Asbestemming

Asbestemming

Na de crematie verzamelen de medewerkers van het crematorium op een zorgvuldige manier de as. Daarna is er een zogenaamde bezinningsperiode van een maand voor de nabestaanden. Zij kunnen dan rustig nadenken over wat ze met de as willen doen. De as staat tijdens deze periode in de algemene nis van het crematorium. Deze ruimte kunt u niet bezoeken.

Asbestemming

Voor de bestemming van de as kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. Onze medewerkers van een Monuta vestiging bij u in de buurt informeren u hier graag over. Ook kunt u bij hen terecht voor advies over asbestemmingen.

As bewaren in een urn

Vaak kiezen nabestaanden ervoor om de as van hun dierbare te bewaren in een urn. Er zijn veel verschillende urnen en in allerlei vormen, maten en kleuren. U kunt kiezen voor keramiek, hout of metaal, maar er zijn ook ecologische urnen. Deze urnen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. 

As bewaren in een sieraad

U kunt een deel van de as ook bewaren in een speciaal sieraad. Zo draagt u uw dierbare als het ware met u mee. Onze uitvaartverzorgers kunnen u hier meer over vertellen en laten zien hoe dit werkt. 

Columbarium

Veel crematoria hebben een columbarium. Dit is een muur met nissen waar u een (sier)urn neer kunt zetten. U kunt vaak zelf een nis uitzoeken. Naast de urn kunt u er ook persoonlijke dingen neerzetten, zoals een foto of andere dierbare spullen van de overledene.

As verstrooien

U kunt de as van uw dierbare ook (laten) uitstrooien. Crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor vaak een eigen strooiveld. Daarnaast is het soms mogelijk om te kiezen voor een persoonlijk strooiveld, hier kunt u dan ook een gedenkteken bij zetten. Het is natuurlijk ook mogelijk zelf de as te verstrooien op een plek met een speciale betekenis.