Overlijden broer of zus

Verlies van een broer of zus

Een broer of zus verliezen betekent meer dan iemand verliezen van wie u veel houdt. Het betekent ook het verlies van een gedeeld verleden. Uw broer of zus is onderdeel van uw afkomst, uw milieu, uw jongste herinneringen en herinneringen aan uw ouders. Er zijn maar weinigen die u zo goed kennen als uw broer of zus.

Een bloedband is heel sterk. Een broer of zus is er altijd en er is vaak een zekere vanzelfsprekendheid in de band die u met elkaar heeft. Een vriendschap kunt u opzeggen, maar zelfs als u geen goede relatie hebt met uw broer of zus, blijft het u altijd ‘raken' hoe het met hem of haar gaat. Hij of zij is een beetje zoals u bent. U herkent dingen van uzelf in hen, karaktereigenschappen, gewoonten of uiterlijke kenmerken van uw ouders bijvoorbeeld.

Balans 

Het overlijden van een broer of zus verstoort de balans in een gezin. Een gezin heeft een systeem, iedereen heeft zijn rol. Het kan lang duren voordat alles weer in evenwicht komt en dan nog wordt het nooit meer zoals het was. De broer of zus laat een lege plaats achter. Zelfs al hebt u meerdere broers of zussen, die ene broer of zus heeft toch zijn of haar eigen speciale plekje ingenomen.

Als een oudere broer of zus sterft, kunt u voor uw gevoel de buffer kwijtraken. Hij of zij was het die u misschien altijd beschermde. Gaat het om uw jongere broer of zus, dan kan dat gevoel andersom zijn: u was de beschermer. U kunt het gevoel hebben dat u hebt gefaald, dat u uw broer of zus in de steek hebt gelaten, ook al is dat niet zo.

Leeftijd 

Het maakt eigenlijk niet uit op welke leeftijd u een broer of zus kwijtraakt. Ook iemand van tachtig kan nog rouwen om zijn broer of zus als zij een sterke band hadden. Volwassen broers en zussen laten vaak een gezin achter. Dat kan het lastig maken bij de rouw. Er gaat dan automatisch veel aandacht van de omgeving (vrienden en familie) uit naar de partner en de kinderen. Zij worden een beetje gezien als degenen die het meest getroffen worden door dit verlies. Tegelijkertijd heeft u ook een groot verdriet. Besef dat u ook ruimte mag vragen voor uw verdriet als broer of zus. Het is belangrijk dat u uw eigen verdriet niet uit het oog verliest. Besef dat er geen ‘concurrentie' is tussen wie het meeste verdriet heeft. Iedereen mag rouwen om de dierbare die is gestorven. Maar het kan het wel lastig maken om elkaar te troosten.

 

Deze informatie is afkomstig van journalist en rouwdeskundige Daan Westerink. Zij heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van en schrijven over mensen die rouwen.