto met de overledene en één of meerdere volgauto’s. Rouwauto’s kunnen de traditionele, vaak zwarte, volgauto’s met geblindeerde ramen zijn, maar ook eigen auto’s van de nabestaanden. De particuliere auto’s worden door de uitvaartverzorger vaak voorzien van officiële vlaggen aan linker- en rechterzijde. Het voordeel van een of meerdere volgauto’s boven particuliere auto’s met vlaggen, is dat volgauto’s beter herkenbaar zijn als onderdeel van de rouwstoet. Uw uitvaartverzorger kan u adviseren over het gebruik van een of meerdere rouwauto’s. 

Veelgestelde vragen over rouwvervoer

Rouwauto

Zijn er ook alternatieven voor zwarte rouwauto's?

Rouw- en volgauto's zijn in meerdere kleuren beschikbaar. Bijvoorbeeld in het wit, grijs en donkerrood. Tegenwoordig is er ook een uitvaartbus. In deze bus is ruimte voor de kist en de nabestaanden. U heeft dan geen volgauto’s nodig. Alternatieven voor een rouwauto zijn bijvoorbeeld een boot, motor met zijspan en fiets met aanhanger. 

Heeft een rouwstoet voorrang?

Een rouwstoet bestaat uit de rouwauto met de overledene en één of meerdere volgauto’s. Rouwauto’s kunnen de traditionele, vaak zwarte, volgauto’s met geblindeerde ramen zijn, maar ook eigen auto’s van de nabestaanden. De particuliere auto’s worden door de uitvaartbegeleider vaak voorzien van officiële vlaggen aan linker- en rechterzijde. Het voordeel van een of meerdere volgauto’s boven particuliere auto’s met vlaggen, is dat volgauto’s beter herkenbaar zijn als onderdeel van de rouwstoet. Uw uitvaartverzorger kan u adviseren over het gebruik van een of meerdere rouwauto’s. 

Verkeersregels

Een waardig verloop van de rouwstoet is ook afhankelijk van andere verkeersgebruikers. Soms ontstaat wel eens de neiging om tussen twee auto’s door naar de overkant van de straat te gaan. Het is echter bij wet verboden om een rouwstoet te doorkruisen. Weggebruikers moeten op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat. Deze regeling geldt alleen voor gelijkwaardige kruisingen, en dus niet voor kruisingen met verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. De auto’s van een rouwstoet moeten altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en moeten voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde. Bij zebrapaden krijgt een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig normaal gesproken zelf voorrang, maar moet een naderende rouwstoet voor laten gaan. Deze regels gelden alleen als de voertuigen van de rouwstoet (zowel de rouwauto en volgauto’s als particuliere volgauto’s) op de juiste wijze voorzien zijn van de officiële vlaggen. De hoogte van de boete voor het doorsnijden van een rouwstoet is 90 euro.

Bestaan er duurzame rouwauto's?

Ja tegenwoordig bestaan er ook electrische rouwauto's. Het is ook mogelijk te kiezen voor een loopkoets  of een bakfiets. Een ander duurzaam alternatief is de rouwbus. De rouwbus kan veel mensen tegelijk vervoeren waardoor u minder auto's nodig heeft. 

Keurmerk uitvaartzorg