Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Herinnering overlijden - Monuta

Herinnering
overlijden

Wat zijn uw wensen?

Heeft u al eens nagedacht over uw wensen rondom herdenken? Sla direct vrijblijvend uw wensen op in Monuta Uitvaartwensen. 

Herinneringen zijn ontzettend belangrijk. Als iemand die ons dierbaar is er niet meer is kan herinneren helpen om het verlies een plek te geven. Iemand moeten missen doet enorm veel verdriet. Maar de herinneringen neemt niemand u af. Op deze pagina vertellen we u meer over manieren om de herinnering levend te houden.

Tastbare
herinneringen

Veel herinneringen draagt u bij u in uw hart en in uw hoofd. Mooie momenten die u samen heeft meegemaakt. Lieve woorden die gezegd zijn en fijne dingen die u samen heeft meegemaakt. Maar het kan ook helpen om een tastbare herinnering dicht bij u te houden. Een tastbare herinnering is bijvoorbeeld een sieraad van uw dierbare met een bijzondere herinnering. Het is ook mogelijk een speciaal herinneringssieraad te laten maken met hierin bijvoorbeeld een beetje as of een haarlok.

Tastbare herinnering overleden moeder of vader

Als u uw vader of moeder moet missen kan dit een leegte geven in uw leven. Een belangrijk onderdeel mist immers. Uw steun en toe verlaat waar u altijd terecht kon voor een praatje of voor advies. Juist dan kan het fijn zijn om een tastbare herinnering dichtbij u te houden. Een bijzonder erfstuk of wellicht een sieraad. Een ketting of bedelarmband met de initialen van uw moeder of vader kan heel mooi zijn. Of had uw vader of moeder nog iets op zijn of haar bucketlist staan wat zij nooit meer hebben kunnen doen? Dan kan het een mooie idee zijn om deze droom alsnog te verwezenlijken. 

Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.
Salvador Dali

Herinneringsdoos
na overlijden

In een herinneringsdoos kunt u mooie herinneringen bewaren aan uw overleden dierbare. U kunt hiervoor zelf een mooie doos maken. Dit kan ook een mooie manier zijn om eventuele kinderen te betrekken bij het verlies. Samen een doos beschilderen en inrichten met dierbare spulletjes. U kunt in deze doos bijvoorbeeld kaarten, brieven en foto’s bewaren. Maar ook andere persoonlijke items van uw dierbare. Zoals bijvoorbeeld sieraden, een bril of een shawl die uw dierbare altijd droeg. Met een herinneringsdoos heeft u een dierbare herinnering waar u af en toe even in kunt kijken om uw dierbare weer even dichtbij u te hebben.

Afbeelding
Herinneringsdoos

Herinneringsboek

Na het verlies van een dierbare is het fijn om terug te blikken op mooie herinneringen. Het kan hierbij fijn zijn om een herinneringsboek te maken. Dit kan ook helpen bij kinderen. Zeker als je op jonge leeftijd iemand verliest kan het waardevol zijn om later een boek te hebben met mooie herinneringen. U kunt mooie foto’s in dit boek plakken of momenten beschrijven. Het kan ook een mooi idee zijn om andere familieleden en vrienden een mooi stukje te laten schrijven over de overledene. Elke keer als u het even moeilijk heeft of op speciale dagen kunt u dan even door het boek vol mooie herinneringen bladeren.

Herinneringsboom

Een mooie en ook duurzame manier van herinneren is met een herinneringsboom. Ter herinnering aan uw dierbare kunt u op een speciale plek in uw tuin een boom aanplanten. Het is ook mogelijk om een klein beetje as te strooien in het gat waar u de boom plant. Elke keer dat u dan naar de boom kijkt denkt u even aan uw dierbare.  U kunt dit ook een jaar na overlijden doen samen met andere nabestaanden en vrienden. Samen plant u dan de boom aan terwijl u mooie herinneringen ophaalt. 

6 tips om te
herinneren

 • Bezoek een plek waar jullie graag samen kwamen
  Maak een mooie wandelen in het bos of bezoek een andere dierbare plek waar jullie samen kwamen of waar u een mooie herinnering aan heeft.
 • Luister naar muziek die je aan je dierbare doet denken
  Maak een afspeellijst van de favoriete muziek van uw dierbare of van u samen. Of wellicht zijn er liedjes die u doen denken aan een bijzonder moment dat u samen heeft meegemaakt.
 • Richt een plek van herinnering in
  Maak een speciaal plekje in huis waar u al uw dierbare herinneringen bewaard. U kunt bijvoorbeeld een plekje in een kast inrichten met een foto en kaarsjes er omheen. 
 • Doe het niet alleen
  Rouwen en herinneren hoeft u niet alleen te doen. Spreek samen met andere nabestaanden of vrienden af en denk samen terug aan uw meest dierbare herinneren. 
 • Herinneringssieraad
  Laat een sieraad maken met een bijzondere betekenis. U kunt een vingerafdruk of naam laten graveren in een sieraad. Of wellicht een mooi gedicht wat u doet denken aan uw dierbare. 
 • Knuffelpop of kussen
  U kunt een knuffel of kussen (laten) maken van een kledingstuk van uw overleden dierbare. Zo heeft u iets om dichtbij u te houden als dierbare herinnering.
Veelgestelde vragen over herinneren

Herinnering overlijden

Hoe maak je een herinneringsdoos?

U kunt zelf heel eenvoudig een herinneringsdoos maken. Dit kan met een speciaal hiervoor gekocht kistje of gewoon een schoenendoos. Maak de herinneringsdoos speciaal door deze te schilderen of er een mooie foto op te plakken. In de herinneringsdoos kunt u alle dierbare spulletjes bewaren zoals foto's, kaarten of sieraden. 

Hoe herinnering ik mijn overleden moeder?

Als u één van uw ouders verliest is een belangrijk onderdeel van uw leven ineens weg. Uw moeder was de persoon die voor u zorgde en altijd voor u klaar stond. U wilt dan graag alle herinneringen koesteren en dichtbij u houden. Het kan een fijn idee zijn om een foto van uw moeder te bewaren in een hanger van een ketting. Zo heeft u altijd uw moeder dichtbij u.

Keurmerk uitvaartzorg