Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Bijzonder rouwvervoer

De rol van
bijzonder rouwvervoer

“Haar ogen stralen van de opwinding. Ze heeft nog nooit in zó’n lange en imposante auto gezeten. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Wat fijn dat ze even niet alleen maar het verdriet om haar heen voelt.” Uitvaartverzorger Arnoud van Unen vertelt over de rol van bijzonder rouwvervoer. “Een rouwauto is lang niet altijd meer de standaard zwarte auto met gordijntjes.”

Maia is nog maar zes als ze haar lievelingsoma verliest. Ze weet heel goed dat ze vanaf nu haar Oma moet missen en hoe verdrietig dat is. Maar gelukkig is er vandaag ook ruimte voor plezier.

“Papa, kijk! Wow, dit is echt megaleuk!”

De opwinding van kleine Maia werkt aanstekelijk. Iedereen krijgt een lach op zijn of haar gezicht als ze haar naar de auto zien rennen. “Een limo! Ik heb nog nooit in een echte limo gezeten!” De lange volgauto maakt een geweldige indruk op haar. Haar vader kijkt mij even aan. We hebben duidelijk de juiste keuze gemaakt toen we het over rouwvervoer hadden.

Het is fijn dat het hele gezin op deze manier samen naar het rouwcentrum kan komen én weer thuisgebracht wordt. Zonder hierover na te hoeven denken. Maar voor Maia is het daarnaast ook nog eens een enorme belevenis en een welkome afleiding tussen al het verdriet door.

Deze dag bewijst weer eens hoe divers mijn vak als uitvaartverzorger is. Het raakt zoveel verschillende onderwerpen en uiteenlopende emoties. Van intens verdriet tot warme herinneringen aan de mooie momenten van het leven dat geleefd is. Maar ook van praktische keuzes uit soorten kisten, bloemen, muziek en bijzonder rouwvervoer.

“Denk je dat Oma de limo ook mooi vindt, papa?”

“Dat weet ik wel zeker”, zegt haar vader met een warme stem terwijl hij zijn arm om zijn kleine meid heenslaat en haar even stevig tegen zich aandrukt voordat ze samen in de volgauto stappen. 

Wist je dat ...
… er enorm veel soorten bijzonder rouwvervoer mogelijk zijn?

Van de traditionele Cadillac of Mercedes als rouwauto, tot een rouwbus of zelfs een rouwfiets. Arnoud van Unen werkt regelmatig samen met  staatsievervoerbedrijf Van der Lans & Busscher. Hij deelt een paar verschillende mogelijkheden. 

De rouwbus: samen uit, samen thuis

Vaak is er na de uitvaart een goede borrel. Dan is het voor familieleden prettig dat ze na afloop niet meer zelf in de auto hoeven stappen. Ook is het fijn als iedereen tegelijk en op tijd op de begraafplaats en het uitvaartcentrum is. Dat geeft rust en versterkt het samenzijn.

De rouwfiets: je doet het zelf

Met de rouwfiets kan de nabestaande zelf hun geliefde achter de eigen fiets naar de begraafplaats brengen. Het maakt het laatste vervoer intiem en speciaal. Dit kan ook een motor of loopwagen zijn.

De rouwcaravan: voor de echte kampeerders

De rouwcaravan hangen de nabestaanden zelf achter hun eigen auto. De laatste rit kan zo een bijzondere symboliek vertonen. Een traditioneel Volkswagenbusje huren als rouwvervoer kan overigens ook!

De rouwauto: in alle soorten, maten en kleuren

Veel vervoerders bieden verschillende soorten auto’s aan. En deze is allang niet meer alleen maar zwart. Deze kan ook wit, blauw, rood of zelfs roze zijn.

De Landrover: net als Prins Philip
De Landrover is een van de vele opties. Dit maakt het mogelijk om de overledene in stijl van de onlangs overleden Prins Philip naar de laatste rustplaats te brengen.

De Tesla: stijlvol én milieubewust
De verlengde Tesla gebruik ik steeds meer. Families worden steeds meer milieubewust en kiezen naast een duurzame kist, ook steeds vaker voor de mogelijkheid van elektrisch vervoer. De verlengde Tesla is naast duurzaam ook nog eens heel stijlvol.