Herinneringen zijn ontzettend belangrijk. Als iemand die ons dierbaar is er niet meer is kan herinneren helpen om het verlies een plek te geven. Iemand moeten missen doet enorm veel verdriet. Maar de herinneringen neemt niemand je af. Op deze pagina vertellen we je meer over manieren om de herinnering levend te houden.

Tastbare herinneringen

Veel herinneringen draag je bij je in jouw hart en in uw hoofd. Mooie momenten die je samen heeft meegemaakt. Lieve woorden die gezegd zijn en fijne dingen die je samen hebt meegemaakt. Maar het kan ook helpen om een tastbare herinnering dicht bij je te houden. Een tastbare herinnering is bijvoorbeeld een sieraad van jouw dierbare met een bijzondere herinnering. Het is ook mogelijk een speciaal herinneringssieraad te laten maken met hierin bijvoorbeeld een beetje as of een haarlok.

Tastbare herinnering overleden moeder of vader

Als je jouw vader of moeder moet missen kan dit een leegte geven in jouw leven. Een belangrijk onderdeel mist immers. jouw steun en toe verlaat waar je altijd terecht kon voor een praatje of voor advies. Juist dan kan het fijn zijn om een tastbare herinnering dichtbij je te houden. Een bijzonder erfstuk of wellicht een sieraad. Een ketting of bedelarmband met de initialen van jouw moeder of vader kan heel mooi zijn. Of had jouw vader of moeder nog iets op zijn of haar bucketlist staan wat zij nooit meer hebben kunnen doen? Dan kan het een mooie idee zijn om deze droom alsnog te verwezenlijken.

Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.

Herinneringsdoos na overlijden

In een herinneringsdoos kun je mooie herinneringen bewaren aan jouw overleden dierbare. Je kunt hiervoor zelf een mooie doos maken. Dit kan ook een mooie manier zijn om eventuele kinderen te betrekken bij het verlies. Samen een doos beschilderen en inrichten met dierbare spulletjes. Je kunt in deze doos bijvoorbeeld kaarten, brieven en foto’s bewaren. Maar ook andere persoonlijke items van jouw dierbare. Zoals bijvoorbeeld sieraden, een bril of een shawl die uw dierbare altijd droeg. Met een herinneringsdoos heeft u een dierbare herinnering waar je af en toe even in kunt kijken om jouw dierbare weer even dichtbij je te hebben.

Herinneringsboek

Na het verlies van een dierbare is het fijn om terug te blikken op mooie herinneringen. Het kan hierbij fijn zijn om een herinneringsboek te maken. Dit kan ook helpen bij kinderen. Zeker als je op jonge leeftijd iemand verliest kan het waardevol zijn om later een boek te hebben met mooie herinneringen. Je kunt mooie foto’s in dit boek plakken of momenten beschrijven. Het kan ook een mooi idee zijn om andere familieleden en vrienden een mooi stukje te laten schrijven over de overledene. Elke keer als je het even moeilijk hebt of op speciale dagen kun je dan even door het boek vol mooie herinneringen bladeren.

Herinneringsboom

Een mooie en ook duurzame manier van herinneren is met een herinneringsboom. Ter herinnering aan uw dierbare kunt u op een speciale plek in uw tuin een boom aanplanten. Het is ook mogelijk om een klein beetje as te strooien in het gat waar u de boom plant. Elke keer dat u dan naar de boom kijkt denkt u even aan uw dierbare. U kunt dit ook een jaar na overlijden doen samen met andere nabestaanden en vrienden. Samen plant u dan de boom aan terwijl u mooie herinneringen ophaalt.

6 tips om te herinneren

  • Bezoek een plek waar jullie graag samen kwamen
    Maak een mooie wandeling in het bos of bezoek een andere dierbare plek waar jullie samen kwamen of waar je een mooie herinnering aan hebt.
  • Luister naar muziek die je aan je dierbare doet denken
    Maak een afspeellijst van de favoriete muziek van je dierbare of van jullie samen. Of wellicht zijn er liedjes die je doen denken aan een bijzonder moment dat jullie samen hebben meegemaakt.
  • Richt een plek van herinnering in
    Maak een speciaal plekje in huis waar je al je dierbare herinneringen bewaart. Je kunt bijvoorbeeld een plekje in een kast inrichten met een foto en kaarsjes eromheen.
  • Doe het niet alleen
    Rouwen en herinneren hoef je niet alleen te doen. Spreek samen met andere nabestaanden of vrienden af en denk samen terug aan je meest dierbare herinneringen.
  • Herinneringssieraad
    Laat een sieraad maken met een bijzondere betekenis. Je kunt een vingerafdruk of naam laten graveren in een sieraad. Of wellicht een mooi gedicht wat je doet denken aan je dierbare.
  • Knuffelpop of kussen
    Je kunt een knuffel of kussen (laten) maken van een kledingstuk van je overleden dierbare. Zo heb je iets om dichtbij je te houden als dierbare herinnering.

Veelgestelde vragen over herinneren 

Hoe maak je een herinneringsdoos?
Je kunt zelf heel eenvoudig een herinneringsdoos maken. Dit kan met een speciaal hiervoor gekocht kistje of gewoon een schoenendoos. Maak de herinneringsdoos speciaal door deze te schilderen of er een mooie foto op te plakken. In de herinneringsdoos kun je alle dierbare spulletjes bewaren zoals foto's, kaarten of sieraden. 
Hoe herinnering ik mijn overleden moeder?
Als je één van jouw ouders verliest is een belangrijk onderdeel van jouw leven ineens weg. Jouw moeder was de persoon die voor jou zorgde en altijd voor jou klaar stond. Je wilt dan graag alle herinneringen koesteren en dichtbij u houden. Het kan een fijn idee zijn om een foto van jouw moeder te bewaren in een hanger van een ketting. Zo heb je altijd jouw moeder dichtbij u.