Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Wat te doen bij overlijden

Wat te doen
bij overlijden?

Overlijden melden

Wilt u direct een overlijden melden? U kunt dag en nacht bij ons terecht. Bel het gratis telefoonnummer 0800 – 023 0550. Of zoek een uitvaartverzorger bij u in de buurt.

Wat moet je regelen
bij overlijden?

Na een overlijden is het belangrijk dat de huisarts wordt gebeld. Bij een overlijden in het ziekenhuis of zorgcentrum hoeft u de arts niet te bellen. Deze wordt door het personeel op de hoogte gesteld. De arts stelt een verklaring van overlijden op. Deze verklaring is nodig om aangifte van overlijden te kunnen doen bij de gemeente. De aangifte van overlijden doet Monuta voor u.

Overlijden melden

Monuta helpt u met alles wat er is te regelen bij overlijden. Wij zijn dag en nacht bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 - 023 05 50. Een van onze uitvaartverzorgers komt naar u toe, zodat u samen de uitvaart kunt bespreken.​

Afbeelding
Overlijden melden

Wat kunt u zelf
regelen bij overlijden?

  • Is er een uitvaartverzekering?
    Kijk of u gegevens van een uitvaartverzekering kunt vinden. U kunt altijd bij Monuta terecht. Ook als de overledene niet of ergens anders verzekerd is.

  • Testament of wilsbeschikking?
    Is er een testament of wilsbeschikking? Kijk of u deze kunt vinden, misschien staat er ook iets in over de uitvaartwensen. De uitvaartverzorger kijkt voor u na of er uitvaartwensen bij Monuta bekend zijn.

  • Rouwkaarten
    Het is belangrijk om zo snel mogelijk de rouwkaarten te versturen. Samen met de uitvaartverzorger stelt u de tekst op voor de kaart. Monuta heeft ook speciale rouwzegels, waardoor rouwpost snel herkend en verwerkt wordt door het postkantoor.

Wat te doen bij overlijden?

Wat te doen bij overlijden?

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u dan de huisarts. Het maakt niet uit op welk tijdstip,  u kunt hem of haar altijd bellen. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Heeft u dat ook gedaan, dan belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een sterfgeval is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (gratis). In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart zoals u dat wilt.

Is een begrafenis of crematie ook in het weekend mogelijk?

Begrafenissen en crematies kunnen tegenwoordig ook op zaterdag plaatsvinden. Een uitvaart op zondag is slechts bij een klein aantal begraafplaatsen mogelijk. Crematies zijn op zondag niet mogelijk. De uitvaart moet uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. De dag van overlijden, weekenden en feestdagen worden daarbij niet meegeteld. Als er een dringende reden  is waardoor men toch uitstel wil, dan kan de burgemeester uitstel verlenen als hij daarvoor akkoord krijgt van de GGD.

Kan er tijdens de plechtigheid iemand op ons huis letten?

Het komt steeds vaker voor dat er wordt ingebroken tijdens een uitvaartplechtigheid. Een heel vervelende situatie. Zeker als er spullen van de overledene worden meegenomen. U kunt natuurlijk iemand vragen om op uw huis te letten. Maar het is ook mogelijk om uw huis te laten bewaken door een professioneel beveiligingsbedrijf. Monuta heeft hiervoor een speciale regeling getroffen met een gerenommeerd landelijk beveiligingsbedrijf. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Wat te doen als iemand 's nachts overlijd?

U belt als eerste de huistarts. De huisarts is ook 's nachts bereikbaar en komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Daarna belt u de uitvaartverzorger. Voor het melden van een sterfgeval is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (gratis).

Wie bellen bij overlijden?

Als iemand is overleden belt u als eerste de huisarts. De huisarts is nodig om vast te stellen dat iemand is overleden en stelt voor u een verklaring van overlijden op. 

Wat te doen bij overlijden alleenstaande?

Als uw dierbare is overleden belt u als eerste de huisarts. De huisarts is nodig om vast te stellen dat iemand is overleden en stelt voor u een verklaring van overlijden op. Daarna belt u de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger van Monuta kan u helpen bij het regelen van de uitvaart. 

Keurmerk uitvaartzorg